Η συνύπαρξη γατών και γυναικών κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης τους έχει απασχολήσει αρκετά. Πριν όμως ξεκινήσουμε τις υποθέσεις και παρασυρθούμε σε βιαστικά συμπεράσματα, αποφασίσαμε να πάρουμε την άποψη μίας ειδικού.

Η τοξοπλάσμωση είναι παρασιτικό νόσημα των ζώων και του ανθρώπου με παγκόσμια εξάπλωση. Το παράσιτο Toxoplasma gondii που το προκαλεί αναπτύσσεται στο έντερο της μολυσμένης γάτας και των άλλων αιλουροειδών (παραγωγή άωρης ωοκύστης).

Ο τελικός ξενιστής (γάτα) και οι ενδιάμεσοι ξενιστές (άνθρωποι και ζώα) μολύνονται με τρεις τρόπους.

 • Αρχικά, με τις "κύστεις" του παρασίτου, όταν καταναλώσουν ωμό ή ατελώς ψημένο κρέας μόσχου, χοίρου, προβάτου (κιμάς, γύρος, σουβλάκι κ.ά.).
 • Με τις ώριμες ωοκύστεις του παρασίτου, όταν καταναλώσουν μολυσμένα χόρτα, ωμά, άπλυτα φρούτα και λαχανικά (η άωρη ωοκύστη εξελίσσεται σε ώριμη στο περιβάλλον).
 • Επίσης, με τα ελεύθερα παράσιτα μέσα από το αίμα της εγκύου στο έμβρυο ή μέσα από το γάλα στα μικρά της.

Η μολυσμένη γάτα αποβάλλει το παράσιτο με τα κόπρανά της μόνο για 2-20 μέρες σε ολόκληρη τη ζωή της!

Αυτό γίνεται μετά την πρώτη μόλυνσή της όταν τρέφεται με ωμό κρέας, ποντίκια που πιάνει κ.ά. Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει είναι μείωση της όρασης, εμετός, εντερίτιδα, λήθαργος κ.ά. (υπάρχει κατάλληλη θεραπεία).

Γάτα, τοξοπλάσμωση και εγκυμοσύνη

Η μόλυνση του ανθρώπου από το Toxoplasma gondii μπορεί να επιφέρει συμπτώματα από διάφορα συστήματα και επιπτώσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (υπάρχει θεραπεία της τοξοπλάσμωσης στον άνθρωπο). Βέβαια, όταν μια έγκυος έχει μολυνθεί από το παράσιτο τουλάχιστον 6 μήνες πριν από την έναρξη της εγκυμοσύνης, αναπτύσσει ανοσία που προστατεύει το έμβρυο σε περίπτωση που ξανάμολυνθεί.

Για να αποφύγει τη μόλυνση θα πρέπει να μην δοκιμάζει ωμό κιμά, να μην καταναλώνει ατελώς ψημένο κρέας, να πλένει με άφθονη σαπουνάδα φρούτα και λαχανικά που πρόκειται να φάει ωμά. Επίσης, να απομακρύνει τα κόπρανα της γάτας από το δοχείο με τη άμμο κάθε 1-2 μέρες. Τέλος, να πλένει καλά τα χέρια της πριν το φαγητό ειδικά όταν έχει ασχοληθεί προηγουμένως με τα φυτά του κήπου.

Συνοψίζοντας, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η γάτα δεν έχει κάποιο άμεσο ρόλο στη μόλυνση του ανθρώπου. Σε νησιά που δεν υπάρχουν γάτες η συχνότητα μόλυνσης του ανθρώπου παραμένει υψηλή. Με λίγα λόγια η γάτα δεν μπορεί να μολύνει άμεσα τον άνθρωπο! Επομένως, εφόσον τηρούνται όλοι οι απαραίτητοι κανόνες υγιεινής δεν υπάρχει λόγος να απομακρύνεται η γάτα από την έγκυο.

Τοξόπλασμα: Συχνές ερωτήσεις για την εγκυμοσύνη

Τα περιττώματα της γάτας μπορεί να περιέχουν το τοξόπλασμα (Toxoplasma Gondii), το οποίο μπορεί να προκαλέσει τοξοπλάσμωση, μια σπάνια αλλά σοβαρή λοίμωξη του αίματος. Η τοξοπλάσμωση μπορεί, επίσης, να μεταδοθεί με την κατανάλωση μολυσμένου, όχι καλά ψημένου κρέατος ή με την κατανάλωση μολυσμένων φρούτων και λαχανικών. Εάν είχατε γάτες, μπορεί να έχετε ήδη εκτεθεί στην τοξοπλάσμωση και να έχετε αναπτύξει ανοσία. Εδώ θα βρείτε ότι πρέπει να γνωρίζετε για την τοξοπλάσμωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ποια είναι τα συμπτώματα της τοξοπλάσμωσης;

 • Κούραση
 • Πυρετός
 • Διογκωμένοι λεμφαδένες
 • Μερικές φορές δεν υπάρχουν καθόλου συμπτώματα

Πότε πρέπει να ανησυχήσω για την τοξοπλάσμωση;

Γενικά, εάν είχατε μολυνθεί από το τοξόπλασμα πριν μείνετε έγκυος, το αγέννητο παιδί σας προστατεύεται από την ανοσία που έχετε ήδη αναπτύξει. Ορισμένοι ειδικοί προτείνουν να περιμένετε 6 μήνες μετά από μια πρόσφατη μόλυνση πριν μείνετε έγκυος.

Διαβάστε επίσης: Εκπαίδευση Γάτας – Πως να κάνω τη γάτα μου να με ακούει

Πώς μπορώ να ξέρω αν έχω μολυνθεί από τοξόπλασμα;

Πριν από την εγκυμοσύνη ή κατά την πρώτη προγεννητική επίσκεψη, θα σας προτείνουμε μία σειρά αιματολογικών εξετάσεων για τον έλεγχο ύπαρξης αντισωμάτων έναντι του τοξοπλάσματος. Αυτή η εξέταση αίματος μπορεί να καθορίσει εάν έχετε εκτεθεί.

Πώς μπορεί το τοξόπλασμα να επηρεάσει το αγέννητο παιδί μου;

Εάν έχετε μολυνθεί από το τοξόπλασμα ενώ είστε έγκυος ή λίγο πριν την εγκυμοσύνη, τότε μπορεί να μεταδοθεί η λοίμωξη στο μωρό σας. Υπάρχει περίπτωση να μην παρουσιάσετε κάποιο σύμπτωμα. Τα περισσότερα από τα βρέφη που μολύνθηκαν από το τοξόπλασμα κατά τη διάρκεια της κύησης είναι ασυμπτωματικά κατά τη γέννηση τους, μπορεί όμως να αναπτύξουν σοβαρά συμπτώματα αργότερα στη ζωή τους, όπως τύφλωση ή διανοητική αναπηρία. Περιστασιακά, τα μολυσμένα νεογνά παρουσιάζουν σοβαρές βλάβες στα μάτια ή στον εγκέφαλο κατά τη γέννησή τους.

Πιο συγκεκριμένα, όταν η μία μητέρα μολύνεται μεταξύ της 10ης και 24ης εβδομάδας κύησης, ο κίνδυνος για σοβαρά προβλήματα στο νεογνό είναι περίπου 5-6%. Οι επιπτώσεις στο μωρό περιλαμβάνουν πρόωρο τοκετό, χαμηλό βάρος γέννησης, πυρετό, ίκτερο, ανωμαλίες του αμφιβληστροειδούς, νοητική υστέρηση, παθολογικό μέγεθος κεφαλής, σπασμούς και άλλα.

Κατά τη διάρκεια του 3ου τριμήνου, ένα έμβρυο παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο να μολυνθεί, αλλά ο κίνδυνος βλάβης στο έμβρυο είναι μειωμένος αφού το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξής του έχει ολοκληρωθεί.

Πώς μεταδίδεται η τοξοπλάσμωση;

Οι γάτες παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση της τοξοπλάσμωσης. Μολύνονται τρώγοντας μολυσμένα τρωκτικά, πουλιά ή άλλα μικρά ζώα. Στη συνέχεια, το παράσιτο περνά στα κόπρανά τους. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να αποβάλλουν εκατομμύρια παράσιτα για έως και 3 εβδομάδες μετά τη μόλυνσή τους. Οι ώριμες γάτες είναι λιγότερο πιθανό να μεταδίδουν το τοξόπλασμα, εάν έχουν μολυνθεί με τοξοπλάσμωση στο παρελθόν.

Οι γάτες και τα γατάκια προτιμούν τα μικρά κουτιά, το χώμα του κήπου και την άμμο περιττωμάτων για την “ανάγκη” τους. Για τον λόγο αυτό μπορεί να εκτεθείτε άθελά σας αγγίζοντας το στόμα σας μετά από την περιποίηση ενός κουτιού περιττωμάτων γάτας ή μετά από κηπουρική χωρίς γάντια. Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν, επίσης, να έρθουν σε επαφή με μολυσμένο χώμα ή νερό. Συνεπώς, μπορεί να μολυνθείτε τρώγοντας φρούτα και λαχανικά εάν δεν είναι μαγειρεμένα, πλυμένα ή ξεφλουδισμένα.

Πρέπει να απομακρύνω τη γάτα μου εάν είμαι έγκυος ή σκοπεύω να μείνω έγκυος;

Όχι. Ακολουθώντας αυτές τις χρήσιμες συμβουλές θα μειώσετε τον κίνδυνο έκθεσης στο τοξόπλασμα:

 • Αποφεύγετε να περιποιείστε εσείς το κουτί περιττωμάτων γάτας, αν αυτό είναι εφικτό. Εάν κανείς άλλος δεν μπορεί να εκτελέσει αυτήν την εργασία, φορέστε γάντια μιας χρήσης και πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό αμέσως μετά.
 • Βεβαιωθείτε ότι το κουτί περιττωμάτων καθαρίζεται καθημερινά. Το Τοξόπλασμα δε γίνεται μολυσματικό παρά μόνο 1 έως 5 ημέρες μετά την αποβολή του στα κόπρανα της γάτας.
 • Ταΐστε τη γάτα σας με ξηρά ή κονσερβοποιημένη τροφή και όχι με ωμά ή όχι καλά ψημένα κρέατα.
 • Κρατήστε τη γάτα σας σε εσωτερικούς χώρους.
 • Αποφύγετε τις αδέσποτες γάτες, ειδικά τα γατάκια. Μην πάρετε μια νέα γάτα ενώ είστε έγκυος.
 • Κρατήστε το κουτί άμμου εξωτερικού χώρου καλυμμένο.
 • Φοράτε γάντια κατά την κηπουρική και κατά την επαφή με χώμα ή άμμο, καθώς μπορεί να έχει μολυνθεί με περιττώματα γάτας που να περιέχουν τοξόπλασμα. Πλύνετε τα χέρια με σαπούνι και νερό μετά την κηπουρική ή την επαφή με χώμα ή άμμο.

Υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία για την τοξοπλάσμωση;

Εάν μολυνθείτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπάρχει φαρμακευτική αγωγή. Εσείς και το μωρό σας θα πρέπει να παρακολουθείστε στενά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, καθώς και μετά τη γέννηση του μωρού σας.

Μπορεί μια γυναίκα να θηλάσει το βρέφος της εάν είχε προσβληθεί από τοξόπλασμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της;

Ναι. Στις υγιείς γυναίκες, δεν είναι πιθανό να μεταδοθεί η τοξοπλάσμωση με το μητρικό γάλα. Παρόλο που η μόλυνση με τοξόπλασμα έχει συσχετιστεί με βρέφη που κατανάλωναν μη παστεριωμένο κατσικίσιο γάλα, δεν υπάρχουν μελέτες που να τεκμηριώνουν τη μετάδοση του τοξοπλάσματος στον άνθρωπο με το μητρικό γάλα.

Σε περίπτωση που μια θηλάζουσα εμφανίσει τραυματισμένες θηλές, θηλές που αιμορραγούν ή μαστίτιδα ακόμα και αρκετές εβδομάδες μετά από μια οξεία λοίμωξη από τοξόπλασμα (όταν το παράσιτο εξακολουθεί να κυκλοφορεί στο αίμα της), είναι θεωρητικά πιθανό να μεταδώσει το τοξόπλασμα στο βρέφος μέσω του μητρικού γάλακτος. Στις γυναίκες με ανοσοκαταστολή θα μπορούσε το τοξόπλασμα να κυκλοφορεί στο αίμα τους για ακόμη μεγαλύτερες χρονικές περιόδους. Ωστόσο, η πιθανότητα μετάδοσης με το μητρικό γάλα είναι πολύ μικρή.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις