Η Παγκόσμια Ημέρα Μηδενικών Αποβλήτων, που γιορτάζεται για πρώτη φορά στις 30 Μαρτίου 2023 και στηρίχθηκε από κοινού από το UNEP και το UN-Habitat, στοχεύει να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τη σημασία των μηδενικών αποβλήτων και των υπεύθυνων πρακτικών κατανάλωσης και παραγωγής όπως επίσης της διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων που συμβάλλουν στην επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ως απάντηση στην επιδείνωση των επιπτώσεων που προκαλούνται από τον αυξανόμενο όγκο απορριμμάτων στην ανθρώπινη υγεία, την οικονομία και το περιβάλλον, ο κόσμος τιμά την εναρκτήρια Παγκόσμια Ημέρα Μηδενικών Αποβλήτων, η οποία ενθαρρύνει όλους να ελαχιστοποιήσουν τα απόβλητα και προάγει μια στροφή της κοινωνίας προς την κυκλική οικονομία.

Η Παγκόσμια Ημέρα Μηδενικών Αποβλήτων στοχεύει να φέρει τις επιπτώσεις των αποβλήτων στην προσοχή του κόσμου και να ενθαρρύνει την παγκόσμια δράση σε όλα τα επίπεδα για τη μείωση της ρύπανσης και των αποβλήτων.

Οι πρωτοβουλίες μηδενικών αποβλήτων μπορούν να προωθήσουν την ορθή διαχείριση των αποβλήτων και να ελαχιστοποιήσουν και να αποτρέψουν τα απόβλητα, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της τριπλής πλανητικής κρίσης:

α) στην προστασία του περιβάλλοντος,

β) στην ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας και

γ) στη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και ευημερίας.

Μήνυμα Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικού Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών:

Η πρώτη Διεθνής Ημέρα Μηδενικών Αποβλήτων μας υπενθυμίζει μια θεμελιώδη και βάναυση αλήθεια: Η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει τον πλανήτη μας σαν χωματερή.

Κάθε χρόνο δημιουργούνται περισσότεροι από 2 δισεκατομμύρια τόνοι αστικών στερεών αποβλήτων, αλλά για το 33% αυτών δε γίνεται σωστή διαχείριση σε ελεγχόμενες εγκαταστάσεις. Κάθε λεπτό, το ισοδύναμο ενός απορριμματοφόρου γεμάτου πλαστικό απορρίπτεται στον ωκεανό.

Εν τω μεταξύ, η ρύπανση και οι χημικές ουσίες δηλητηριάζουν το νερό, τον αέρα και το έδαφός μας. Και ένα εντυπωσιακό 10 τοις εκατό όλων των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προέρχεται από την καλλιέργεια, την αποθήκευση και τη μεταφορά τροφίμων που δεν χρησιμοποιούνται ποτέ.

Πρέπει να σταματήσουμε να καταστρέφουμε το μοναδικό μας σπίτι και να κηρύξουμε τον πόλεμο στα απόβλητα.

Πρέπει αυτοί που παράγουν απόβλητα να σχεδιάζουν προϊόντα που χρησιμοποιούν λιγότερους πόρους και υλικά, ενώ παράλληλα διαχειρίζονται τα απόβλητα σε όλους τους κύκλους παραγωγής και παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των προϊόντων που πωλούν.

Πρέπει να επενδύσουμε μαζικά σε σύγχρονα συστήματα διαχείρισης αποβλήτων και πολιτικές που ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να επαναχρησιμοποιούν και να ανακυκλώνουν τα πάντα, από πλαστικά μπουκάλια έως γερασμένα ηλεκτρονικά συστήματα.

Ως καταναλωτές, πρέπει όλοι να λάβουμε υπόψη την προέλευση και τις επιπτώσεις των αγαθών και των προϊόντων που αγοράζουμε, να επαναχρησιμοποιούμε και να ανακυκλώσουμε ό,τι μπορούμε, όποτε μπορούμε.

Ήρθε η ώρα να καθαρίσουμε τον κόσμο μας και να σημειώσουμε πρόοδο προς κυκλικές οικονομίες μηδενικών αποβλήτων. Tόσο για τους ανθρώπους όσο και για τον πλανήτη.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις