Γράφει ο Θανάσης Π. Δαβάκης, Βουλευτής Λακωνίας. Υπεύθυνος Τομέα Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας.


Με λύπη πρέπει να διάβασε ο κάθε αναγνώστης της Καθημερινής το άρθρο της εκλεκτής συνεργάτου σας κ.Γιώτας Συκκά σχετικά με τη «χαμένη» Μάχη του Μαραθώνα. Όσο όμως και να μας ξένισε ο τίτλος εύκολα μπορούμε να αντιληφθούμε ότι η συνεχής απραξία για τη συντήρηση του πολιτιστικού μας αποθέματος, αλλά και τη διατήρηση του πάλε ποτέ «ολυμπιακού κεκτημένου» είναι η φυσική συνέπεια των «χαμένων μαχών» που ποτέ όμως δεν δώσαμε.


Επιτρέψτε μου λοιπόν με ερέθισμα τα γραφόμενα από την κ.Συκκά να καταθέσω κάποιες σκέψεις.
• Δεν αρκούν επικοινωνιακού χαρακτήρα εκδηλώσεις από την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Τ, σχετικά με τον εορτασμό της επετείου διεξαγωγής της Μάχης του Μαραθώνα. Κάποια στιγμή οφείλει ο κ. Υπουργός και η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να υλοποιήσουν πολιτικές ορθολογικής διαχείρισης των μνημείων και των μουσείων μας, αφού μάλιστα προσπαθούν όπως λένε για την προαγωγή του τουρισμού και την αειφόρο ανάπτυξη.


• Είναι λυπηρό και απαράδεκτο να έχει αφεθεί σε τέτοια χάλια ένας εμβληματικός αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο του, το οποίο απέχει μόλις 40 χλμ από την Αθήνα, τη στιγμή μάλιστα που αποτελεί τουριστικό προορισμό και χώρο αναψυχής των Αθηναίων. Σκεφτείτε τότε ποια κατάσταση πρέπει να επικρατεί στην ελληνική περιφέρεια και σε λιγότερο «σημαντικούς» ή «δημοφιλείς» αρχαιολογικούς χώρους. Και όλα αυτά ενάμισυ μήνα πριν την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου (Πάσχα των Καθολικών) κλ.π.


• Κάποια μηνύματα από διάφορες υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Τ συγκλίνουν στα εξής αλγεινά: υποστελέχωση, ετεροαπασχόληση των υπαλλήλων, παντελής αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας, ενώ την ίδια στιγμή, στέλνει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για απογραφή των προβλημάτων των υπηρεσιών του ΥΠ.ΠΟ.Τ ενόψει των περιοδειών του κ.Γερουλάνου, ανά την επικράτεια. Διερωτώμεθα τι θα συναντήσει, εκτός από κλειστά μουσεία, χορταριασμένους αρχαιολογικούς χώρους, απελπισμένους και απογοητευμένους υπαλλήλους;


• Πρέπει επιτέλους η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Τ να προχωρήσει στην άμεση πρόσληψη ωρομίσθιου εργατικού και φυλακτικού προσωπικού. Η ασφάλεια των αρχαιοτήτων τίθεται εν αμφιβόλω, όπως και η επόμενη τουριστική περίοδος. Οφείλει επίσης να προχωρήσει άμεσα στην ορθολογική ανακατανομή του εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού, προκειμένου να αμβλυνθεί (και όχι να λυθεί) το θέμα της υποστελέχωσης των περιφερειακών υπηρεσιών του Υπουργείου.

Πριν 2.500 χρόνια «Ελλήνων προμαχούντες» οι Αθηναίοι χωρίς μεγαλόστομες διακηρύξεις, αλλά με έργα νίκησαν στη Μάχη του Μαραθώνα. Εμείς σήμερα τι κάνουμε κ.Υπουργέ;
(Καθημερινή)