ΡΩΣΙΑ. Τον θάνατο του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι ανακοίνωσαν οι σωφρονιστικές αρχές.

Ο Ναβάλνι είχε καταδικαστεί να παραμείνει στη φυλακή έως την ηλικία των 74 ετών.

Γεννήθηκε το 1976 κοντά στη Μόσχα και ήταν παντρεμένος με δύο παιδιά.

Με την πολιτική άρχισε να ασχολείται ενεργά πίσω στις αρχές του 21ου αιώνα, αρχικά μέσα από το φιλοευρωπαϊκό φιλελεύθερο κόμμα Yabloko, από το οποίο ωστόσο εκδιώχθηκε μερικά χρόνια αργότερα ως «ακραίος».

Την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα ο Ναβάλνι βρέθηκε στο στόχαστρο κριτικής ως «εθνικιστής». Ο ίδιος έχει πια απολογηθεί για κάποιες από τις θέσεις που είχε εκφράσει κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου.

Από το 2010 και έπειτα, ο Ναβάλνι θα άρχιζε να ερευνά και να δημοσιεύει στο διαδίκτυο στοιχεία για υποθέσεις κρατικής-κυβερνητικής διαφθοράς, προκαλώντας έτσι την ενόχληση της ρωσικής ηγεσίας.

Τον Δεκέμβριο του 2011 πήρε μέρος σε διαδηλώσεις κατά του Πούτιν και συνελήφθη, καταλήγοντας για περίπου δύο εβδομάδες στη φυλακή.

Απτόητος, ο ίδιος συνέχισε την αντιπολιτευτική του δράση βάζοντας στο στόχαστρο υποθέσεις κρατικής διαφθοράς μέσω της μη-κυβερνητικής οργάνωσης Anti-Corruption Foundation (FBK) την οποία ο ίδιος ίδρυσε το 2011.

Το 2012 συνελήφθη και πάλι σε διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά του Πούτιν.

To 2013 καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών για μια υπόθεση κατάχρησης-υπεξαίρεσης δημοσίου χρήματος (είχε κατηγορηθεί, πιο συγκεκριμένα, πως υπεξαίρεσε χρήματα από κρατική επιχείρηση ξυλείας στην πόλη Κίροφ, το διάστημα 2009-2010, όταν εκείνος διατηρούσε εκεί ρόλο τοπικού συμβούλου). Ο Ναβάλνι άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος.

Την ίδια χρονιά (2013) έβαλε υποψηφιότητα για δήμαρχος της Μόσχας, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να εκλεγεί. Ήρθε δεύτερος, με 27%.

Το φθινόπωρο του 2013 μπήκε εκ νέου στο στόχαστρο της ρωσικής δικαιοσύνης που τον ενέπλεξε σε μια υπόθεση απάτης, επιβάλλοντάς του ποινή κάθειρξης τριάμισι ετών με αναστολή.

Κάποια από τα επόμενα χρόνια ο Ναβάλνι θα τα περάσει σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ θα δεχθεί και επιθέσεις (το 2017, με υγρό στο πρόσωπο, με αποτέλεσμα να χάσει μέρος της όρασής του από το ένα μάτι). Στο μεσοδιάστημα, δικαστήριο της Μόσχας θα διατάξει και το κλείσιμο της FBK, της μη-κυβερνητικής οργάνωσης κατά της διαφθοράς που εκείνος είχε ιδρύσει το 2011.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις