ΕΛΛΑΔΑ. Ένταση επικράτησε το βράδυ της Τρίτης (12/9) στον αέρα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Mega αφού Ράνια Τζίμα και Γιάννης Πρετεντέρης είχαν μια έντονη διαφωνία με αφορμή το πακέτο των 2,25 δισεκατομμυρίων ευρώ με το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση θα στηρίξει οικονομικά την Ελλάδα μετά τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel.

Ο Γιάννης Πρετεντέρης υποστήριξε ότι αυτά τα χρήματα είναι έξτρα ενίσχυση, ενώ η Ράνια Τζίμα διατύπωσε την άποψη ότι πρόκειται για κονδύλια που θα έπαιρνε η χώρα για άλλα αναπτυξιακά έργα, αλλά τελικά θα διατεθούν για τις υποδομές στον Θεσσαλικό κάμπο.

Ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος:

Ρ. Τζίμα: «Ο κ. Κικίλιας μίλησε πριν από λίγο στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου. Τον ρώτησε ο κ. Χατζηνικολάου εάν σκέφτεται ή έχει σκεφτεί να παραιτηθεί και είπε, "εγώ δεν φυγομαχώ, δεν παραιτούμαι, είναι βεβαίως στα χέρια του πρωθυπουργού από κει και πέρα οι χειρισμοί". Ακούγοντας τον κ. Κικίλια ουσιαστικά είπε ότι ο ίδιος δεν είχε καμία ευθύνη». Ράνια Τζίμα

Γ. Πρετεντέρης: «Εντάξει, ο καθένας μπορεί να θεωρεί ό,τι θέλει για τον εαυτό του και είναι δικαίωμά του. Αυτό που θέλω να πω είναι το εξής. Αυτή τη στιγμή, σήμερα, πήραμε τη μεγαλύτερη βοήθεια που έχει δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για φυσικές καταστροφές. Λέμε 2,25 δις συν άλλα 400 του χρόνου που υποσχέθηκε η κα. Φον Ντερ Λάιεν»

Ρ. Τζίμα: «Πάντως δεν είναι 2,250 συγγνώμη. Είναι 250 εκατομμύρια από τα προηγούμενα ΕΣΠΑ».

Γ. Πρετεντέρης: Όπως και να το μετρήσεις τόσο βγαίνει, Ράνια.

Ρ. Τζίμα: Μισό λεπτάκι. Αυτά είναι τα καινούργια χρήματα. Πραγματικά, καινούργια. Είναι 650 και 400 από το κονδύλι των φυσικών καταστροφών. Το 1,6 είναι από τα ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, χρήματα που θα πήγαιναν αλλού. Δικά μας χρήματα που θα τα παίρναμε.

Γ. Πρετεντέρης: Όχι, όχι. Δεν είναι από αυτά.

Ρ. Τζίμα: Ε, πως δεν είναι;

Γ. Πρετεντέρης: Όχι, είναι πρόσθετα χρήματα, τα οποία παίρνουμε.

Ρ. Τζίμα: Δεν είναι πρόσθετα.

Γ. Πρετεντέρης: Λοιπόν, είναι πρόσθετα και είναι 2.250. Θα κάτσουμε τώρα να μετράμε…

Ρ. Τζίμα: Δεν είναι 2.250.

Γ. Πρετεντέρης: Ε, αφού είναι; Τι να κάνουμε τώρα;

Ρ. Τζίμα: Είναι 650 εκατομμύρια καινούργια χρήματα καθαρά. Τα υπόλοιπα είναι χρήματα που θα έφταναν στη χώρα και μάλιστα ουσιαστικά θα πήγαιναν σε άλλες επενδύσεις, σε άλλες υποδομές, σε άλλα αναπτυξιακά έργα και τώρα δεν θα μπορέσουν να πάνε.

Γ. Πρετεντέρης: Πολύ ωραία, αυτή τη στιγμή επωμιζούμε την χώρα. Αυτό που θέλω να πω είναι το εξής. Άρα έχουμε 2,250 για να μοιράσουμε. Αυτά τα 2,250 δεν μπορεί να είναι υπόθεση ούτε ενός υπουργού ούτε μιας κυβέρνησης. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, χρειάζεται ο πρωθυπουργός ένα όργανο που θα διαχειριστεί όλη αυτή τη διαδικασία ανασυγκρότησης.

Ρ. Τζίμα: Άρα, Γιάννη, αυτό που λες είναι ότι χρειάζεται μια διακομματική συναίνεση;

Γ. Πρετεντέρης: «Αν δεν με αφήσεις να το πω, δεν θα το πω»

Ρ. Τζίμα: Για να επιμείνω, όμως, λιγάκι σε αυτό που είπες. Λες ότι αυτό δεν είναι καν ζήτημα μιας κυβέρνησης. Θεωρείς ότι εκεί ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να ανοίξει έναν διάλογο και με τα υπόλοιπα κόμματα; Χρειάζεται μια διακομματική συναίνεση;

Γ. Πρετεντέρης: Μα δεν είπα τώρα; Ρε συ Ράνια, με ρώτησες και σου απάντησα! Είναι θέμα της αυτοδιοίκησης, είναι θέμα της περιφέρειας, είναι θέμα της κυβέρνησης, ας πούμε και των άλλων κοινωνικών παραγόντων. Ούτε υπονόησα κανείς να ανοίξει τίποτα ούτε να κάνει κάτι η κυβέρνηση.

Σε εκείνο το σημείο η Ράνια Τζίμα περιορίστηκε στο να απαντήσει ένα λιτό πλην περιεκτικό «Μάλιστα» με το βλέμμα της «να τα λέει όλα».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις