ΑΘΗΝΑ. Ήταν 30 Νοεμβρίου του 1925 όταν ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος, απαγόρευσε, με σχετική διάταξη, στις γυναίκες να φορούν κοντές φούστες όταν κυκλοφορούν έξω από τα σπίτια τους.

Η διάταξη ανέφερε ρητώς ότι οι γυναίκες απαγορεύεται να φορούν φούστες άνω των 30 πόντων από το έδαφος, δηλαδή το ύφασμα έπρεπε να καλύπτει το πόδι σχεδόν ως τη μέση της γάμπας.

Η διάταξη του Πάγκαλου

«Κατόπιν διαταγής του Προέδρου της Κυβερνήσεως, καταρτίζεται και υποβάλλεται εις το υπουργείον Εσωτερικών προς έγκρισιν αστυνομική διάταξις δι’ ης απαγορεύονται αι κονταί φούσται των γυναικών. Το κατώτατον άκρον της φούστας δέον να απέχη από του εδάφους 30 εκατοστά του μέτρου. Εις τον περιορισμόν τούτον υπάγονται άπασαι αι γυναίκες από του 12ου έτους και άνω. Αι παραβάτιδες θα παραπέμπωνται εις το επ’ αυτοφώρω πταισματοδικείον, συνυπεύθυνοι θα είναι και οι γονείς αυτών. Η εφαρμογή θα αρχίση από 15 Δεκεμβρίου».

Ο δικτάτορας Πάγκαλος συνόδευσε την αναγγελία του νόμου για τις φούστες με μια ανακοίνωση στην οποία σύστηνε στις γυναίκες να μην απλώνουν σε δημόσια θέα μπουγάδες με τα εσώρουχα τους, διότι αυτό ήταν αντίθετο στις ελληνικές χρηστές παραδόσεις. Τα ραφεία της εποχής εκείνης πήραν φωτιά. Οι Αθηναίες έτρεχαν να μεταποιήσουν τα ρούχα τους, ενώ τα καταστήματα υφασμάτων ξεπουλούσαν.

Τι οδήγησε σε αυτή την διάταξη

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος πήρε την απόφαση για τη συγκεκριμένη διάταξη, σε μια προσπάθεια να… ηρεμήσει την σύζυγό του, η οποία έγινε έξαλλη όταν επισκεπτόμενη το γραφείο του στρατηγού, είδε μία νεαρή κοπέλα να κυκλοφορεί με κοντή φούστα. Κι όταν λέμε κοντή, εννοούμε ότι ήταν στο ύψος του γονάτου. Τότε η… κυρία του κυρίου δικτάτορα, επέπληξε τον αστυνομικό διευθυντή, κατηγορώντας τον ότι επιτρέπει στις γυναίκες να κυκλοφορούν προκλητικά ντυμένες.

Στους δρόμους αστυνομικοί με μεζούρες

Αστυνομικές περίπολοι γέμισαν τους δρόμους της Αθήνας, εφοδιασμένες με μεζούρες σταματούσαν όποια γυναίκα συναντούσαν στον δρόμο ανεξάρτητα από ηλικία και μετρούσαν πόσο απείχε από το έδαφος η άκρη της φούστας της.

Έγινε και τραγούδι

Ξένες εφημερίδες έστειλαν ανταποκριτές για να κάνουν ρεπορτάζ από το πρωτοφανές για ευρωπαϊκή χώρα μέτρο. Η διάταξη αυτή αποτέλεσε και πηγή έμπνευσης για ένα ρεμπέτικο κομμάτι του Γιώργου Μητσάκη, που τραγούδησε ο Γιώργος Νταλάρας, και το οποίο ξεκινούσε με τον στίχο «Στην εποχή του Πάγκαλου ήταν μακριές οι φούστες»!

Η διάταξη αυτή αποτέλεσε και πηγή έμπνευσης για ένα ρεμπέτικο κομμάτι του Γιώργου Μητσάκη, που τραγούδησε ο Γιώργος Νταλάρας, και το οποίο ξεκινούσε με τον στίχο «Στην εποχή του Πάγκαλου ήταν μακριές οι φούστες»

Το μέτρο αυτό δεν άντεξε για πολύ. Στις 31 Μαρτίου 1926 καταργήθηκε. Ο Πάγκαλος φοβήθηκε πως το καθεστώς του θα γελοιοποιηθεί εντελώς καθώς ήδη είχε αποκτήσει τη φήμη του κυνηγού των κοντών φορεμάτων, και έτσι έδωσε νέα εντολή στον Ιωάννη Καλυβίτη να τερματίσει άμεσα την εφαρμογή του.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις