ΚΟΣΜΟΣ. Οι πρώτες κλινικές δοκιμές ενός εμβολίου mRNA κατά του καρκίνου του πνεύμονα ξεκίνησαν παγκοσμίως, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην καταπολέμηση αυτής της θανατηφόρας ασθένειας. Το εμβόλιο, γνωστό ως BNT116, έχει αναπτυχθεί από την BioNTech και στοχεύει το μη μικροκυτταρικό καρκίνωμα του πνεύμονα (ΜΜΚΠ), τον πιο συνηθισμένο τύπο καρκίνου του πνεύμονα. Το BNT116 σχεδιάστηκε για να εξαλείφει τα καρκινικά κύτταρα και να εμποδίζει την επανεμφάνισή τους, εκπαιδεύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει και να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα.

Η φάση 1 της κλινικής δοκιμής, η πρώτη μελέτη του BNT116 σε ανθρώπους, ξεκίνησε σε 34 ερευνητικά ιδρύματα σε επτά χώρες, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ισπανία και η Τουρκία. Περίπου 130 ασθενείς, από πρώιμα στάδια πριν από εγχείρηση ή ακτινοβολίες μέχρι προχωρημένα στάδια ή μεταστατικό καρκίνο, θα λάβουν το εμβόλιο παράλληλα με ανοσοθεραπεία.

Το εμβόλιο χρησιμοποιεί την τεχνολογία mRNA, παρόμοια με αυτή των εμβολίων κατά της Covid-19, και λειτουργεί εκπαιδεύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει καρκινικούς δείκτες από το ΜΜΚΠ, ώστε να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα χωρίς να βλάπτει τα υγιή, αντίθετα από τη χημειοθεραπεία.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Guardian, ο πρώτος ασθενής στο Ηνωμένο Βασίλειο έλαβε το εμβόλιο την περασμένη Τρίτη, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο στη μελέτη. Ειδικοί, όπως ο καθηγητής ογκολογίας Σίοβ Μινγκ Λι από το University College London Hospitals, υπογραμμίζουν πως πρόκειται για την αρχή μιας «πολύ συναρπαστικής νέας εποχής» στην έρευνα για τον καρκίνο.

Ο βρετανός υπουργός Επιστημών, λόρδος Βάλανς, εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη δοκιμή, δηλώνοντας πως αυτό το εμβόλιο έχει τη δυνατότητα να σώσει χιλιάδες ζωές, σύμφωνα πάντα με την Guardian.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις