ΕΛΛΑΔΑ. Η ΕΣΑμεΑ δηλώνει σε όλους τους τόνους την αγανάκτησή της σχετικά με δήλωση σε τηλεοπτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης του δικηγόρου Αλ. Κούγια, στο πλαίσιο πολύκροτης δίκης και τον καλεί να ζητήσει δημόσια συγνώμη για τον θυμό και τον πόνο που προκάλεσε σε χιλιάδες οικογένειες παιδιών με αναπηρία σε όλη τη χώρα.

Όπως αναφέρει σε δελτίο τύπου η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ), στη δήλωσή του ο κ. Κούγιας αναφέρθηκε ότι η προσπάθεια ανάνηψης από πλευράς αναισθησιολόγου πέραν συγκεκριμένης ώρας είναι ενάντια στην «ιατρική ηθική» καθώς «δεν έχει σημασία μόνο το ζην αλλά και το ευ ζην. Τι να το κάνεις ένα παιδί το οποίο είναι τετραπληγικό, δεν έχει χεράκια και πόδια να ζήσει και το οποίο σε όλη του τη ζωή θα χρειάζεται κάποιον. Όταν είναι από φτωχή οικογένεια και φύγουν οι γονείς του από το ζωή θα πρέπει να εισαχθεί σε ένα ίδρυμα».

Η Ε.Σ.Α.μεΑ τονίζει πως στην ιατρική υπάρχει ο όρκος στον Ιπποκράτη και στην κοινωνία η απλή, κοινή λογική, καθώς και η νομοθεσία ενάντια στον ρατσισμό και στη μισαλλοδοξία. Η Βουλή των Ελλήνων επίσης έχει κυρώσει τη Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και όλα αυτά είναι υποχρεωμένος να τα γνωρίζει κάθε δικηγόρος. «Είναι απαράδεκτο να χρειάζεται το οργανωμένο αναπηρικό κίνημα να υπενθυμίζει το 2023 ότι έχουν δικαίωμα στη ζωή όλα τα άτομα με αναπηρία. Είναι απαράδεκτο στο δημόσιο λόγο να εμφανίζονται δηλώσεις που προωθούν την ευγονική.», υπογραμμίζει.

Για όλους τους αγωνιστές γονείς που αγανάκτησαν, για όλα τα παιδιά που πληγώθηκαν, για τους πολίτες με αναπηρία που ένοιωσαν προσβεβλημένοι, για κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη που θύμωσε, η ΕΣΑμεΑ τονίζει ότι ο αγώνας συνεχίζεται, ότι τέτοιες εμπρηστικές δηλώσεις δεν γίνονται δεκτές και δεν θα μένουν ποτέ αναπάντητες:

«Ο κ. Αλέξης Κούγιας να ζητήσει άμεσα συγνώμη. Αν δεν προβεί σε νέα δήλωση, ζητείται ο ΔΣΑ να πράξει τα δέοντα, αν και έχει καθυστερήσει - στον οποίο κοινοποιείται το παρόν.»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις