ΕΛΛΑΔΑ. Μετά την εκκίνηση της τρίτης Προεδρικής θητείας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τριψήφιος είναι ο αριθμός μεταναστών που εντοπίστηκαν σε νησίδες του ποταμού με τελευταίους τους 91 μετανάστες που επιχείρησαν να εισέλθουν προχθές στην Ελλάδα από την περιοχή Μαράσια Ορεστιάδας. Διάχυτος παραμένει ο προβληματισμός για το τι μέλλει γενέσθαι στο ευαίσθητο, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αυτό πεδίο.

Παρότι η εξαιρετικά χαμηλή στάθμη του ποταμού φέτος κάνει σαφώς ευκολότερες τις διελεύσεις παράνομων μεταναστών, τα διαδοχικά περιστατικά εντοπισμού τους σε νησίδες, ωστόσο, σήμαναν συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου, με την υπηρεσιακή κυβέρνηση να σχεδιάσει επαυξημένα μέτρα αποτροπής, όπως και άμεσες διπλωματικές ενέργειες, προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος στη χώρα ομάδων παράνομων μεταναστών, μερικές εκ των οποίων κινούνται εμφανώς τις τελευταίες ημέρες στην απέναντι πλευρά. Μολονότι η εντύπωση που φέρεται να υπάρχει σε υψηλόβαθμους διπλωματικούς κύκλους της Αθήνας θέλει τα διαδοχικά περιστατικά απόπειρας εισόδου παράνομων μεταναστών στη χώρα να οφείλονται στην έντονη δράση των διακινητών και των συμφερόντων που τους περιστοιχίζουν αυτήν την περίοδο, απέχοντας από την εντύπωση ενός «οργανωμένου σχεδίου εργαλειοποίησης» κεντρικά από τη γειτονική χώρα, εντούτοις η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση τόσο σε επιχειρησιακό, όσο και σε διπλωματικό επίπεδο, προκειμένου να διαχειριστεί αποφασιστικά το οποιοδήποτε περιστατικό.

Ως κρίσιμη εξέλιξη στα απανωτά περιστατικά διελεύσεων αποτέλεσε χθες το γεγονός ότι αποκαταστάθηκαν χθες -για πρώτη φορά μετά τις Προεδρικές εκλογές- τα κανάλια επικοινωνίας με την Τουρκία, τόσο σε τεχνικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο, εξέλιξη η οποία δεν είχε επιτευχθεί μέχρι πρότινος και καθυστερούσε τουλάχιστον μέχρι οι νέοι Τούρκοι Υπουργοί να αναλάβουν επίσημα τα καθήκοντά τους.

Υπηρεσιακοί παράγοντες των Υπουργείων Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη έχουν έρθει σε μια πρώτη επαφή με τους Τούρκους ομολόγους τους, ενώ την πρώτη του συνομιλία με τον νέο Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν είχε χθες και ο Έλληνας ομόλογός του, Βασίλης Κασκαρέλης.

Διακηρυγμένη πρόθεση του προέδρου της Τουρκίας, αλλά και του ελληνικού πολιτικού συστήματος είναι να υπάρξει κάποιου είδους συνεννόηση από τις δύο καινούριες κυβερνήσεις αμέσως μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου στην Ελλάδα, οπότε εικάζεται ότι η Άγκυρα δεν θα επιχειρήσει να υπονομεύσει τα ήρεμα νερά που επικρατούν στο Αιγαίο τους τελευταίους μήνες, μετά τους φονικούς σεισμούς στη γειτονική χώρα και την παύση των καθημερινών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

Διπλωματικοί κύκλοι, ωστόσο, δεν παραγνωρίζουν την συμβολή του Χακάν Φιντάν στην εμπέδωση του νέο-οθωμανικού αφηγήματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», το οποίο ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μνημόνευσε ήδη κατά την τελετή ορκωμοσίας του, αναλαμβάνοντας για τρίτη φορά την τουρκική Προεδρία, σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη διακήρυξη των τουρκικών δικαιωμάτων, στοιχεία που καταγράφηκαν τόσο από την Αθήνα, όσο και από τη διεθνή κοινότητα.

Πολύ περισσότερο, όταν πληροφορίες που καταφθάνουν από ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στην περιοχή του Έβρου κάνουν λόγο για τρία καραβάνια μεταναστών, συνολικά 330 ατόμων, τα οποία έχουν καταλήξει σε νησίδα στη μέση του ποταμού, έχοντας εισέλθει από το τουρκικό έδαφος και βρίσκονται σε νησίδα έξω από τη Νέα Βύσσα. Με δεδομένη την κινητικότητα στο κεντρικό και βόρειο τμήμα του νομού, τα μέτρα επιτήρησης θα επιθεωρήσει σήμερα στην περιοχή ο Υπουργός Προστασίας του Πολιτη, Χαράλαμπος Λαλούσης, ο οποίος έχει διατελέσει Α/ΓΕΣ, γνωρίζοντας το ανάγλυφο, αλλά και τα μέσα αποτροπής στην παραμεθόρια ζώνη.

Το ερώτημα είναι αν και κατά πόσο ο περιβόητος φράχτης του Έβρου είναι η ανάσχεση της Ελλάδας στις ροές μεταναστών και προσφύγων ή αν τελικά ήταν ένα υπερτιμημένο ατού της ΝΔ προεκλογικά;

Επίσης ερώτημα είναι αν τελικά η κατάσταση στον Έβρο διαμορφώνεται σε σχέση με την πολιτική του Τούρκου Προέδρου ή του Έλληνα Πρωθυπουργού;

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις