ΚΟΣΜΟΣ. Όλοι γνωρίζουμε τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής ελαιόλαδου από το χωράφι στο ελαιοτριβείο ωστόσο ο Σαμίρ Μπαϊρακτάρ κατάφερε να αναπτύξει έναν εναλλακτικό τρόπο παραγωγής, μέσα στο φορτηγό του.

Όπως αναφέρει το oliveoiltimes.com, ο μηχανολόγος μηχανικός συνέλαβε και υλοποίησε την ιδέα του ενώ εργαζόταν ως διευθύνων σύμβουλος της τουρκικής εταιρείας παραγωγής ελαιολάδου Nar Gourmet.

«Είχαμε ένα πρότζεκτ να ερευνήσουμε και να βρούμε μικρές τοπικές ποικιλίες γύρω από την Ανατολία. Τον πρώτο χρόνο, ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε ελαιόλαδο από αυτές τις ποικιλίες, αλλά δεν ήταν όλα τα ελαιόλαδα τόσο καλά όσο θέλαμε να είναι. Τον δεύτερο χρόνο, αποφασίσαμε να φτιάξουμε αυτό το κινητό ελαιοτριβείο για να παράγει ελαιόλαδα υπό τις ίδιες συνθήκες σε κάθε περιοχή» αναφέρει ο Μπαϊρακτάρ.

Χάρη στην απόφασή του να δημιουργήσει κινητό ελαιοτριβείο, η εταιρεία του κέρδισε ένα Χρυσό Βραβείο το 2014 στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ελαιόλαδου ΝΥΙΟΟC με ελαιόλαδο που παράγεται από το φορητό μύλο της.

O Σαμίρ Μπαϊρακτάρ

Στις αρχές του 2018, ο Μπαϊρακτάρ επέστρεψε στις ΗΠΑ όπου είχε κάνει το μεταπτυχιακό του πάνω από μια δεκαετία πριν. «Το 2019 ήταν η πρώτη μου χρονιά παραγωγής στην Καλιφόρνια» είπε χαρακτηριστικά.

Με την ονομασία «Olive Truck» («Φορτηγό Ελιά»), ο Μπαϊρακτάρ από το 2020 έχει κερδίσει 10 βραβεία ΝΥΙΟΟC.

Πώς γίνεται η διαδικασία

O Μπαϊρακτάρ μετατρέπει ελιές από δύο συμβεβλημένα αγροκτήματα της Καλιφόρνια. Συμβουλεύει επίσης τους γειτονικούς ελαιοκαλλιεργητές και αλέθουν μερικές από τις ελιές τους με το κινητό ελαιοτριβείο του.

Μάλιστα, έχει την ιδιαίτερη ικανότητα να πειραματίζεται με διάφορες ποικιλίες ελιάς. «Η πιο πολυάσχολη περίοδος για μένα είναι πιθανώς οι τρεις εβδομάδες έως ένα μήνα πριν από τη σεζόν, επειδή είναι η ώρα του προγραμματισμού».

Χρησιμοποιεί δεδομένα από προηγούμενες συγκομιδές και ανάλυση της τρέχουσας καλλιέργειας ελιών για να αποφασίσει την ακριβή στιγμή συγκομιδής και άλεσης.

Με βάση τη συσσώρευση ελαιολάδου και την περιεκτικότητα σε υγρασία του ελαιολάδου, ο Μπαϊρακτάρ καθορίζει την καλύτερη στιγμή για να σταματήσει η άρδευση, προγραμματίζει τις ημέρες για τη συγκομιδή και προσλαμβάνει ένα πλήρωμα συγκομιδής.

Την ημέρα πριν ξεκινήσει η συγκομιδή, οδηγεί το κινητό του ελαιοτριβείο στο άλσος. «Όλος ο εξοπλισμός είναι εγκατεστημένος στην καρότσα του φορτηγού», επισημαίνει και προσθέτει:

«Η βασική ρύθμιση είναι να φέρετε τον εξοπλισμό στο φορτηγό και να τον συνδέσετε στην πηγή ηλεκτρικής ενέργειας και νερού. Φιλτράρουμε επίσης το νερό πριν γεμίσουμε τη δεξαμενή για να πλύνουμε τις ελιές ώστε να ξεκινήσουμε».

Το πρωί της συγκομιδής, ο Μπαϊρακτάρ φτάνει εγκαίρως για να ξεκινήσει στις 6:30. Εάν το φορτηγό δεν μπορεί να συνδεθεί με ηλεκτρική ενέργεια, το τροφοδοτεί με μια γεννήτρια.

Μετά την πρώτη μιάμιση ώρα συγκομιδής υπάρχουν αρκετές ελιές για να ξεκινήσει το άλεσμα για την υπόλοιπη ημέρα. Συνολικά αλέθει από 5 έως 7.5 τόνους ελιάς κάθε μέρα

«Όταν τελειώσουμε τη συγκομιδή, περίπου, στις 4 ή 5 το απόγευμα, συνεχίζουμε τη σύνθλιψη για να πάρουμε λάδι από την τελευταία παρτίδα για άλλη μια έως μιάμιση ώρα. Στη συνέχεια καθαρίζουμε τον εξοπλισμό για να βεβαιωθούμε ότι είναι καθαρός και έτοιμος για το επόμενο πρωί.», καταλήγει ο Μπαϊρακτάρ.

Εξηγεί ότι μετατρέπει τις ελιές σε ελαιόλαδο μέσα σε 45 λεπτά, ενώ ο πρωταρχικός του στόχος είναι η διατήρηση της υψηλότερης ποσότητας πολυφαινολών στα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα.

Οι καιρικές συνθήκες

Με το βλέμμα του στραμμένο στα υψηλά επίπεδα πολυφαινολών, που συμβάλλουν στην οργανοληπτικό ιδιότητες και στις ιδιότητες υγείας του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, ο Μπαϊρακτάρ προτιμά την πρώιμη συγκομιδή.

Προσθέτει ότι η βροχή κατά τη διάρκεια των ημερών συγκομιδής τα τελευταία δύο χρόνια είχε περιπλέξει τα πράγματα. «Προτιμώ ένα ξηρό διάστημα του καιρού που είναι λίγο πιο δροσερό από τα μέσα Οκτωβρίου έως τα μέσα Νοεμβρίου».

Πολλοί από τους συναδέλφους του καλλιεργητές στην Καλιφόρνια, ισχυρίζονται ότι η συγκομιδή του 2022 - 2023 δεν ήταν καλή. Πράγμα που και ο ίδιος το επιβεβαιώνει λέγοντας ότι αυτό που έζησε κ αυτός στην Καλιφόρνια δεν ήταν μια καλή χρονιά καθώς πολλοί επηρεάστηκαν είτε από την ξηρασία είτε από τον παγετό.

Ο Μπαϊρακτάρ βλέπει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα προϊόντα του καθώς συνεχίζουν να κερδίζουν βραβεία και ελπίζει ότι αυτό υποδηλώνει μια θετική πορεία για την παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιολάδου υψηλής ποιότητας στην Καλιφόρνια.

Πιστεύει επίσης ότι η πρόσφατη βροχή και το χιόνι σε μεγάλο μέρος της πολιτείας, θα βοηθήσει τους ελαιοκαλλιεργητές το επόμενο καλλιεργητικό έτος.

«Αν συνεχίσουμε να έχουμε λίγη περισσότερη βροχή στα τέλη Απριλίου, αυτό θα βοηθήσει. Δεν περιμένω τίποτα το καλοκαίρι», καταλήγει.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις