ΣΠΑΡΤΗ. Την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου στις 19.00, στην Αίθουσα «Γεώργιος Περδικλώνης» της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης θα πραγματοποιηθεί Ομιλία με ταυτόχρονη προβολή εικόνων από την κα Ευαγγελία Γεωργιτσογιάννη, Καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης και του Πολιτισμού και Κοσμήτορα της Σχολής Περιβάλλοντος, Γεωγραφίας και Εφαρμοσμένων Οικονομικών στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα: «Ο Ελληνισμός της Ρουμανίας. Τέχνη – Ιστορία – Ευεργετισμός»

Οι Παραδουνάβιες Ηγεμονίες (Ρουμανία) υπήρξαν ένας από τους πιο προσφιλείς τόπους της ελληνικής διασποράς, όπου ο ελληνισμός γνώρισε μεγάλη οικονομική και πνευματική ανάπτυξη. Ευεργέτες (Ζάππας, Αρσάκης, Χαροκόπος), καλλιτέχνες (Οικογένεια Χαλεπά), επιστήμονες, επιχειρηματίες, αλλά και απλοί άνθρωποι δημιούργησαν ακμαίες ελληνικές κοινότητες, όπου έζησαν και πολλοί Λάκωνες. Τα μνημεία, το έργο και η προσφορά τους, τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς τη Ρουμανία, είναι ακόμα εμφανή και αποτελούν μια πολύτιμη πολιτιστική κληρονομιά.

Αυτήν την κληρονομιά θα αναδείξει με την ομιλία αυτή μετά από τις πολύχρονες επιστημονικές έρευνές της η Καθηγήτρια κ. Ευαγγελία Γεωργιτσογιάννη, φωτίζοντας τους δρόμους των Ελλήνων της διασποράς.