Γράφει ο Ηλίας Περγαντής

ΕΛΛΑΔΑ. Τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον μεγάλο αυτόν αγωνιστή της Ελληνικής Επανάστασης, τον έχουμε όλοι στο μυαλό μας να φορά περικεφαλαία και συνήθως έφιππο, βασιζόμενοι στους γνωστούς πίνακες και τα αγάλματα. Η γνωστή αυτή περικεφαλαία προέρχεται από τη στολή των αξιωματικών του Ελληνικού Συντάγματος Ελαφρού Πεζικού του Αγγλικού Στρατού Ιονίων Νήσων, όπου είχε υπηρετήσει ο Κολοκοτρώνης ως Ταγματάρχης προεπαναστατικά (1810-1816).

Ο ίδιος αντικατέστησε τα εμβλήματα της περικεφαλαίας του με έναν ασημένιο σταυρό. Η περικεφαλαία φέρει επίσης επίχρυσες μπρούτζινες διακοσμήσεις (μέδουσες και φύλλα βελανιδιάς) και λοφίο με τρίχες αλόγου. Την φορούσε σπάνια, κυρίως για λόγους γοήτρου.

Ο ιστορικός και αγωνιστής Γεώργιος Τερτσέτης, ο οποίος έγραψε και τα απομνημονεύματα του Θ. Κολοκοτρώνη, αναφέρει: «Ο Κολοκοτρώνης αγαπούσε να φορεί την περικεφαλαία του ως σημείον αρχαίου ελληνισμού. Άρχισε να τη μεταχειρίζεται ως τμήμα της επίσημης ενδυμασίας του μετά το τέλος της Ελληνικής Επανάστασης. Την εφόρει και εις τα αποβατήρια του βασιλέως εις Ναύπλιον και ήτον ὁ μόνος με την περικεφαλαίαν του».

Σήμερα η περικεφαλαία και ο θώρακας τους Θεόδωρου Κολοκοτρώνη εκτίθενται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθηνών.

Εικονιζόμενος: Βασίλειος Βαρελάς, Σύλλογος Νεδουσαίων "Ο Νικηταράς".

Φωτογράφος: Ηλίας Περγαντής

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις