ΕΛΛΑΔΑ. Και οι 27 Δημοτικοί Σύμβουλοι Αγίου Δημητρίου Aττικής που ήταν παρόντες στην επίμαχη συνεδρίαση (Σεπ., 2022) έλαβαν, τις τελευταίες ημέρες, κλήσεις σε απολογία από τον νέο γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Γρ. Ζαφειρόπουλο, για την ομόφωνη απόφαση που είχαν λάβει τον περασμένο Σεπτέμβριο, να μην εφεσιβάλουν κατά πρωτόδικων αποφάσεων που μετέτρεπαν τις συμβάσεις 34 εργαζομένων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Πρόκειται για εργαζόμενους που έπιασαν δουλειά με τις λεγόμενες «συμβάσεις-covid», οι οποίες παρατάθηκαν διαδοχικά με νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης. Η τελευταία παράταση, όμως, συνοδεύτηκε από έτερη διάταξη του υπουργού Εσωτερικών, που υποχρέωσε τους ΟΤΑ (Δήμους και Περιφέρειες) να εξαντλούν κάθε ένδικο μέσο κατά εργαζομένων που δικαιώνονται δικαστικά ως προς τις εργασιακές τους διεκδικήσεις.

  • Μέχρι τον περασμένο Μάρτιο, ήταν στην κρίση των ΟΤΑ αν θα εφεσιβάλουν ή όχι
  • 34 εργαζόμενοι, καθαρίστριες σχολείων, εργάτες καθαριότητας, εργάτες πρασίνου ως επί το πλείστον

Στην περίπτωση των 34 εργαζομένων του Δήμου Αγ. Δημητρίου –καθαρίστριες σχολείων, εργάτες καθαριότητας, εργάτες πρασίνου ως επί το πλείστον–, το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε να μην ασκήσει έφεση.

«Είναι εργαζόμενοι απαραίτητοι. Για εμάς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και οτιδήποτε άλλο είναι προσχηματικό», υπογραμμίζει στην «Εφ.Συν.» η δήμαρχος Αγ. Δημητρίου, Μαρία Ανδρούτσου, συμπληρώνοντας ότι ανάλογα αιτήματα του δήμου για προσωπικό στις παραπάνω ειδικότητες «δεν είχαν λάβει έγκριση».

  • Μισθοδοσία

Σημειώνεται ότι η μισθοδοσία των 34 εργαζομένων καλύπτεται από δημοτικούς και όχι κρατικούς πόρους. Η δε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είχε επικροτηθεί από την ΠΟΕ-ΟΤΑ ως «παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους Δήμους».

  • «Παράβαση καθήκοντος με δόλο»

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής καλεί τους δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων σε απολογία, με την κατηγορία της «παράβασης καθήκοντος με δόλο». Στην πράξη, οι 27 αιρετοί έρχονται αντιμέτωποι με ένα πειθαρχικό αδίκημα που εγείρει έως και ενδεχόμενο παύσης τους, λίγους μόλις μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Οι επόμενες κινήσεις

Σε πολύμορφες κινητοποιήσεις αποφάσισαν να προχωρήσουν το Δημοτικό Συμβούλιο και οι εργαζόμενοι του Δήμου Αγίου Δημητρίου, αντιδρώντας στις κλήσεις 27 αιρετών σε έγγραφη απολογία από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, επειδή δεν άσκησαν έφεση κατά πρωτόδικων δικαστικών αποφάσεων ευνοϊκών για τους 34 «συμβασιούχους-covid».

  • Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου – Συμβολικό κλείσιμο του Δήμου - Διάβημα διαμαρτυρίας στον Μάκη Βορίδη

Με απόφαση που ελήφθη από το Δημοτικό Συμβούλιο το βράδυ της Πέμπτης (23/3), κατόπιν εισήγησης της Δημάρχου, Μαρίας Ανδρούτσου,

  • ο Δήμος θα κλείσει συμβολικά την Πέμπτη 30 Μαρτίου, από τις 13:00 ως τη λήξη της βάρδιας.

Αυτό το χρονικό διάστημα θα μεταβεί αντιπροσωπεία του Δήμου στο υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας. Περαιτέρω, αποφασίστηκε να σταλεί στον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, επιστολή καταδίκης της κλήσης των 27 Δημοτικών Συμβούλων σε απολογία, επιστολή η οποία θα κοινοποιηθεί στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) και τα πολιτικά κόμματα.

Με την ίδια απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο απαιτεί να καταργηθεί η διάταξη που είχε εισηγηθεί ο κ. Βορίδης (και ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτιο), με την οποία υποχρεώνονται οι ΟΤΑ να εξαντλούν κάθε ένδικο μέσο κατά πρωτόδικων αποφάσεων που δικαιώνουν εργασιακές διεκδικήσεις (άρθρο 37, ν. 4915/2022). Για το θέμα των κλήσεων σε απολογία, η Δημοτική Αρχή Αγίου Δημητρίου θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, 29 Μαρτίου, στις 12:00 στο Δημαρχείο.

Η δήμαρχος προανήγγειλε «κλιμάκωση των κινητοποιήσεων εάν υπάρξει η στοιχειώδης ανταπόκριση».

Στις επικείμενες κινητοποιήσεις θα συμμετάσχει και το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Αγίου Δημητρίου. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Σωματείου (και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ) Χριστόδουλος Ευθυμίου, προανήγγειλε παρεμβάσεις και στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, «μαζί με τα παιδιά μας και όλους τους πολίτες, κάτω από το πανό του Σωματείου».

Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου έγινε παρουσία πλήθους εργαζομένων του Δήμου και δημοτών.

  • Η τελευταία παράταση στις «συμβάσεις-covid» δόθηκε τον Μάρτιο του 2022 και συνοδεύτηκε από έτερη διάταξη του υπουργού Εσωτερικών, που υποχρέωσε τους ΟΤΑ (Δήμους και Περιφέρειες) να εξαντλούν κάθε ένδικο μέσο κατά εργαζομένων που δικαιώνονται δικαστικά ως προς τις εργασιακές τους διεκδικήσεις. Μέχρι τον περασμένο Μάρτιο, ήταν στην κρίση των ΟΤΑ αν θα εφεσιβάλουν ή όχι.

Η απόφαση μη άσκησης εφέσεων ελήφθη από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης ομόφωνα, «καθώς υπήρχαν αντικειμενικά δεδομένα, αντικειμενικά διαπιστωμένη έλλειψη προσωπικού. Ήταν βέβαιο και δηλωνόταν με κάθε τρόπο από υπηρεσιακούς παράγοντες ότι η λύση της εργασιακής τους σχέσης θα επέφερε συνέπειες στις υπηρεσίες που ήταν ήδη υποστελεχωμένες», περιέγραψε η κ. Ανδρούτσου, χαρακτηρίζοντας την κλήση των 27 συμβούλων σε απολογία ως μια «ακραία εξέλιξη» και καταλογίζοντας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση «ευθεία παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο του Δήμου».

  • Η ΠΟΕ-ΟΤΑ

Περαιτέρω, με ανακοίνωση που έβγαλε το πρωί της Πέμπτης (23/3), η ΠΟΕ-ΟΤΑ καταγγέλλει την κλήση σε απολογία των 27 Δημοτικών Συμβούλων Αγίου Δημητρίου ως «εκφοβιστική και τρομοκρατική» και ζητά από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου, να συγκαλέσει άμεσα σε δια ζώσης συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης, παρουσία της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στους ΟΤΑ, ώστε να ληφθούν οι απαιτούμενες αποφάσεις. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας προαναγγέλλεται από την ΠΟΕ-ΟΤΑ και έξω από τα γραφεία της ΚΕΔΕ.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ δηλώνει ότι «θα σταθούμε ασπίδα σε όσους επιλέγουν να στηρίξουν ενεργά και αποδεδειγμένα τον Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την παραμονή εργαζομένων που κρίνονται αναγκαίοι για την ελάχιστη καθημερινή λειτουργία υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» και διεκδικεί:

  • Να καταργηθεί τώρα η υποχρέωση εξάντλησης κάθε ένδικου μέσου που αφορά μόνο σε διεκδικήσεις εργαζομένων την στιγμή που για κάθε διεκδίκηση ιδιώτη ή εργολάβου επιτρέπεται ο συμβιβασμός, η κατάργησης δίκης και η μη άσκηση ένδικων μέσων!
  • Να ανακληθεί άμεσα κάθε προσπάθεια εκφοβισμού και δίωξης Αιρετών που στέκονται στο πλευρό των εργαζομένων εξυπηρετώντας το συμφέρον του Δήμου και των δημοτών που τους εξέλεξαν.
  • Να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με αξιοκρατία και διαφάνεια σε όλες τις υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. ώστε να καλυφθούν τα τεράστια κενά, και να σταματήσει έτσι και το φαινόμενο πρόσληψης χιλιάδων εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας κάθε είδους, που η ίδια η κυβέρνηση συντηρεί.

Πηγή: efsyn.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις