ΚΡΗΤΗ. Τη στιγμή που το ελαιόλαδο τείνει να μετατραπεί σε… είδος πολυτελείας καθώς η τιμή του παγιώνεται στα 8 ευρώ/λίτρο περίπου, αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους κρούσματα κλοπών ελαιοκάρπου. Τη στιγμή που οι παραγωγοί βαρύνονται με πάγια έξοδα, που έχουν πάρει την ανιούσα λόγω της ακρίβειας, και «ψαλιδίζουν» σημαντικά το κέρδος από την πώληση ελαιολάδου, κάνουν την εμφάνισή τους οι επιτήδειοι που βάζουν στο μάτι τη σοδειά τους, όπως στην περιοχή της Μεσαράς.

Σύμφωνα με τη «Νέα Κρήτη» μπορεί να φτάνουμε σιγά-σιγά στην έναρξη της νέας ελαιοκομικής περιόδου – αφού αυτή αναμένεται ότι θα είναι πιο πρώιμη από πέρυσι λόγω των κλιματολογικών συνθηκών της τρέχουσας χρονιάς – αλλά η τιμή παραγωγού του περυσινού (πλέον) ελαιολάδου δεν υποχωρεί και μάλιστα δείχνει να παγιώνεται στον μέσο όρο των 8 ευρώ το κιλό, που σημαίνει ότι πωλούνται λάδια στην Κρήτη γύρω στην τιμή αυτή.

Αξιοσημείωτο είναι ότι από τώρα εμφανίζονται κρούσματα κλοπών ελαιοκάρπου ακόμα και στη βρώσιμη ελιά στην περιοχή της Μεσαράς, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ ήδη υπάρχουν μηνύματα για αυξημένη προσοχή φέτος, τόσο στους ελαιοπαραγωγούς όσο και στους ελαιουργούς, αφού λόγω των τιμών φαίνεται πως οι επιτήδειοι θα οργιάσουν.

Πολλές εμπορικές πράξεις με τιμές άνω των 8 ευρώ έχουν γίνει στην Κρήτη το τελευταίο διάστημα. Όπως δήλωσε στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργών Ν. Ηρακλείου Βαγγέλης Πρωτογεράκης, «ισχύει ότι ο μέσος όρος των τιμών φτάνει στα 8 ευρώ το κιλό για τον παραγωγό. Για τα 9 ευρώ που ακούστηκε ήταν μία περίπτωση μεμονωμένη στην υπόλοιπη Ελλάδα, όχι στο νησί μας. Αξίζει να σας πω ακόμη ότι, σε πολλά λάδια που βγάλαμε πέρυσι, η ποιότητά τους τώρα τον Σεπτέμβριο είναι χαμηλότερη σε σχέση με τα λάδια που πουλήσαμε πιο νωρίς. Έχουν ανεβασμένα Κ. Παρ’ όλα αυτά, επειδή δεν υπάρχουν ποσότητες, έχουν και αυτά υψηλές τιμές, ενώ σε άλλα χρόνια δυσκολευόμασταν να τα πουλήσουμε», σύμφωνα με τον πρόεδρο των ελαιουργών.

Η νέα παραγωγή μειωμένη αλλά «χρυσή»

Αναφορικά με τη νέα παραγωγή ελαιολάδου, ο πρόεδρος των ελαιουργών μας είπε ότι «αναμένεται να είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι σε ποσοστό τουλάχιστον 50%. Αλλά επειδή η τιμή θα είναι υψηλή, πιστεύω ότι οι ελαιοπαραγωγοί θα έχουν ένα καλό εισόδημα»...

Πάντως, ήδη, όπως λέει, υπάρχει μεγάλη στροφή των καταναλωτών στα σπορέλαια. «Όταν στο ράφι το σπορέλαιο έχει 1 ευρώ το λίτρο και έχει 10 ευρώ το ελαιόλαδο, δεν είναι λογικό ότι ο καταναλωτής που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα, θα επιλέξει το σπορέλαιο;».

Ο Βαγγέλης Πρωτογεράκης θεωρεί ότι οι σημερινές τιμές παραγωγού στο ελαιόλαδο ανεβάζουν πολύ στο ράφι τις τιμές του τελικού προϊόντος και έτσι δημιουργείται μία κατάσταση που στο άμεσο μέλλον θα μας γυρίσει… μπούμερανγκ.

«Οι σημερινές τιμές μάς φαίνονται σαν παραμύθι. Δεν είναι οι πραγματικές τιμές. Έχουν να κάνουν με τη μεγάλη έλλειψη λαδιού στον κόσμο. Κάποια στιγμή, αν βγουν πολλά λάδια, θα έχουμε πρόβλημα», σύμφωνα με τον ίδιο. Όπως λέει, εξάλλου, μία τιμή στα 6 ευρώ το λίτρο στο ράφι θα ήταν η τιμή εκείνη που θα μπορούσε να την αντέξει ο καταναλωτής. Από ’κει και πάνω η κατάσταση ξεφεύγει…

Στο μεταξύ, στο ερώτημά αν ένας παραγωγός μπορεί να προσκομίσει στο ελαιοτριβείο δύο ή τρία τσουβάλια που κατάφερε να μαζέψει από ένα ολόκληρο λιόφυτο, ο πρόεδρος των ελαιουργών μάς είπε ότι σε αυτή την περίπτωση υπάρχει τρόπος να μετρηθεί η ελαιοπεριεκτικότητα και να του δοθεί η αντίστοιχη ποσότητα ελαιολάδου. Άλλωστε, είναι λογικό ότι πολλοί παραγωγοί θα μπουν σε αυτή τη διαδικασία, προκειμένου να μην αγοράσουν το πανάκριβο πλέον ελαιόλαδο για το σπίτι τους…

Η επιστροφή του δάκου

Στο ερώτημά μας αν έχει παρατηρηθεί “επιστροφή του δάκου”, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργών Ν. Ηρακλείου Βαγγέλης Πρωτογεράκης λέει στο neakriti.gr: «Σε κάποιες περιοχές φαίνεται κάποια δακοπροσβολή, αλλά ενόψει της νέας ελαιοκομικής περιόδου, αφού το λάδι θα παραμείνει ακριβό, υπάρχει οργάνωση και πιστεύω ότι δε θα έχουμε πρόβλημα. Δεν μπορούμε να το ρισκάρουμε. Θα πρέπει να γίνει η δακοκτονία σωστά. Μα και τώρα η δακοκτονία στην Κρήτη συνεχίζεται. Όπου χρειάζεται, γίνονται ψεκασμοί. Και η αλήθεια είναι ότι, ειδικά από τώρα κι έπειτα, θέλει προσοχή».

Άρπαξαν 13 κλούβες βρώσιμων ελιών

Στο μεταξύ, ήδη φαίνεται πως πιάνουν δουλειά οι… «ποντικοί» των ελαιοφύτων…

Καταγγελία παραγωγού από τους Βώρους κάνει λόγο για κλοπή 13 κλουβών βρώσιμων ελιών από το λιόφυτο. Μπήκαν δηλαδή στο λιόφυτο και μάζεψαν με το χέρι τις βρώσιμες ελιές… Η πράξη αυτή, προφανώς, δείχνει τι θα γίνει φέτος, τόσο με το λάδι όσο με τις βρώσιμες ελιές.

«Θα πρέπει να φτιάξουμε ομάδες περιφρούρησης τόσο για τα λιόφυτα όσο και για τα ελαιουργεία», λέει στην εφημερίδα μας ο Βαγγέλης Πρωτογεράκης.

Ανάλογα περιστατικά σημειώνονται τις τελευταίες μέρες και σε περιοχές της Πελοποννήσου, όπου η τιμή της βρώσιμης ελιάς ξεπέρασε τα 2 ευρώ το κιλό

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις