ΚΟΣΜΟΣ. Αμερικανός προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών, στον οποίον πιστώνεται η δημιουργία του e-mail και η επαναχρησιμοποίηση του συμβόλου @ στις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ο Ρέιμοντ Σάμουελ Τόμλινσον (Raymond Samuel Tomlinson) γεννήθηκε στο Άμστερνταμ της πολιτείας της Νέας Υόρκης στις 23 Απριλίου 1941. Τη δεκαετία του ‘60, σπούδασε ηλεκτρολόγος - μηχανολόγος στο πολυτεχνείο Ρένσελερ της Νέας Υόρκης και το ΜΙΤ της Βοστώνης.

Το 1971 εργαζόταν στην εταιρεία Bolt, Beranek and Newman, την τωρινή Raytheon BBN Technologies, όταν δημιούργησε το σύστημα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τις ανάγκες του δικτύου ARPANET, προδρόμου του Internet. Την εποχή εκείνη, μέσω του δικτύου αυτού μπορούσαν να επικοινωνούν με μηνύματα μόνο οι χρήστες από τον ίδιο διακομιστή (server).

Η συνεισφορά του Τόμλινσον συνίσταται στο ότι δημιούργησε ένα σύστημα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στο οποίο μπορούσαν να ανταλλάξουν e-mail χρήστες από διαφορετικούς διακομιστές, κάτι που σήμερα είναι κοινός τόπος. Για να το καταφέρει αυτό επανέφερε από την αφάνεια το σύμβολο @, που χρησιμοποιούσαν από την εποχή της Αναγέννησης οι λογιστές, προκειμένου να διαχωρίσει το όνομα του χρήστη (username) από την ονομασία του διακομιστή.

Η ανακάλυψή του αυτή άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν οι άνθρωποι στον επιχειρηματικό και προσωπικό χώρο, φέρνοντας επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο ψωνίζουν, κάνουν τραπεζικές συναλλαγές και κρατούν επαφή με φίλους και συγγενείς, εκατομμύρια άτομα, είτε από άκρη σε άκρη μιας πόλης είτε από μία πλευρά του ωκεανού στην άλλη.

Αρχικά, το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Τόμλινσον δε θεωρήθηκε σημαντικό. Η ανάπτυξή του δεν ήταν μια οδηγία του εργοδότη του, με ακόλουθό της τον Τόμλινσον. Όταν ο Τόμλινσον έδειξε την ιδέα σε έναν συνάδελφο, ο Τόμλινσον του είπε: «Μην το πείτε σε κανέναν! Αυτή δεν είναι η εργασία που θα έπρεπε να κάνουμε τώρα».

Ο Τόμλινσον είχε πει ότι προτιμάει το "email" από το "e-mail" και αστειευόμενος σε μια συνέντευξή του 2010 υποστήριξε ότι «είμαι απλώς ένας άνθρωπος που προσπαθεί να διατηρήσει τον κόσμο ενωμένο» και ότι «ο όρος έχει χρησιμοποιηθεί αρκετό καιρό ώστε να καταργηθεί η παύλα».

Η προσφορά του άρχισε να αναγνωρίζεται παγκόσμια, όταν η χρήση του e-mail έγινε γνωστή με τη διάδοση των προσωπικών υπολογιστών, ενώ του είχαν απονεμηθεί βραβεία από οργανισμούς τεχνολογίας, περιοδικά και τη Διεθνή Ακαδημία Ψηφιακών Τεχνών και Επιστημών. Ο Ρέι Τόμλινσον πέθανε στις 5 Μαρτίου 2016, σε ηλικία 74 ετών, στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις