ΘΕΣΣΑΛΙΑ. Κοιτώντας μέσω δορυφόρου, από το διάστημα, την πλημμυρισμένη περιοχή της Θεσσαλίας, βλέπει κανείς αυτό που δήλωσε σήμερα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας: ότι δηλαδή η μορφολογία της κεντρικής Ελλάδας έχει πια αλλάξει στον απόηχο της κακοκαιρίας Daniel.

Το πριν και το μετά της καταστροφής, όπως αποτυπώνεται στις δορυφορικές λήψεις που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία Maxar Technologies, πραγματικά σοκάρει.

Εκτάσεις που ήταν πριν πράσινες ή αστικές και οικοδομημένες – για παράδειγμα στις περιοχές Αγία Τριάδα, Παλαμάς, Προάστιο, Μεταμόρφωση, Κοσκινάς κ.ά. – παρουσιάζονται πια να έχουν λιμνάσει παίρνοντας το χρώμα της λάσπης.

1-2.jpg
Οι εκτάσεις στα ανατολικά της περιοχής Προάστιο πριν την πλημμύρα (Maxar Technologies/Handout via REUTERS)
2.jpg
Οι εκτάσεις στα ανατολικά της περιοχής Προάστιο μετά (Maxar Technologies/Handout via REUTERS)
Η Αγία Τριάδα πριν την πλημμύρα (Maxar Technologies/Handout via REUTERS)
Η Αγία Τριάδα μετά (Maxar Technologies/Handout via REUTERS)
Ο Κοσκινάς πριν (Maxar Technologies/Handout via REUTERS)
Ο Κοσκινάς μετά (Maxar Technologies/Handout via REUTERS)

Όπως ανέφερε ωστόσο σήμερα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Ιωάννης Αρτοποιός, στο πλαίσιο ενημέρωσης, τα προβλήματα παραμένουν. Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, «αν και τα καιρικά φαινόμενα έχουν υποχωρήσει το τελευταίο 48ωρο, παρατηρείται υπερχείλιση του Πηνειού ποταμού στις ανατολικές εκβολές του προς περιοχές πλησίον της λίμνης Κάρλα και στη βορειοανατολική πλευρά προς Αμφιθέα. Η στάθμη του Πηνειού ποταμού παραμένει στα ίδια επίπεδα και τα επιχειρησιακά δεδομένα αξιολογούνται τόσο από το ΕΣΚΕΔΙΚ όσο και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ το οποίο βρίσκεται εντός στρατοπέδου 1ης Στρατιάς στη Λάρισα. Οι πολίτες των περιοχών που εξελίσσεται η πλημμυρική δραστηριότητα θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών».

Σημειώνεται ότι από τις 5 Σεπτεμβρίου έως και σήμερα το βράδυ, 10 Σεπτεμβρίου, είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά περισσότερες από 4.500 διασώσεις πολιτών από επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Ο Παλαμάς πριν (Maxar Technologies/Handout via REUTERS)
Ο Παλαμάς μετά (Maxar Technologies/Handout via REUTERS)

Όσο για τους νεκρούς από την κακοκαιρία, εκείνοι ανέρχονται πια σε 15, έπειτα από τις σορούς που εντοπίστηκαν σήμερα σε Μεταμόρφωση, Πέτρινο/Άγιο Δημήτριο και Παγασητικό.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις