ΚΟΣΜΟΣ. Καθώς οι θερμοκρασίες έχουν πέσει για τα καλά και οι κορυφές γύρω μας έχουν αρχίσει να ασπρίζουν, ας δούμε ορισμένα ζώα από τα βόρεια κλίματα που αλλάζουν το καλοκαιρινό τρίχωμα ή φτέρωμα τους με το πιο καθαρό λευκό του χειμώνα.

Σε αντίθεση με πολλά λευκά ζώα που συνδέονται με τον Βορρά, όπως οι πολικές αρκούδες και οι λευκές κουκουβάγιες που είναι λευκές όλο το χρόνο, αυτά τα πλάσματα αλλάζουν τα χρώματά τους ανάλογα με τις εποχές.

Το γιατί συμβαίνει αυτό δεν είναι απολύτως σαφές. Ενώ το καμουφλάζ είναι μια από τις πιο δημοφιλείς απόψεις για την εποχική λευκή γούνα, είναι πολύ πιθανό ότι η μετάβαση στα λευκά χρώματα του χειμώνα, προσφέρει και άλλα πλεονεκτήματα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αν το να μείνουν κρυμμένοι από τους κινδύνους ήταν το μόνο θετικό σε αυτή τη μετάβαση, τότε τα περισσότερα πλάσματα που ζουν στα χιόνια θα ήταν λευκά, αλλά αυτό δεν συμβαίνει.

Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα ζώα της Αρκτικής δεν αλλάζουν καθόλου χρώμα καθώς αλλάζουν οι εποχές, ακόμη και είδη που σχετίζονται στενά με αυτά που αλλάζουν. Μια θεωρία είναι ότι ένα χλωμό τρίχωμα μπορεί να έχει καλύτερες μονωτικές ιδιότητες, επειδή η μελανίνη, η ουσία που είναι υπεύθυνη για το χρώμα των μαλλιών, απουσιάζει από τη λευκή γούνα, αφήνοντας χώρους αέρα στο στέλεχος της τρίχας.

Λαγοί

Αρκετά είδη λαγών - συμπεριλαμβανομένου και του αρκτικού λαγού (Lepus arcticus) και του λαγού του βουνού (L. timidus) - αλλάζουν το χρώμα τους από καφέ ή γκριζωπό, σε λευκό, το χειμώνα. Η αλλαγή χρώματος πιστεύεται ότι συνδέεται τουλάχιστον εν μέρει με τη φωτοπερίοδο - δηλαδή την ποσότητα του φωτός που λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Καθώς οι μέρες μικραίνουν, οι υποδοχείς στον αμφιβληστροειδή μεταδίδουν αυτές τις πληροφορίες στον εγκέφαλο του λαγού, διεγείροντας την αντικατάσταση της καστανής τρίχας σε λευκή, ξεκινώντας από τα άκρα. Μια μελέτη έδειξε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να αποτελεί σημαντική απειλή για την επιβίωση αυτών των ζώων.

Νυφίτσες

Τρία είδη νυφίτσας ανταλλάσσουν τα ζεστά καλοκαιρινά καφέ τους χρώματα με τα παγωμένα λευκά: η Mustela nivalis, η M. frenata και η νυφίτσα με την κοντή ουρά, ή η νυφίτσα M. erminea. Το τελευταίο είδος είναι ίσως πιο γνωστό ως ερμίνα, επίσης το όνομα της χειμερινής γούνας της, η οποία είναι λευκή εκτός από τη μαύρη άκρη της ουράς. Η γούνα τους με τα μοναδικά σχέδια χρησιμοποιήθηκε κάποτε για να κοσμήσει τις ρόμπες των βασιλιάδων και των κληρικών.

Οι νυφίτσες του ίδιου είδους που ζουν σε πιο νότια κλίματα συνήθως δεν αλλάζουν χρώμα, αν και οι πιο βόρειοι συγγενείς τους αλλάζουν. Στις μεταβατικές ζώνες, μερικές νυφίτσες αλλάζουν μόνο εν μέρει το χρώμα τους, με αποτέλεσμα την ασπρόμαυρη γούνα τους. Είναι ενδιαφέρον ότι οι νυφίτσες που αλλάζουν χρώμα έχει αποδειχθεί ότι αλλάζουν χρώμα ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία ή τη θέση τους, γεγονός που υποδηλώνει ότι και αυτές βασίζονται στη φωτοπερίοδο για να εμφανίσουν το σημάδι τους.

Peary Caribou

Ένα υποείδος ιθαγενούς καριμπού στην Αρκτική του Καναδά και της Γροιλανδίας, το Peary caribou (Rangifer tarandus pearyi) ανταλλάσσει τα ασημί καλοκαιρινά χρώματα του με με το λευκό καθώς έρχεται ο χειμώνας. Είναι το μόνο υποείδος καριμπού που έχει υποστεί μια τέτοια αλλαγή. Άλλα παραμένουν καφέ ή γκρι όλο το χρόνο, αν και οι αποχρώσεις μπορεί να ανοίξουν ελαφρώς με την ανάπτυξη του χειμερινού τριχώματος τους. Το Peary caribou είναι το μικρότερο υποείδος του caribou και λόγω των μορφολογικών διαφορών τους, κάποτε θεωρούνταν ξεχωριστό είδος.

Collared Lemmings

Τα Lemmings, του γένους Dicrostonyx, που περιλαμβάνει έναν απροσδιόριστο αριθμό ειδών, γίνονται από καφέ ή γκρι τους θερμότερους μήνες σε λευκό όταν έρχονται τα χιόνια. (Ανήκουν σε διαφορετικό γένος από τα αληθινά λέμινγκ, τα οποία παραμένουν καφέ.) Περιέργως, περνούν τον περισσότερο χρόνο τους τρυπώνοντας κάτω από το χιόνι, κάτι που φαίνεται να καθιστά περιττό το καμουφλάζ. Αναπτύσσουν ακόμη και ειδικά χειμωνιάτικα νύχια - στην πραγματικότητα προεκτάσεις των μαξιλαριών των δακτύλων - για να σκάβουν μέσα στα χιόνια για να δημιουργήσουν φωλιές και να φτάσουν στους μίσχους των αρκτικών ιτιών με τις οποίες τρέφονται.

Ptarmigans

Και τα τρία είδη Ptarmigans - ένα γένος πτηνών που σχετίζονται με τους αγριοπετεινούς, τις κότες και τους φασιανούς - ανταλλάσσουν το καστανό φτέρωμά τους με λευκά φτερά. Η πταρμιγκάνα με λευκή ουρά (Lagopus leucura) γίνεται εξ ολοκλήρου λευκή, ενώ η L. lagopus και η L. muta διατηρούν μερικά μαύρα φτερά στην ουρά τους. Οι Ptarmigans αναπτύσσουν ακόμη και λευκές "μπότες" για να ταιριάζουν. Το χνουδωτό κάλυμμα των ποδιών τους βοηθά επίσης να περπατήσουν πάνω στο χιόνι. Οι φυσαλίδες αέρα στα χειμωνιάτικα φτερά τους - που μπορεί να βοηθήσουν στη μόνωση - διασκορπίζουν το φως, κάνοντάς τα να φαίνονται πιο έντονα λευκά από άλλα λευκά πουλιά.

Σιβηρικά χάμστερ

Αυτό είναι ίσως το μόνο ζώο σε αυτή τη λίστα που μπορείτε πραγματικά να χαρακτηριστεί και ως κατοικίδιο. Το χάμστερ της Σιβηρίας ή το χάμστερ Dzhungarian (Phodopus sungorus), που συχνά πωλείται ως "λευκό του χειμώνα", θα αλλάξει από μια ασημί απόχρωση "τσιντσιλά" σε τελείως λευκό, εάν φυλάσσεται σε δωμάτιο που δέχεται φυσικό φως. Η θερμοκρασία δεν φαίνεται να επηρεάζει την αλλαγή του τριχώματος τους.

Αλεπούδες της Αρκτικής

Οι αλεπούδες της Αρκτικής (Vulpes lagopus) είναι συνήθως καφετί-γκρι το καλοκαίρι και λευκό το χειμώνα. Παραδόξως, οι παράκτιοι πληθυσμοί στην Αλάσκα και τον Καναδά είναι γκρι και ελαφρώς ανοιχτόχρωμοι κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Μερικά από αυτά εισήχθησαν στα Αλεούτια Νησιά από κυνηγούς γούνας, οι οποίοι χρέωναν πολύ παραπάνω χρήματα για τη γούνα τους με τα ασυνήθιστα χρώματα τους.

Μεταξύ των κύριων αρπακτικών της Αρκτικής αλεπούς είναι η ξαδέρφη της η κόκκινη αλεπού (V. vulpes). Αν και η γούνα της είναι λεπτή, η κλιματική αλλαγή επέτρεψε στην κόκκινη αλεπού να μετακινηθεί πιο κοντά στην περιοχή της αλεπούς της Αρκτικής, υπερτερώντας της ως προς την τροφή και σε ορισμένες περιπτώσεις κάνοντάς την την ίδια το θύμα.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις