ΚΟΣΜΟΣ. Οι Αμερικανοί έχουν πια, έπειτα από την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, πρόσβαση σε μια φινλανδική βάση που βρίσκεται μόλις 32 χιλιόμετρα μακριά από τα ρωσικά σύνορα.

Βρίσκεται σε απόσταση μόλις 32 χλμ. από τα ρωσικά σύνορα και φιλοξενεί μια στρατιωτική βάση στην οποία μπορούν πλέον, έπειτα από την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, να τοποθετηθούν αμερικανικά στρατεύματα.

Η φινλανδική συνοριοφυλακή διατηρεί εδώ και χρόνια τη δική της βάση στην κωμόπολη Ιβαλό της Λαπωνίας, σε απόσταση μόλις 32 χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη Ρωσία. Για αυτήν την απομακρυσμένη περιοχή της βόρειας Φινλανδίας, όσα γράφονταν μέχρι πρότινος στα διεθνή ΜΜΕ ήταν κυρίως ταξιδιωτικού τύπου.

Ωστόσο πλέον, έπειτα από την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2023 αλλά και από τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που υπέγραψαν ΗΠΑ και Φινλανδία τον περασμένο Δεκέμβριο, οι Αμερικανοί είναι σε θέση να τοποθετήσουν δικά τους στρατεύματα και οπλισμό στη φινλανδική βάση του Ιβαλό, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει προς το παρόν γνωστό εάν και πότε θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο.

Η «Σπάρτη της Αρκτικής»

Ρωσία και Φινλανδία έχουν κοινά σύνορα μήκους 1.340 χλμ. τα οποία είναι όμως πλέον και σύνορα της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ. «Το Ιβαλό έχει πια γίνει η πλησιέστερη βάση στην ηπειρωτική Ρωσία που είναι άμεσα προσβάσιμη στα στρατεύματα των ΗΠΑ», σημειώνει σε μακροσκελές άρθρο του το περιοδικό Foreign Policy, παρομοιάζοντας μάλιστα τη –νατοϊκή– Φινλανδία με «Σπάρτη της Αρκτικής» («Arctic Sparta»).

«Η Φινλανδία είναι μία από τις λίγες χώρες της Ε.Ε. όπου η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική. Με 285.000 στρατιώτες έτοιμους να πάρουν όπλα, διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις πεζικού στις τάξεις του ΝΑΤΟ (περίπου 900.000 άνθρωποι από έναν συνολικό πληθυσμό 5,5 εκατομμυρίων έχουν λάβει στρατιωτική εκπαίδευση)», σύμφωνα με το ίδιο άρθρο.

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις