Η Ida B. Wells γεννήθηκε ως σκλάβα στο Μισισιπή στις 16 Ιουλίου 1862, ένα χρόνο πριν από τη Διακήρυξη Χειραφέτησης του 1863 που απελευθέρωσε τους σκλάβους. Αφού μετακόμισε στο Τενεσί όταν ήταν περίπου 20 ετών, η Γουέλς άρχισε να γράφει για τις «μαύρες» εφημερίδες, μιλώντας ενάντια των διαχωρισμένων σχολείων - που ανάγκαζαν τα μαύρα παιδιά να πηγαίνουν σε ξεχωριστά σχολεία - και άλλες μορφές διακρίσεων στις νότιες πολιτείες. Όταν ένας φίλος της σκοτώθηκε από έναν όχλο λευκών, η Γουέλς ήξερε ότι έπρεπε να γίνουν πολλά περισσότερα.

Για αρκετούς μήνες ταξίδευε σε όλο τον Νότο, παίρνοντας συνεντεύξεις από ανθρώπους και ερευνώντας αρχεία για παρόμοιες επιθέσεις. Στη συνέχεια έγραψε και δημοσίευσε τα άρθρα της σε μια εφημερίδα του Τενεσί που ήταν συνιδιοκτήτρια. Τα άρθρα έλεγαν την αλήθεια για το τι συνέβαινε στους μαύρους, αλλά οι ιστορίες έκαναν τους ανθρώπους να θυμώσουν. Κάποιοι εισέβαλαν στο γραφείο της και το κατέστρεψαν. Τελικά η Γουέλς αναγκάστηκε να φύγει για πάντα από το Νότο.

Αυτή η επικίνδυνη εμπειρία δεν εμπόδισε την Γουέλς να γράψει. Αφού μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και στη συνέχεια στο Σικάγο , συνέχισε να αναφέρει για τις διακρίσεις σε βάρος των Μαύρων και τα άρθρα της διαβάζονταν από ανθρώπους σε όλη τη χώρα. Χρησιμοποιώντας μεθόδους αναφοράς που χρησιμοποιούνται ακόμα σήμερα, εξέθεσε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αναγκάζονταν να ζήσουν οι Αφροαμερικανοί. Πέθανε στις 25 Μαρτίου 1931, αλλά εξακολουθεί να εμπνέει τους ανθρώπους να αγωνιστούν για την αλλαγή.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις