ΙΝΔΙΑ. Στην Ινδία, το Βαρανάσι θεωρείται ιερή πόλη. Εκατομμύρια Ινδουιστές πιστεύουν ότι οι άνθρωποι που πεθαίνουν στην πόλη στον ποταμό Γάγγη έχουν τύχη. Αν καούν, μπορούν να σπάσουν τον αιώνιο κύκλο της γέννησης, του θανάτου και της μετενσάρκωσης.

Η φιλοσοφία του θανάτου στο Βαρανάσι

Ο σκηνοθέτης της Deutsche Welle Όλιβερ Μάγιερ μεγάλωσε σε έναν κόσμο που επηρεάζεται από την χριστιανική υπόσχεση της αιώνιας ζωής. Στο Βαρανάσι, επιδιώκει να κατανοήσει γιατί η διαφυγή από τον κύκλο της μετενσάρκωσης θεωρείται σωτηρία. Έχει ήδη έρθει αντιμέτωπος με το θάνατο προσωπικά: πριν μερικά χρόνια, η μητέρα του πέθανε, και χρειάστηκε πολύς χρόνος για να συμφιλιωθεί με τη θλίψη του.

Ieri-poli-Varanasi-00.jpg
Ο σκηνοθέτης Όλιβερ Μάγιερ

Θάνατος και Ειρήνη: Η προσέγγιση του Ινδουισμού

Είναι εντυπωσιασμένος από το γεγονός ότι το τέλος της ζωής δεν θεωρείται απαραίτητα αρνητικό στον Ινδουισμό. Ο Μάγιερ θέλει να μάθει πώς οι άνθρωποι καταφέρνουν να αντιμετωπίζουν τον θάνατο με ρεαλισμό και χωρίς φόβο - σχεδόν με ανυπομονησία.

Επίσκεψη σε ένα ιδιαίτερο «νοσοκομείο θανάτου»

Ο Μάγιερ επισκέπτεται ένα πολύ ιδιαίτερο νοσοκομείο για τους ετοιμοθάνατους στο Βαρανάσι. Εκεί, συναντά μια διαφορετική, πιο χαλαρή προσέγγιση προς τον θάνατο. Συναντά εξαιρετικούς ανθρώπους, όπως ιερείς και συγγενείς που φροντίζουν τους ετοιμοθάνατους, εργαζόμενους από κατώτερες κάστες που καίνε τους νεκρούς, και παιδιά όπως η εννιάχρονη Κατζάλ, η οποία ποζάρει για φωτογραφίες ντυμένη ως θεότητα Σίβα για να κερδίσει χρήματα και να υποστηρίξει τον εαυτό της, τη μητέρα της και τον μικρότερο αδελφό της.

Δείτε το ντοκιμαντέρ: Βαρανάσι - Αντιμετωπίζοντας τον θάνατο χωρίς φόβο

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις