Γράφει ο Ηλίας Περγαντής

ΕΛΛΑΔΑ. Η λέξη «τσολιάς» παράγεται από την τουρκική λέξη «çul» (τσολ), από την οποία προέρχεται και το γνωστό μας τσόλι, που σημαίνει φθαρμένο ύφασμα, λινάτσα ή μπαλωμένο ρούχο. Οι Τούρκοι αποκαλούσαν υποτιμητικά ως τσολιάδες τους Έλληνες αγωνιστές της Επανάστασης, δηλαδή αυτοί που είναι ντυμένοι με τσόλια, οι κουρελήδες και οι βρώμικοι.

Η λέξη τσολιάς θα αρχίσει να αλλάζει σημασία επί βασιλείας Όθωνα (1832 - 1862) όπου η φουστανέλα, το φέσι και τα τσαρούχια καθιερώθηκαν ως επίσημη εθνική ενδυμασία. Η λερή φουστανέλα των αγωνιστών δίνει θέση σε λευκές και βαριές φουστανέλες, ενώ τα φτωχικά γιλέκα δίνουν συχνά τη θέση τους σε χρυσοκέντητες φέρμελες. Μάλιστα ο ίδιος ο βασιλέας φορούσε φουστανέλα με υπερηφάνεια σε πολλές επίσημες εμφανίσεις του.

Επίσης, στις 12 Δεκεμβρίου 1868 συστήνεται το Άγημα των σημερινών Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, όπου η φουστανέλα και τα τσαρούχια είναι αναπόσπαστα κομμάτια της Ευζωνικής στολής, βοηθώντας τα μέγιστα στην εξέλιξη της λέξης "τσολιάς" από κάτι υποτιμητικό σε κάτι εξαιρετικά υπερήφανο!

Έτσι, η λέξη τσολιάς (και κατ’ επέκταση η φουστανέλα) είναι πλέον συνώνυμη με τη λεβεντιά και το επιβλητικό ανάστημα, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η λέξη φουστανελοφόρος αρμόζει καλύτερα στον ενδεδυμένο με φουστανέλα.

Όπως και να έχει, η λερωμένη, μπαλωμένη και φτωχική φουστανέλα φορέθηκε από χιλιάδες Έλληνες αγωνιστές κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης και αποτελεί για όλους τους Έλληνες ένας ένδυμα τιμής!

Εικονιζόμενος: Νικόλαος Ζουμπελούλης, Φουστανελοφόροι Ράξας Τρικάλων

Φωτογράφος: Ηλίας Περγαντής

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις