ΚΟΣΜΟΣ. Το 2024 ανοίγει αυλαία σε ένα θέατρο τεταμένων διεθνών σχέσεων. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πολώσει ανεπανόρθωτα το δυτικο-ανατολικό τόξο, η γενοκτονία των Παλαιστινίων από το Ισραήλ βλέπει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να ενστερνίζονται απροκάλυπτα την ηθική τους παρακμή, ενώ ο παγκόσμιος Νότος συνασπίζεται πιο ερμητικά με τα κινήματα ανεξαρτητοποίησης της Αφρικής.

Όλα τα παραπάνω, μεταξύ άλλων, κάνουν πολλούς να μιλούν και να παραμιλούν για το επικείμενο ξέσπασμα ενός Γ' Παγκοσμίου Πολέμου.

Τι λένε όμως οι ειδικοί για την τρομακτική απειλή ενός παγκοσμίου πολέμου σύμφωνα με το Sky News.

Ο νέος μεσοπόλεμος

Οι πλέον δυσοίωνες γνώμες συνοψίζονται στις προειδοποιήσεις του Βρετανού υπουργού Αμύνης, Γκραντ Σαπς, οποίος την περασμένη εβδομάδα προειδοποίησε ότι ο κόσμος μπορεί να κατακλυστεί από πολέμους που αφορούν την Κίνα, τη Ρωσία, τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν τα επόμενα πέντε χρόνια.

Χαρακτηριστικά, είπε ότι μετακινούμαστε «από τον μεταπολεμικό κόσμο στον προπολεμικό κόσμο». Ο αρχηγός του βρετανικού στρατού «πούλησε» επίσης τρομολαγνεία, λέγοντας ότι οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να «εκπαιδευτούν και να εξοπλιστούν» για να πολεμήσουν σε έναν πιθανό πόλεμο με τη Ρωσία, περιγράφοντας αυτούς που ζουν σήμερα ως «προπολεμική γενιά».

Πυρηνικά: Ο παντοτινός κίνδυνος

Ο Δρ. David Wearing, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Sussex είχε αυτά να πει: «Κατά μία έννοια η κατάσταση τώρα είναι πολύ πιο επικίνδυνη από ό,τι ήταν το 1914 και το 1939, επειδή οι μεγάλες δυνάμεις έχουν όλες πυρηνικά όπλα».

«Ο κίνδυνος δεν ελλοχεύει σε κάποια προμελετημένη απόφαση κάποιας πλευράς να πυροδοτήσει την αποκάλυψη, αλλά στην ενδεχόμενη κλιμάκωση κάποιας σύγκρουσης που θα οδηγήσει σε παρερμήνευση των προθέσεων της άλλης πλευράς και ακόλουθα σε ανταλλαγές πυρηνικών».

Σημείωσε βέβαια πως είναι μάλλον απίθανο οι τωρινές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή να αναφλέξουν ένα τέτοιο γεγονός. «Ο περιφερειακός πόλεμος στη Μέση Ανατολή, με επίκεντρο τη Γάζα, είναι απίθανο να κλιμακωθεί σε Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε.

Οι ευθύνες της Δύσης

Πιο καθησυχαστικός στάθηκε ο συντάκτης διεθνών υποθέσεων του σταθμού Dominic Waghorn, επιχειρηματολογώντας πως, αν και βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ σε μία τέτοια ιστορική συγκυρία, ο πόλεμος αποτελεί κατά μέρος μία αυτοεκπληρούμενη προφητεία που η Δύση δεν πρέπει να τροφοδοτεί.

«Τα καμπανάκια που κρούουν στρατηγοί και καταστροφολόγοι είναι, ας το παραδεχτούμε, σκιάχτρα, με κύριο σκοπό να αυξήσουν τις κυβερνητικές στρατιωτικές δαπάνες και να ανελιχθούν στα κλιμάκια», είπε ευθαρσώς.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις