ΕΛΛΑΔΑ. Ο Αλέξης Κούγιας γεννήθηκε 24 Ιανουαρίου 1951. Είναι Έλληνας δικηγόρος, ποινικολόγος, ποδοσφαιρικός παράγοντας και πρόεδρος της ΠΑΣ Κόρινθος.

Βιογραφία και σταδιοδρομία

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πετρούπολη. Σπούδασε νομικά αρχικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, απ' όπου και αποφοίτησε.

Ξεκίνησε να εργάζεται ως δικηγόρος το 1974. Για πρώτη φορά απασχόλησε τη δημοσιότητα το 1976 ως συνήγορος του Βαγγέλη Ρωχάμη. Επίσης έχει ασκήσει ποινική δικηγορία σε γνωστές υποθέσεις μεταξύ των οποίων η δίκη των Σατανιστών, της 17 Νοέμβρη κ.ά. Ακόμη είχε αναλάβει την υπεράσπιση του οδηγού της νταλίκας Δημήτρη Ντόλα, ο οποίος ενεπλάκη στο δυστύχημα στα Τέμπη στις 13 Απριλίου 2003, όπου σκοτώθηκαν 21 μαθητές από το Μακρυχώρι.

Στις 11 Απριλίου 2005, προέβη σε ξυλοδαρμό, στην πλατεία Κολωνακίου, εναντίον του δημοσιογράφου και ακτιβιστή Γρηγόρη Βαλλιανάτου, λόγω παλαιότερης διένεξής τους, με αιτία δηλώσεις του Γρηγόρη Βαλλιανάτου εναντίον του Αλέξη Κούγια σε τηλεοπτική εκπομπή. Την επόμενη ημέρα ο Αλέξης Κούγιας συνελήφθη στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», έπειτα από μήνυση που υπέβαλε εναντίον του ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος για εξύβριση, απειλή και σωματικές βλάβες. Τελικώς, ένα μήνα αργότερα στις 12 Μαΐου 2005, κατόπιν απόφασης του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ο Αλέξης Κούγιας τέθηκε σε προσωρινή αργία 6 μηνών.

Τον Δεκέμβριο του 2008 ανέλαβε την υπεράσπιση του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα ο οποίος πυροβόλησε θανάσιμα τον 15χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο.

Έχει διαγραφεί μία φορά από το πρωτοβάθμιο συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Αθλητικός παράγων

Παράλληλα με τη δικηγορία ασχολείται ενεργά με τον αθλητισμό. Αρχικά έπαιξε ποδόσφαιρο, σε καθαρά ερασιτεχνικό επίπεδο, τόσο στον Άρη Πετρούπολης σε μικρή ηλικία, όσο και στον Ολυμπιακό Λουτρακίου , στο τοπικό πρωτάθλημα. Αργότερα, ασχολήθηκε με τα διοικητικά του αθλήματος. Το 1997 και το 2004 διετέλεσε πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ, για μικρά χρονικά διαστήματα, ενώ κατά καιρούς έχει αναλάβει πρόεδρος της Κορίνθου, του Άρη Πετρούπολης, της Βέροιας, του Π.Α.Σ. Γιάννινα, της Λαμίας, της Παναχαϊκής, και για ένα μικρό χρονικό διάστημα του Ιωνικού Νικαιας, αλλά και του Αιγάλεω Α.Ο., του οποίου, επιπλέον, υπήρξε γενικός αρχηγός όπως και νομικός σύμβουλος της Π.Α.Ε. τη δεκαετία του '80, επί προεδρίας Βίκτωρα Μητρόπουλου. Επίσης έχει χρηματίσει εκπρόσωπος του Ηρακλή στην ΕΠΑΕ και αντιπρόεδρος της ΕΠΑΕ. Στα τέλη του 2008 ανέλαβε την προεδρία της ΠΑΕ Παναχαϊκής 2005 και το Μάιο του 2009 εξαγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο της από τον Κώστα Μακρή. Ως αθλητικός παράγοντας έχει πρωτοστατήσει σε πολλά επεισόδια, στα οποία, μεταξύ άλλων, έχει ξυλοκοπήσει διαιτητή αγώνα και προπονητή αντίπαλης ομάδας.

Στις 19 Ιανουαρίου 2011, η εμφάνιση του Αλέξη Κούγια έξω από το γήπεδο Παναχαϊκής στην Αγυιά δημιούργησε ένταση όταν οπαδοί της ομάδας από την Πάτρα καταφέρθηκαν εναντίον του. Στην συνέντευξη Τύπου, ο Κούγιας εξύβρισε και έφτυσε τον Πατρινό δημοσιογράφο Χρήστο Βεργανελάκη και την επόμενη ημέρα, η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου - Ηπείρου-Νήσων ζήτησε την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πάτρας για το θέμα αυτό.

Το 2022, μεταβίβασε τις μετοχές του στην ΑΕΛ στον Αχιλλέα Νταβέλη, αποχωρώντας έτσι από την ιδιοκτησία και ηγεσία της ΠΑΕ.

Διαφθορά στο ποδόσφαιρο

Ο Αλέξης Κούγιας έχει ασχοληθεί επί δεκαετίες με τη διαφθορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Το 2011 ήταν από τους βασικούς μάρτυρες στην υπόθεση των στημένων αγώνων.

Το 2014, δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι στο ελληνικό ποδόσφαιρο δρα από το 1996 «εγκληματική οργάνωση» (αποτελούμενη από ποδοσφαιρικούς παράγοντες, διαιτητές και δικαστές) η οποία προστατεύεται κατά περιόδους από τον εκάστοτε «ισχυρό», αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο τον πρωταθλητή και εξασφαλίζοντας έτσι για αυτόν το χρηματικό bonus της UEFA από το Τσάμπιονς Λιγκ.

Πρόσφατα, με κατάθεσή του στη δίκη για τους στημένους αγώνες ο Αλέξης Κούγιας δήλωσε ότι το Koriopolis είναι δημιούργημα του Νίκου Πατέρα μαζί με τους Γ. Αλαφούζο, Κ. Θωμαϊδη, Μ. Τριανταφυλλόπουλο, τους οποίους ο Πατέρας είχε υποχείρια του, με σκοπό να βλάψει τον Μαρινάκη. Τόνισε επίσης ότι ο Ν. Πατέρας με τη βοήθεια του Ισίδωρου Ντογιάκου (ψηλός Σισέ), αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, άρχισε να υποκλέπτει τηλεφωνικές συνομιλίες του Μαρινάκη, τις οποίες αργότερα παρέδωσε στον ανακριτή Ανδρεάδη, ο οποίος προχώρησε σε άσκηση δίωξης.

Προσωπική ζωή

Κατοικεί στην Αθήνα. Νυμφεύτηκε στις 24 Ιανουαρίου του 2001 με το μοντέλο-παρουσιάστρια Εύη Βατίδου και ο γάμος τους διήρκησε έως τον Οκτώβριο του 2007. Έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, τον Χρήστο Κούγια (9/3/2002) και την Μάιρα Κούγια (20/1/2005).

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις