Η Sacagawea ήταν μια γυναίκα της φυλής Lemhi Shoshone, ήταν περίπου 12 ετών όταν μια ομάδα επιδρομών της Hidatsa την αιχμαλώτισε κοντά στις πηγές του ποταμού Μιζούρι περίπου το 1800. Σκλαβώθηκε και μεταφέρθηκε στα γήινα χωριά τους στο Knife River κοντά στο σημερινό Bismarck της Βόρειας Ντακότα, την αγόρασε ο Γαλλοκαναδός έμπορος γούνας Toussaint Charbonneau και έγινε μια από τις συζύγους του περίπου το 1804. Έμειναν σε ένα από τα χωριά Hidatsa.

Όταν οι εξερευνητές Meriwether Lewis και William Clark έφτασαν στα χωριά Mandan-Hidatsa και έχτισαν το Fort Mandan για να περάσουν το χειμώνα του 1804–05, προσέλαβαν τον Charbonneau ως διερμηνέα για να τους συνοδεύσει στον Ειρηνικό Ωκεανό. Επειδή δεν μιλούσε τη γλώσσα της Sacagawea και επειδή η ομάδα της αποστολής χρειαζόταν να επικοινωνήσει με τους Shoshones για να αποκτήσει άλογα για να διασχίσουν τα βουνά, οι εξερευνητές συμφώνησαν ότι η έγκυος Sacagawea θα έπρεπε επίσης να τους συνοδεύσει.

Η Sacagawea δεν φοβήθηκε. Αν και ήταν μόλις 16 ετών και η μόνη γυναίκα σε μια ομάδα εξερεύνησης περισσότερων από 45 ατόμων, ήταν έτοιμη να αφήσει με θάρρος το στίγμα της στην αμερικανική ιστορία. Στις 11 Φεβρουαρίου 1805, η Sacagawea γέννησε τον γιο της, Jean Baptiste Charbonneau, ενώ ταξίδευε με την αποστολή των Lewis και Clark.

Το 1803, ο Πρόεδρος Τόμας Τζέφερσον αγόρασε περισσότερα από 825.000 τετραγωνικά μίλια γης από τη Γαλλία σε αυτό που ονομαζόταν Αγορά της Λουιζιάνα. Για να εξερευνήσει αυτό το νέο μέρος της χώρας, ο Jefferson έστειλε τον Meriwether Lewis και τον William Clark σε ένα ταξίδι δύο ετών για να αναφέρουν τι βρήκαν. Χρειάζονταν ντόπιους οδηγούς για να τους βοηθήσουν σε αυτή την άγνωστη περιοχή. Η Sacagawea, μια νεαρή ιθαγενής, ενώθηκε μαζί τους και εντάχθηκε επίσης ως διερμηνέας για να μιλήσει με ιθαγενείς Αμερικανούς στο ταξίδι τους 8.000 μιλίων.

Η Sacagawea έγινε σύντομα ένα σεβαστό μέλος της ομάδας. Ήταν επιδέξια στο να βρίσκει φυτά για τροφή και φάρμακα για να κρατήσει τους εξερευνητές στη ζωή. Όταν μια βάρκα ανατράπηκε στον ποταμό Μιζούρι καθώς περνούσαν στη σημερινή Μοντάνα, η Σακαγκάουεϊα έσωσε σημαντικά βιβλία και τις απαραίτητες προμήθειες. Όταν χρειάζονταν άλογα για να διασχίσουν ανώμαλο έδαφος, έπεισε μια φυλή Shoshone - με επικεφαλής τον αδερφό της που είχε χαθεί από καιρό - να τους δώσει μερικά. Ήταν τόσο σεβαστή από τον Lewis και τον Clark που όταν έφτασαν στον Ειρηνικό Ωκεανό τον Νοέμβριο του 1805, ζητήθηκε από τη Sacagawea να ψηφίσει για το πού έπρεπε να χτίσουν ένα οχυρό.

Η Sacagawea απέδειξε ξανά τον εαυτό της αφού η ομάδα πήρε μια διαφορετική διαδρομή για να γυρίσουν πίσω στον τόπο τους μέσω αυτού που είναι τώρα το Αϊντάχο. Καθώς περνούσαν από την πατρίδα της, η Sacagawea θυμήθηκε τα μονοπάτια Shoshone από την παιδική της ηλικία και βοήθησε την αποστολή να βρει το δρόμο της. Ο Κλαρκ την επαίνεσε ακόμη και ως «πιλότο» του.

Η Sacagawea άφησε την ομάδα για να επιστρέψει στο σημερινό Bismarck της Βόρειας Ντακότα, πριν από τη θριαμβευτική επιστροφή του Lewis και του Clark στο St. Louis, Missouri, το 1806. Δεν έλαβε καμία αμοιβή για τις υπηρεσίες της και πέθανε στις 20 Δεκεμβρίου 1812. Αλλά η γενναιότητα και η δεξιοτεχνία της ζουν στα ημερολόγια της αποστολής, τα οποία είναι γεμάτα επαίνους για το 16χρονο κορίτσι Shoshone που καθοδήγησε την πιο διάσημη αμερικανική αποστολή όλων των εποχών.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις