ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ. Η Katie MacRae, η οποία γιόρτασε τα 106α γενέθλιά της τον περασμένο μήνα, δεν πιστεύει ότι υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο μυστικό για να ζήσει κανείς τόσο πολύ. Ωστόσο συμβουλεύει τους ανθρώπους να ζήσουν τη ζωή τους στο έπακρο, όπως έκανε πάντα και εκείνη.

Η υπερήλικη γεννήθηκε λίγο έξω από το Λονδίνο το 1917, ενώ ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος μαινόταν ακόμα. Όταν ήταν 15 ετών άφησε το σχολείο και άρχισε να εργάζεται ως γραμματέας. Το 1965 εκείνη και ο σύζυγός της ακολούθησαν τον γιο τους και μετακόμισαν στην Αυστραλία, όπου μένει μέχρι σήμερα.

Μετά τον θάνατο του συζύγου της, η MacRae έζησε σε ένα χωριό συνταξιούχων για 18 χρόνια. Στη συνέχεια μετακόμισε σε έναν οίκο φροντίδας ηλικιωμένων που διευθύνεται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Bolton Clarke στο Κουίνσλαντ. Είναι μέλος του Centenarian Club, το οποίο διοργανώνει εκδηλώσεις για τους ενοίκους του οίκου φροντίδας που έχουν ξεπεράσει σε ηλικία τα 100 έτη.

Σε ερώτηση για την συμβουλή που θα έδινε σε όσους θέλουν να ζήσουν μία μακρά ζωή η 106χρονη είπε: «Η συμβουλή μου στους ανθρώπους είναι να ζήσουν τη ζωή τους στο έπακρο, να χαμογελούν και απλά να απολαμβάνουν ό,τι βρεθεί στο δρόμο τους».

Αν και η γενετική και το γεγονός ότι δεν καπνίζει πιθανώς συμβάλλουν στη μακροζωία της, μοιράστηκε άλλους τέσσερις παράγοντες του τρόπου ζωής της. Πιστεύει ότι αυτοί οι παράγοντες της επέτρεψαν να παραμείνει χαμογελαστή και να φτάσει σε τόσο προχωρημένη ηλικία.

Έκανε κηπουρική σε όλη της τη ζωή

«Λατρεύω την κηπουρική και την έκανα πάντα από τότε που ήμουν μικρό κορίτσι. Βοηθούσα τον πατέρα μου όταν μετακομίζαμε στο νέο σπίτι. Η γειτονιά είχε έναν διαγωνισμό κηπουρικής για όλο το δρόμο και κερδίσαμε ένα βραβείο όταν ήμουν 12 ή 13 ετών», είπε η MacRae.

Συνέχισε να ασχολείται με τον κήπο σε όλη της τη ζωή. Μάλιστα φύτεψε όλα τα φυτά στο κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων όπου διαμένει και κέρδισε τον διαγωνισμό «Best in Grow» για τον Αγγλικό Κήπο του σπιτιού.

Η κηπουρική είναι συνήθεια για πολλούς ανθρώπους στην Οκινάουα, μια περιοχή της Ιαπωνίας όπου οι άνθρωποι ζουν συχνά πάνω από τα 100. Ο ερευνητής μακροζωίας Dan Buettner είπε ότι η κηπουρική θα μπορούσε να είναι ευεργετική για τη μακροζωία, επειδή διευκολύνει την καθημερινή άσκηση, την έκθεση στη βιταμίνη D από τον ήλιο και προσφέρει φρέσκα λαχανικά.

H Katie MacRae/ Φωτογραφία: Bolton Clarke

Παίζοντας μπόουλς

Ο MacRae παίζει τακτικά μπόουλς, ένα παιχνίδι σε γκαζόν παρόμοιο με το μπότσε ή την εδαφοσφαίριση. Πρόσφατα αγωνίστηκε σε έναν διαγωνισμό με άλλα χωριά συνταξιούχων. Ελπίζει επίσης ότι σύντομα θα τοποθετηθεί ένα χαλάκι για μπολ στο σημερινό της σπίτι, ώστε να μπορεί να συναναστρέφεται ακόμη περισσότερο με άλλους κατοίκους. «Ακόμη και άτομα σε αναπηρικά καροτσάκια μπορούν να παίξουν», είπε.

Η τακτική άσκηση πιστεύεται ότι είναι το κλειδί για την επέκταση της διάρκειας της υγείας μας. Ωστόσο δεν χρειάζεται σκληρή άσκηση. Μερικοί από τους γηραιότερους ανθρώπους στον κόσμο δεν πηγαίνουν στο γυμναστήριο, αλλά κάνουν πολύ περπάτημα, ανεβαίνουν τις σκάλες και κάνουν ομαδικά αθλήματα όπως τα μπολ για να κάνουν την άσκηση πιο κοινωνική και ευχάριστη.

Εργασία και απασχόληση

Η MacRae εργάστηκε ως γραμματέας για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της, τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην Αυστραλία, προτού αποσυρθεί στη γη που ανήκε σε εκείνη και τον σύζυγο της. Στη συνέχεια απασχολήθηκε με την φροντίδα της γης της.

Όταν συνταξιοδοτήθηκε, ανέλαβε θέσεις σε επιτροπές του χωριού της και οργάνωνε παραστάσεις, παρελάσεις και εκδρομές στο θέατρο. Εάν κάποιος διατηρεί σε εγρήγορση της γνωστικές λειτουργίες τότε αυτό μπορεί να βοηθήσει την μακροζωία όπως η άσκηση και η υγιεινή διατροφή. Επιπλέον, ερευνητές από το LongeviQuest, έναν ερευνητικό οργανισμό για τη μακροζωία, είπαν στο Business Insider ότι η εργασία για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα γίνεται ήταν ένα κοινό χαρακτηριστικό των αιωνόβιων και υπεραιωνόβιων ανθρώπων, με τους οποίους έχουν μιλήσει.

Συνέχισε να χαμογελάς

«Όταν πήγα στο σούπερ μάρκετ πριν από λίγο καιρό και κάποιος ήρθε προς το μέρος μου, του χαμογέλασα για να δω τι θα συμβεί. Μου ανταποκρίθηκε. Έτσι το έκανα πολλές φορές και ξαφνικά μια κυρία σταμάτησε και μιλήσαμε. Μου είπε: Μου έφτιαξε τη μέρα το να κάνω αυτή τη μικρή συζήτηση μαζί σου», είπε η MacRae.

Η καλύτερη συμβουλή της MacRae είναι: «Απλώς χαμογέλα, να είσαι ευτυχισμένος και να απολαμβάνεις τη ζωή». Πρόσφατα οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι αιωνόβιοι τείνουν να αναζητούν την θετική πλευρά στα πράγματα, είναι ευγνώμονες για ό,τι έχουν και καλλιεργούν ενεργά τις σχέσεις τους. Επομένως η θετική στάση στην ζωή είναι μια άλλη βασική συνήθεια όσων ζουν για πολλά έτη.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις