Τα αστέρια ήταν πάντα κοντά στην Κάθριν Τζόνσον. Χρησιμοποιώντας τις μαθηματικές της ικανότητες, βοήθησε τη NASA να στείλει αστροναύτες στο φεγγάρι και να τους επιστρέψει με ασφάλεια στο σπίτι. Ξεπέρασε επίσης φυλετικά εμπόδια και βοήθησε να γίνουν τεράστια άλματα για την ανθρωπότητα.

Η Τζόνσον γεννήθηκε στο White Sulphur Springs, στη Δυτική Βιρτζίνια , στις 26 Αυγούστου 1918. Τα μαθηματικά της ήρθαν εύκολα, αλλά δούλεψε σκληρά για να κατακτήσει τη γεωμετρία και την άλγεβρα. Ξεκίνησε το γυμνάσιο όταν ήταν μόλις 10 ετών (τα περισσότερα παιδιά πηγαίνουν στην τέταρτη ή πέμπτη δημοτικού όταν είναι 10!) και στο κολέγιο όταν ήταν 15 ετών. Αφού αποφοίτησε με άριστα στα 18, η Τζόνσον δίδαξε μαθηματικά σε μαύρους μαθητές. Αργότερα γράφτηκε στο μεταπτυχιακό σχολείο στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Βιρτζίνια για να σπουδάσει μαθηματικά, αλλά το παράτησε για να δημιουργήσει οικογένεια και να επιστρέψει στη διδασκαλία.

Το 1952, όταν ήταν 34 ετών, έμαθε για δουλειές που αφορολυσαν μαύρες γυναίκες με μαθηματικές και υπολογιστικές δεξιότητες, στο εργαστήριο Langley στην Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή για την Αεροναυτική, η οποία αργότερα θα γινόταν η NASA. Αυτή και οι άλλες γυναίκες δούλευαν ως «ανθρώπινοι υπολογιστές», ανακαλύπτοντας τους δύσκολους υπολογισμούς που απαιτούνται για τις διαστημικές πτήσεις. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της εκεί, έσπασε τα φυλετικά εμπόδια, όπως τη χρήση του μπάνιου που υποτίθεται ότι ήταν μόνο για λευκές γυναίκες.

Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματά της στη NASA ήταν ότι βοήθησε στον υπολογισμό της τροχιάς, ή της διαδρομής, της πρώτης ανθρώπινης διαστημικής πτήσης της χώρας το 1961, διασφαλίζοντας ότι ο αστροναύτης Alan B. Shepard, Jr., θα είχε ένα ασφαλές ταξίδι. Ένα χρόνο αργότερα βοήθησε να καταλάβει την τροχιά του Τζον Γκλεν στον πλανήτη, μια άλλη αμερικανική πτηση. Το 1969, υπολόγισε τις τροχιές της ιστορικής αποστολής του Neil Armstrong στο φεγγάρι στο Apollo 11.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τους λευκούς άνδρες αστροναύτες που βοήθησε να εκτοξευθούν στο διάστημα, κανείς δεν γνώριζε την πρωτοποριακή δουλειά που έκανε η Τζόνσον και δεκάδες άλλες μαύρες γυναίκες για τη NASA και την εξερεύνηση του διαστήματος. Μόλις κυκλοφόρησε το 2016 η ταινία Hidden Figures , αυτές οι γυναίκες έτυχαν ευρείας αναγνώρισης.

Η Τζόνσον πέθανε στις 24 Φεβρουαρίου 2020, σε ηλικία 101 ετών. Προς τιμήν της, η NASA είχε αφιερώσει την Υπολογιστική Ερευνητική Εγκατάσταση Katherine G. Johnson στο Ερευνητικό Κέντρο Langley για να τιμήσει τη σκληρή δουλειά που έκανε για να τους πάει στα αστέρια.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις