ΕΛΛΑΔΑ. Αλλαγές στις ποινές που ορίζει ο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) για τις σοβαρές τροχαίες παραβάσεις περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου των 65 άρθρων που τέθηκε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση.

Ειδικότερα, με βάση το νέο σχέδιο νόμου, οι οδηγοί που θα προβαίνουν σε σοβαρές τροχαίες παραβάσεις, όπως είναι η κατανάλωση αλκοόλ και η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη, για τρίτη φορά μέσα σε 5 έτη, δεν θα χάνουν δια βίου το δίπλωμά τους όπως ίσχυε πριν, αλλά αυτό θα αφαιρείται για 5 έτη.

Παράλληλα, σε αντίθεση με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, οι οδηγοί που θα έχουν χάσει το δίπλωμά τους θα μπορούν να το ανακτήσουν, με την προϋπόθεση ότι θα εκπαιδευτούν και θα επαναεξεταστούν.

Ειδικότερα στο Άρθρο 61 «Ρυθμίσεις αναφορικά με το κυρωτικό πλαίσιο παραβάσεων του Κ.Ο.Κ. - Αντικατάσταση παρ. 4 και 6 άρθρου 28 ν. 4530/2018», ορίζονται τα εξής:

«6. Σε περίπτωση διάπραξης των παραβάσεων που συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ, των παραβάσεων της πινακίδας Ρ2 και του ερυθρού σηματοδότη, των παραβάσεων που συνδέονται με την επίδειξη ικανότητας, εντυπωσιασμού, ανταγωνισμού ή την τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων, καθώς και των παραβάσεων των διατάξεων με τις οποίες ορίζεται ο τρόπος προσπέρασης οχημάτων για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, η άδεια οδήγησης αφαιρείται για πέντε (5) έτη και ο παραβάτης υποχρεούται σε εκπαίδευση και εξέταση για την επαναχορήγησή της, κατ’ εφαρμογή της απόφασης που εκδίδεται κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 107. Η κύρωση του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζεται και για τους παραβάτες οδηγούς που έχουν διαπράξει τρεις από τις προαναφερθείσες παραβάσεις μετά την έναρξη ισχύος του άρθρου 28 του ν. 4530/2018.»

Πηγή: carandmotor.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις