Οι ηλικιωμένοι σκύλοι , όπως και οι άνθρωποι, μπορεί να βιώσουν αλλαγές στον εγκέφαλο που επηρεάζουν τη μνήμη, την κατανόηση και περισσότερα που οδηγούν σε άνοια. Δεν είναι ασυνήθιστο για σκύλους με άνοια να εμφανίζουν συμπτώματα όπως σύγχυση, ευερεθιστότητα και αποπροσανατολισμό. Ακόμη λιγότερο σοβαρά περιστατικά, όπως ένας σκύλος που ξεχνά την καθημερινή διαδρομή περπατήματος, μπορεί να είναι δείκτες αυτής της προοδευτικής νόσου.

Η άνοια των σκύλων μπορεί να επηρεάσει μια μεγάλη ποικιλία φυλών, αλλά είναι πιο συχνή σε μικρόσωμους σκύλους και σκύλους-μινιατούρες. Αν και δεν υπάρχει καμία γνωστή αιτία πίσω από τη νόσο, μια ποικιλία θεραπευτικών επιλογών όπως φάρμακα, άσκηση, συμπληρώματα διατροφής και καθορισμός σταθερών ρουτινών μπορούν να διαχειριστούν τα συμπτώματα.

Τι είναι η άνοια;

Η άνοια στους σκύλους επηρεάζει κυρίως τη μνήμη, τη μάθηση και την κατανόηση, παρόμοια με τη νόσο του Αλτσχάιμερ στους ανθρώπους. Η γνωστική δυσλειτουργία του σκύλου, όπως ονομάζεται επίσημα η πάθηση, επηρεάζει έναν αρκετά μεγάλο αριθμό ηλικιωμένων σκύλων. Καθώς ο σκύλος σας μεγαλώνει, μπορεί να αρχίσετε να παρατηρείτε ανησυχητικά συμπτώματα συμπεριφοράς που δείχνουν νευρολογικά προβλήματα. Ωστόσο, με την κατάλληλη θεραπεία και διαχείριση, μπορείτε να βοηθήσετε το πολύτιμο κατοικίδιό σας να παραμείνει υγιές και χαρούμενο για όσο το δυνατόν περισσότερο.

Συμπτώματα άνοιας σε σκύλους

Τα συμπτώματα της άνοιας του σκύλου είναι προοδευτικά, που σημαίνει ότι χειροτερεύουν με την πάροδο του χρόνου. Ενώ αυτά τα σημάδια αναπτύσσονται σταδιακά, μπορεί επίσης να φαίνεται ότι συμβαίνουν γρήγορα κατά τη διάρκεια ενός αγχωτικού γεγονότος. Κάθε σκύλος που παρουσιάζει συμπτώματα άνοιας θα πρέπει να επισκέπτεται κτηνίατρο για να αποκλείσει άλλα προβλήματα υγείας όπως τύφλωση, κώφωση, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, νεφρική νόσο, αρθρίτιδα, όγκους, λοιμώξεις ή φλεγμονή του εγκεφάλου.

Συμπτώματα

  • Σύγχυση και αποπροσανατολισμός
  • Ατυχήματα στο σπίτι
  • Ανησυχία
  • Ασυνήθιστες συνήθειες ύπνου
  • Αλλαγή ιδιοσυγκρασίας
  • Σύγχυση και αποπροσανατολισμός

Μπορεί να παρατηρήσετε το σκυλί σας να περπατά στη λάθος πλευρά μιας γνώριμης πόρτας, να φέρεται έκπληκτος - να κοιτάζει στο διάστημα σαν «δεν είναι κανείς στο σπίτι» - ή να περιπλανιέται και να περπατά μέσα στο σπίτι. Αυτή η γενική σύγχυση και αποπροσανατολισμός μπορεί να λειτουργήσει σε κάθε πτυχή της ζωής του σκύλου σας, όπως να ξεχνάει πού βρίσκονται τα μπολ με το φαγητό και το νερό του ή να κάνει λάθος πορεία στις συνηθισμένες καθημερινές σας βόλτες.

Ατυχήματα στο σπίτι

Η άνοια του σκύλου μπορεί επίσης να προκαλέσει ανεξήγητα ατυχήματα στο σπίτι. Η εκπαίδευση στο γιογιό απαιτεί συνέπεια, παρόμοια με άλλες ρουτίνες στο σπίτι που ο σκύλος σας μπορεί να ξεχάσει καθώς η ασθένεια εξελίσσεται.

Ανησυχία

Η σύγχυση συχνά οδηγεί σε άγχος. Ο σκύλος σας μπορεί να αγχωθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας και να πανικοβληθεί όταν μείνει μόνος του, να κλαψουρίζει ή να τρέμει λόγω του αισθήματος δυσφορίας. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει να κρατήσει το άγχος υπό έλεγχο.

Ασυνήθιστα μοτίβα ύπνου

Η άνοια των σκυλιών μπορεί να βλάψει τον κιρκάδιο ρυθμό του σκύλου σας. Αυτό επηρεάζει τα μοτίβα ύπνου που οδηγούν σε ανησυχία τη νύχτα, τρεμούλιασμα, μουγκρητά ή να είναι σε επιφυλακή.

Αλλαγή Ιδιοσυγκρασίας

Άλλα συμπτώματα της γνωστικής δυσλειτουργίας του σκύλου μπορεί να περιλαμβάνουν αλλαγή στην προσωπικότητα ή την ιδιοσυγκρασία, έλλειψη ενθουσιασμού για παιχνίδια και μειωμένη αλληλεπίδραση με αγαπημένα πρόσωπα. Ο σκύλος σας μπορεί επίσης να επιδείξει επιθετικές συμπεριφορές ή να φοβάται εύκολα λόγω σύγχυσης.

Αιτίες άνοιας

Η οριστική αιτία της άνοιας στους σκύλους δεν είναι ακόμη γνωστή, αλλά υπάρχουν δύο εξελίξεις στον εγκέφαλο που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτή την ασθένεια. Οι μικρόσωμοι σκύλοι μπορεί επίσης να είναι πιο ευαίσθητοι στην άνοια από τις μεγαλύτερες ράτσες. Οι ακόλουθες πιθανές αιτίες είναι:

  • Εξάντληση ντοπαμίνης: Η γνωστική δυσλειτουργία του σκύλου μπορεί να σχετίζεται με την εξάντληση ενός νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται ντοπαμίνη, αν και η αιτία της εξάντλησης δεν έχει εντοπιστεί.
  • Συσσώρευση πλάκας ή πρωτεΐνης: Μια άλλη πιθανή αιτία είναι η συσσώρευση πρωτεϊνών ή η συσσώρευση πλάκας (παρόμοια με το Αλτσχάιμερ) που διαταράσσει τις νευρικές ώσεις.

Διάγνωση της άνοιας σε σκύλους

Εάν ο σκύλος σας παρουσιάζει σημάδια άνοιας, προγραμματίστε μια κτηνιατρική εξέταση. Ο κτηνίατρός σας θα εξετάσει το ιστορικό υγείας του σκύλου σας και θα πραγματοποιήσει διεξοδικές εξετάσεις. Μπορεί να συνιστώνται διαγνωστικές εξετάσεις όπως η εξέταση αίματος και η ανάλυση ούρων για τον έλεγχο άλλων προβλημάτων υγείας των ηλικιωμένων σκύλων. Με βάση αυτά τα ευρήματα, μπορεί να παραγγελθούν πρόσθετες εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένων ακτινογραφιών, αξονικής τομογραφίας ή μαγνητικής τομογραφίας.

Μόλις αποκλειστούν άλλα προβλήματα υγείας, ο κτηνίατρός σας μπορεί να διαπιστώσει ότι ο σκύλος σας έχει γνωστική δυσλειτουργία. Ενώ η διάγνωση της άνοιας μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί, πολλά σκυλιά συνεχίζουν να ζουν χαρούμενες, υγιείς ζωές όταν τους δοθεί η κατάλληλη φροντίδα και προσοχή.

Θεραπεία

Δεν υπάρχει θεραπεία για την άνοια σε σκύλους. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες επιλογές θεραπείας που μπορούν να κάνουν τον σκύλο σας πιο άνετο.

Συμπληρώματα

Συμπληρώματα όπως ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, SAMe, τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας (MCT), αντιοξειδωτικά, Denamarin, σιλυβίνη, βιταμίνη Ε, Cholodin, Solliquin και μελατονίνη φαίνεται να βελτιώνουν τη γνωστική λειτουργία ή την ποιότητα ζωής για μερικούς σκύλους.

Μιλήστε με τον κτηνίατρό σας για πληροφορίες σχετικά με τη δοσολογία και βοήθεια στην εύρεση των κατάλληλων συμπληρωμάτων για τον σκύλο σας. Υπάρχουν επίσης ομοιοπαθητικές θεραπείες, φυτικά φάρμακα και άλλα συμπληρώματα διατροφής που λέγεται ότι ωφελούν τους σκύλους με γνωστική δυσλειτουργία.

Υποστηρικτική φροντίδα

Οι πρόσθετες πρακτικές περιλαμβάνουν την ανάπτυξη μιας καθημερινής ρουτίνας για σίτιση, άσκηση και άλλες δραστηριότητες. Οι ρουτίνες πρέπει να τηρούνται με συνέπεια. Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας ασκείται αρκετά, ιδανικά έξω στον ήλιο και πίνει αρκετό νερό. Αυτό βοηθά στη διαχείριση του επιπέδου του άγχους και προωθεί τον νυχτερινό ύπνο.

Η χαλαρωτική μουσική και η αρωματοθεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσουν ορισμένα σκυλιά να αισθάνονται άνετα. Περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί του, ενισχύοντας τον δεσμό σας και μην αφήνετε τον σκύλο σας μόνο στο σπίτι για μεγάλες χρονικές περιόδους. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν να αναδιατάσσουν τα έπιπλα, να μετακινούν τα αντικείμενα του σκύλου ή να κάνουν άλλες αλλαγές στο περιβάλλον διαβίωσής τους.

Πρόγνωση για σκύλους με άνοια

Η ατυχής πραγματικότητα της άνοιας είναι ότι εφόσον αυτή η προοδευτική ασθένεια δεν έχει θεραπεία, οι σκύλοι που έχουν διαγνωστεί με γνωστική δυσλειτουργία του σκύλου θα υποκύψουν τελικά στην ασθένεια. Ευτυχώς, η άνοια τείνει να επηρεάζει ηλικιωμένους σκύλους και οι διαθέσιμες επιλογές θεραπείας μπορούν να βοηθήσουν αυτούς τους σκύλους να ζήσουν άνετα για κάποιο χρονικό διάστημα. Οι ιδιοκτήτες σκύλων που έχουν διαγνωστεί με αυτήν την ασθένεια θα πρέπει να μιλήσουν με τους κτηνιάτρους τους σχετικά με την πρόγνωση για τον συγκεκριμένο σκύλο τους, ποιες θεραπείες είναι προτιμότερες και τι να περιμένουν στο μέλλον.

Πώς να αποτρέψετε την άνοια

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος για την πρόληψη της άνοιας των σκύλων, αλλά η διασφάλιση ότι ο σκύλος σας είναι δραστήριος και διανοητικά διεγερμένος μπορεί να κρατήσει το μυαλό του αιχμηρό για πολλά χρόνια. Αυτές οι επιλογές είναι χρήσιμοι τρόποι για τους ιδιοκτήτες να βοηθήσουν τους σκύλους τους να παραμείνουν υγιείς:

Υγιεινή διατροφή

Είναι σημαντικό να ταΐζετε τον σκύλο σας με διατροφή υψηλής ποιότητας χωρίς συντηρητικά και να διατηρείτε μια σωστή ρουτίνα άσκησης. Ορισμένα συμπληρώματα διατροφής μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην προώθηση της υγείας του εγκεφάλου σε διάφορα στάδια της ζωής. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να καθορίσετε ένα υγιεινό πρόγραμμα άσκησης και τα καλύτερα συμπληρώματα για τον συγκεκριμένο σκύλο σας με βάση την ηλικία και τις διατροφικές του ανάγκες.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις