ΕΛΛΑΔΑ. Αρνί στη Σούβλα! Όλα τα μυστικά για να λατρέψουν όλοι τον ψήστη. Από την μαρινάδα του αρνιού, το αλάτισμα και το πλύσιμο, το σωστό μέγεθος για τη σούβλα αλλά και όλη την προετοιμασία που χρειάζεται για ένα σωστό, παραδοσιακό σούβλισμα!

Το καλύτερο αρνί στη σούβλα, φέτος θα είναι το δικό σου!

Το δέσιμο και το ψήσιμο:

Βεβαιωθείτε ότι η σούβλα είναι καθαρή, χωρίς σκουριά, καθαρίζετε με σύρμα ψιλό και ξεπλένετε με ξύδι.

Σκουπίστε τη σούβλα με μια κούπα λεμονιού και στη συνέχεια πασαλείψετε την με ηλιέλαιο για να διατηρηθεί χωρίς σκουριά.

Εάν θέλουμε να την συντηρήσουμε για την επόμενη χρονιά καλό θα είναι να την σκεπάσουμε σφιχτά με μεμβράνη έτσι δεν θα έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο και δεν θα οξειδώνεται (σκουριάζει).

Ένα καλό αρνί για την σούβλα είναι συνήθως στα 12-15 κιλά.

Κρεμάστε το αρνί σας σε ένα τσιγκέλι και ξεπλύνετε καλά το εσωτερικό και το εξωτερικό του αρνιού με νερό.

Αφήστε το αρνί να σταθεί σε αλατισμένο νερό για περίπου 6 ώρες.

Στραγγίστε το νερό και στεγνώστε το αρνί κρεμώντας για 3-4 ώρες σε ένα δροσερό μέρος που αερίζεται καλά.

Προσοχή! Διαπεράσετε την σούβλα κατά μήκος του αρνιού (από πίσω προς το κεφάλι) και εάν το κεφάλι παραμένει επάνω στο αρνί σας, τρυπήστε το κρανίο κάτω από την σιαγώνα και διαμέσου της ρινικής κυλότητας.

Λυγίστε και τα δύο μπροστινά πόδια και δέστε τα δίπλα στο λαιμό, σφιχτά.

Ασφαλίστε το λαιμό στη σούβλα (συνήθως με σύρμα).

Σφίξτε πολύ τα πίσω πόδια κάμπτοντάς τα προς τα πίσω για να σας επιτρέψουν να τα δέσετε σταυρωτά ευκολότερα διασχίζοντας τα στη σούβλα.

Με μια σακοράφα γαμψή, κάντε μια βελονιά σε όλο το μήκος της σπονδυλικής στήλης του αρνιού, περιστρέφοντας γύρω από τη σούβλα.

Είναι σημαντικό ότι η βελονιά εισέρχεται στο κρέας κοντά στη σπονδυλική στήλη, και γύρω από τη σούβλα και στη συνέχεια η βελόνα επιστρέφει από το σώμα κοντά στη σπονδυλική στήλη. Σφίξτε καλά.

Βγάλτε το νήμα μέσω της βελονιάς σας και συνεχίστε να στερεώνετε τη σπονδυλική στήλη στον σούβλα μέχρι να φτάσετε στον ώμο.

Σε άλλη περίπτωση υπάρχουν ειδικές διχάλες από βίδες σε μορφή ύψιλον που τις περνάμε από έξω από την σπονδυλική στήλη και μετά τις σφηνώνουμε μέσα στην εσωτερική μεριά του αρνιού με παξιμάδια.

Αυτό στερεοποιεί το αρνί στην σούβλα και έτσι δεν υπάρχει η πιθανότητα να κρεμάσει και η σούβλα να γυρνά στο βρόντο.

Τρίψτε το εσωτερικό του αρνιού με λίγο θαλασσινό αλάτι, μαύρο πιπέρι και αποξηραμένη ρίγανη. Κάποιοι προτιμούν μάτσα φρέσκιας.

Χρησιμοποιώντας το σπάγγο και τη σακοράφα, ράψτε και κλείστε το άνοιγμα της κοιλιάς στην κοιλότητα και γύρω από το λαιμό, επίσης γεμίστε με ένα κομμάτι ύφασμα το άνοιγμα μεταξύ των πίσω ποδιών.

Ψήσιμο για το αρνί στη σούβλα:

Ο τρόπος για να δέσετε το αρνί στη σούβλα είναι το πιο σημαντικό πράγμα για την επιτυχία του ψησίματος του. Επίσης μεγάλη σημασία έχει η προοδευτική θέρμανση που δεν θα κάψει το αρνί.

Το αρνί πρέπει να ψηθεί από μέσα προς τα έξω. Συχνά περιορίζουμε με πλαϊνές λαμαρίνες το ρεύμα του αέρα για να διατηρούμε υψηλή θερμοκρασία χωρίς πολλά κάρβουνα.

Ο θερμαινόμενος αέρας στο εσωτερικό του αρνιού είναι αυτός που μαγειρεύει το αρνί.

Όταν το αρνί είναι έτοιμο μαγειρεμένο, ο εκτεταμένος αέρας θα διαφύγει σε όλη την τρυφερή σάρκα κάνοντας έναν ήχο που θα ανακοινώσει το τέλος του ψησίματος.

Αν σας αρέσει το δέρμα τραγανό, χαμηλώστε το αρνί στα κάρβουνα και ψήστε για άλλα 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.

Προσοχή! Μην τοποθετείτε τα κάρβουνα για το ψήσιμο του αρνιού κάτω από το αρνί, αλλά φτιάξτε δύο μεγάλες στοίβες τις δύο πλευρές δεξιά και αριστερά του αρνιού.

Με αυτόν τον τρόπο το λίπος που στάζει δεν θα πέφτει πάνω στα κάρβουνα και έτσι δεν θα αναφλέγεται.

Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ μας λάδι για να πασαλείψουμε εξωτερικά το αρνί μας, έτσι και αλλιώς είναι αρκετά λιπαρό από μόνο του.

Μην ξεχνάς. Ο ψήστης μισοψήνεται και αυτός για να πάρει το χειροκρότημα.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις