Κανείς δεν διαφωνεί ότι ζούμε στην εποχή της δημοσιογραφίας των πολιτών. Η ανάπτυξη του διαδικτύου έχει μεταβάλει ριζικά την έννοια της δημοσιογραφίας κι έχει δώσει άπλετο χώρο στον πολίτη να συμμετέχει στη διαμόρφωση της επικαιρότητας. Δικαίωμα αναφαίρετο σε κάθε πολίτη να σχολιάζει, να κρίνει, να επικοινωνεί αφού προηγουμένως έχει την επάρκεια, το ήθος και την συναίσθηση αυτού του ρόλου.

Ο δημοσιογράφος είναι αυτός που αλλάζει, παρακολουθεί πλέον τη δημοσιογραφία των πολιτών και απ’ αυτήν εμπλουτίζει το υλικό του, αντιλαμβάνεται πιο άμεσα από ποτέ τις καταστάσεις και σφυγμομετρεί την κοινή γνώμη. Ο δημοσιογράφος παραμένει ο βασικός παράγοντας που, ασκώντας το επάγγελμα - λειτούργημα του, θα διακρίνει στη δημοσιογραφία των πολιτών, τις περισσότερες φορές, το δέον από το απρεπές, το αληθινό από το fake, το σκληρό από το φθονερό, το χρήσιμο από το άχρηστο, το κοινωνικό από το προσωπικό, το ορθό από το λάθος, την ιδέα από την ουτοπία, την πρόταση από την σκοπιμότητα, το οργισμένο από το ένθερμο, το δήθεν από το αυθεντικό, το όριο από το περιθώριο, το χρήσιμο από το ανώφελο, το κυρίαρχο από το επουσιώδες, το ανέφικτο από το υπαρκτό, το ύπουλο από το αναπόφευκτο, το κακό από το ατυχές, κ.α.

Στη δημοσιογραφία υπάρχουν αναμφισβήτητα, «τζάμπα» επαγγελματίες. Στη δημοσιογραφία των πολιτών υπάρχουν βεβαιωμένα αρκετοί «τζάμπα» μάγκες… Και τους δύο, η σοφή κι έμπειρη κοινωνία τους διακρίνει, τους παρακολουθεί και τους κατατάσσει εκεί όπου ανήκουν.

Έτσι μπορεί με ασφάλεια και ελεύθερα να απολαμβάνει, την πληροφορία, την είδηση και την άποψη, απ΄ όπου και αν προέρχονται. Είναι η λεγόμενη αυτορρύθμιση που κάνει η κοινωνία σε όλα, μια διαδικασία βέβαια που έχει συχνά στιγμές κρίσης, ενδεχομένως θύματα και σίγουρα βαθιές ουλές πείρας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις