ΕΛΛΑΔΑ. Αστικοί μύθοι! Φανταστικές ιστορίες που ξεκίνησαν σαν ψίθυροι από αυτί σε αυτί και κατέληξαν να αποτελούν αντικείμενο συζήτησης σε ολόκληρες χώρες ακόμη και παγκοσμίως. Υπάρχουν περιπτώσεις φυσικά που η βάση τους έγκειται σε πραγματικά γεγονότα αλλά η κατάληξη που διαμοιράζεται μαζικώς είναι παραποιημένη. Η Ελλάδα φυσικά είναι γεμάτη από αστικούς θρύλους και κάποιοι από αυτούς ξεκινούν ακόμη και πολλούς αιώνες πριν. Ας δούμε μερικούς απ’ τους πιο διαδεδομένους.

Το καταραμένο παλτό

Ίσως ο πιο γνωστός αστικός μύθος που συναντάται σε όλο τον κόσμο, όπως φυσικά και στη χώρα μας. Δύο φίλοι βάζουν ένα στοίχημα: να περάσει ο ένας μια νύχτα στο νεκροταφείο! Όντως ο θαρραλέος νέος μπαίνει νύχτα και ξαπλώνει πάνω σε ένα μνήμα περιμένοντας να ξημερώσει και να πληρωθεί τα πιο εύκολα χρήματα στη ζωή του. Εν τέλη η μέρα ξημέρωσε και ο φίλος που τον περίμενε από έξω δεν το είδε να βγαίνει. Μπήκε και τον βρήκε νεκρό πάνω στο μνήμα! Ο θρύλος θέλει τον νεαρό που ήταν μέσα να έχει ένα μαχαίρι στην κατοχή του. Το κάρφωσε δίπλα του αλλά έπιασε άθελά του το πανωφόρι του. Όταν αποφάσισε να σηκωθεί για να ξεμουδιάσει νόμιζε ότι το χέρι κάποιου πεθαμένου τον τράβηξε και πέθανε ακαριαία απ’ τον φόβο του. Όπως αναφέραμε ο μύθος απαντάται σε πολλές χώρες όπου το μόνο που αλλάζει είναι το ρούχο. Παλτό, αδιάβροχο και ζακέτα είναι μερικά από αυτά και διαφοροποιούνται ανάλογα με τις ενδυματολογικές συνήθειες της κάθε χώρας. Στην παλαιότερη ελληνική εκδοχή το θύμα φορούσε φουστανέλα.

Ο φαντάρος στην άδεια

Ένας επίσης πασίγνωστος αστικός μύθος που παραλλαγές του συναντάμε σε όλο τον κόσμο είναι ο εξής: Ένας φαντάρος μετά από ατέλειωτες μέρες υπηρεσίας στο στρατόπεδο βγαίνει επιτέλους με άδεια. Οδηγώντας το αυτοκίνητό του μέσα στη νύχτα και καθώς διασχίζει έναν ερημικό δρόμο βλέπει μια όμορφη κοπέλα να του κάνει νόημα να σταματήσει. Εκείνος το κάνει και η κοπέλα μπαίνει στο αυτοκίνητο παρακαλώντας τον να την πάει στο σπίτι της. Υπάρχει βέβαια και μια άλλη εκδοχή του θρύλου όπου ο φαντάρος οδηγούσε μηχανή και η κοπέλα που τον άγγιζε ήταν παγωμένη. Τα πράγματα κυλούν φυσιολογικά. Tην αφήνει στην εξώπορτα του σπιτιού της και εκείνη τον ευχαριστεί θερμά. Μόνο που ξέχασε το κασκόλ της μέσα στο αυτοκίνητο. Ο φαντάρος το επόμενο πρωί επισκέπτεται το σπίτι της κοπέλας και χτυπάει το κουδούνι με το κασκόλ στο χέρι. Του ανοίγει μια ηλικιωμένη γυναίκα η οποία με δάκρυα στα μάτια τον ενημερώνει ότι η κοπέλα έχει πεθάνει εδώ και χρόνια.

«Αν παίξεις τον δίσκο ανάποδα…»

Εντάξει, όλοι έχουμε ακούσει τη φήμη σχετικά με το «Hotel California» των Eagles, που λέει πως αν παίξεις τον δίσκο ανάποδα, θα ακούσεις σατανιστικά μηνύματα. Το ήξερες όμως ότι υπάρχουν αντίστοιχες θεωρίες που αφορούν πολλά κομμάτια Ελλήνων καλλιτεχνών; Υπάρχει κόσμος που υποστηρίζει πως, αν βάλεις να παίξουν ανάποδα κάποια κομμάτια από τραγουδιστές όπως η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, η Άννα Βίσση, ο Τζίμης Πανούσης και πολλοί ακόμη, θα ακούσεις περίεργα πράγματα. Προσωπικά, θεωρώ πως, από τα δισεκατομμύρια τραγούδια που υπάρχουν εκεί έξω, σίγουρα αν παίξεις κάποια ανάποδα, θα ακούσεις πολλά και διάφορα. Ειδικά, αν θέλεις να τα ακούσεις.

Ο κιθαρίστας

Η παρακάτω ιστορία, είναι από αυτές που τις διαδίδουν μόνο οι hardροκάδες και οι μεταλάδες. Δεν ξέρω γιατί αλλά, από όταν πήγαινα σχολειό, μόνο οι φίλοι μου που ανήκαν σε αυτή τη κατηγορία μουσικόφιλων, αναπαρήγαγαν αλλά και πίστευαν αυτόν τον θρύλο. Η ιστορία έχει ως εξής: είναι καλοκαιράκι, αργά το βράδυ και μια παρέα από φερέλπιδες νέους την αράζει σε μια παραλία. Όπως πολύ σωστά μαντέψατε, στην παρέα υπάρχει και ο κλασικός ποζεράς με την ακουστική κιθάρα, ο οποίος παίζει τα ίδια δέκα τραγούδια εδώ και πολλά χρόνια μπας και ρίξει γκόμενα. Ξαφνικά, και ενώ ο τυπάς παίζει ένα πασίγνωστο κομμάτι, τις πιο πολλές φορές προτιμούν το «Stairway to Heaven» αλλά έχω ακούσει και εκδοχές με το «Wish you Were Here», από το πουθενά, εμφανίζεται ένας γέρος και του ζητάει τη κιθάρα. Αυτός του τη δίνει και ο γέρος, παίζει το κομμάτι με απίστευτη μαεστρία. Όταν τελειώνει, επιστρέφει τη κιθάρα στον ποζερά και φεύγει. Ξαφνικά, όλοι συνειδητοποιούν πως ο γέρος ήταν ο Jimmy Page και μένουν με το στόμα ανοιχτό.

Μας ψεκάζουν

Άλλος ένας θρύλος που αναπαράγεται στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια με μεγάλη ένταση. Αεροπλάνα στον ουρανό ψεκάζουν τους πολίτες ώστε να μένουν αδρανείς στις μεγάλες αλλαγές που έρχονται. Κάποιοι άλλοι υποστηρικτές του θρύλου το πήγαν ένα βήμα παραπέρα κάνοντας λόγο για έλεγχο του νου! Ποια είναι η απόδειξη για αυτό; Τα ίχνη που αφήνουν τα αεροπλάνα στον ουρανό, τα λεγόμενα Chemtrails. Το συγκεκριμένο φαινόμενο έφτασε να συζητάτε τόσο πολύ που έγιναν μέχρι και επερωτήσεις στην Ελληνική βουλή απ’ τους Μάκη Βορίδη και Γιώργο Ανατολάκη. Φυσικά οι ρίζες του αστικού αυτού μύθου δεν είναι Ελληνικές. Ξεκίνησε στις Η.Π.Α. όπου υπήρχαν φήμες ότι οι Άθεοι ψεκάζουν τον ουρανό για να σκοτώσουν του Αγγέλους(!). Δεν άργησε φυσικά να φτάσει και στη χώρα, όπου τροφοδοτήθηκε απ’ τα μπλογκ και τις εκπομπές και στο τέλος γιγαντώθηκε.

Τα Ελληνικά που δεν έγιναν παγκόσμια γλώσσα για μία ψήφο

Άλλος ένας αστικός μύθος τόσο πολυσυζητημένος που αρκετοί πιστεύουν ότι είναι απόλυτα αληθινός! Σε ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στις Η.Π.Α. αμέσως μετά την υπογραφή της διακήρυξης της Ανεξαρτησίας, οι εθνοπατέρες της Αμερικής έπρεπε να αποφασίσουν ποια θα είναι η επίσημη γλώσσα του νεοσύστατου έθνους. Κάποιος πρότεινε τα αρχαία Ελληνικά ως ένδειξη σεβασμού προς την γενέτειρα της δημοκρατίας έναντι της Αγγλικής που ήταν πιο δεδομένη λόγω της αποικιοκρατίας. Σύμφωνα με τον θρύλο η ψηφοφορία έγινε και τα Ελληνικά έχασαν για μία ψήφο! Φυσικά ο μύθος αυτός έχει καταρριφθεί προ πολλού, αφού πουθενά στα επίσημα έγγραφα του Κογκρέσου δεν αναφέρετε καμία ψηφοφορία για την κατοχύρωση γλώσσας όπως και πουθενά στο σύνταγμα της Αμερικής.

Οι αστικοί μύθοι είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στην παγκόσμια ιστορία και φυσικά η χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση! Θα μπορούσαμε να γράφουμε για μέρες αφού οι θρύλοι που γεννιούνται ακόμη και σήμερα είναι αμέτρητοι. Είναι λογικό να ασκούν μια γοητεία κάποιοι από αυτούς και να μονοπωλούν κουβέντες και συζητήσεις σε κάθε κοινωνική ομάδα. Άλλωστε όπως είδαμε οι περισσότεροι είναι τόσο παλιοί που η δημιουργία τους χάνεται στη λήθη του χρόνου. Το θέμα είναι να είμαστε αρκετά οξυδερκείς ώστε να ξεχωρίζουμε τον μύθο απ’ την πραγματικότητα αλλά να μην τον αποβάλουμε απ’ την καθημερινότητά μας αφού ανέκαθεν αποτελούσε μέρος την λαϊκής κουλτούρας.

Το φάντασμα της Σπάρτης με τους αμέτρητους θρύλους

Είναι αλήθεια ότι οι μύθοι και θρύλοι στην Ελλάδα πάντοτε έβρισκαν πρόσφορο έδαφος από τα αρχαία χρόνια. Ποιος όμως είναι ο θρύλος για τον τρελό Χασάπη;

Ο θρύλος θέλει τον Ιωάννη Κουκούτση, χασάπη στο επάγγελμα, να γυρίζει σπίτι του στην Σπάρτη πριν αρκετά χρόνια και αντί να πέφτει για ύπνο να επιδίδεται στο πιο αποτρόπαιο έγκλημα: στην γυναικοκτονία.

Όχι μίας οποιαδήποτε γυναίκας αλλά της ίδιας της συζύγου του. Κανείς ποτέ δεν έμαθε ακριβώς τον λόγο της δολοφονίας παρ’ ότι ο ίδιος παραδόθηκε στις αρχές.

Οι λεπτομέρειες όμως του εγκλήματος σηκώνουν μέχρι σήμερα την τρίχα κάγκελο: Δεν την σκότωσε απλά αλλά φρόντισε να την αποκεφαλίσει.

Κανείς δεν ξέρει που σταματά ο θρύλος και που αρχίζει η πραγματικότητα, ο αστικός όμως μύθος στην Σπάρτη θέλει τον τρελό χασάπη να περιδιαβαίνει μέχρι σήμερα τους διαδρόμους του νεκροταφείου της Ριβιώτισσας, ρίχνοντας κάτω εικόνες και καντήλια, προσπαθώντας να διώξει μακριά τις τύψεις που ακόμα κατατρώνε την ψυχή του.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις