ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Προβληματίζει την Ομογένεια της Νέας Υόρκης ένα ακόμη λουκέτο σε εμβληματικό ελληνικό Ημερήσιο σχολείο.
Αυτή τη φορά, είναι το σχολείο «Ειρηνη Λαδα» της κοινότητας Τιμίου Σταυρού στο Γουάιτστόουν (Whitestone) που αναστέλλει τη λειτουργία του, επιβεβαιώνοντας τους φόβους και τις πληροφορίες των προηγούμενων μηνών.
Η δραστήρια κοινότητα, η οποία διατηρεί ένα ιδιαίτερα άρτιο και δημοφιλές Απογευματινό Σχολείο «Ευστάθιος και Σταματική Βαλιώτη» θα επιδιώξει, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Κ.», την επαναλειτουργία της σχολικής μονάδας σε διαφορετική μορφή, με άδεια UPK από την Πολιτεία.
Παρ’ όλα αυτά, πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία για την οποία εκφράζεται η ελπίδα ότι μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στο 2020.
Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε γράψει και ο «Ε.Κ.» την περασμένη άνοιξη, είχε γίνει προσπάθεια προκειμένου το Ημερήσιο Σχολείο του Γουάιτστόουν να γίνει παράρτημα του αντίστοιχου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, προκειμένου να συνεχίσει τη λειτουργία του σε νέες βάσεις.
Τότε, υπήρξαν αντιδράσεις από πλευράς της κοινότητας του Αγίου Νικολάου Φλάσινγκ, καθώς θεωρήθηκε ότι μια ανάλογης δυναμικής και μεγέθους σχολική μονάδα σε παρακείμενη συνοικία, θα μπορούσε να επιφέρει απώλειες μαθητών στο Ημερήσιο Σχολείο «Βασίλειος Σπυρόπουλος», με τον Πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής, Επίσκοπο Φασιανής κ. Αντώνιο, να συστήνει τη ματαίωση του σχεδίου των δυο κοινοτήτων.
«Θα υπήρχαν τρία σχολεία σε μικρή απόσταση. Φοβήθηκαν, ουσιαστικά, ότι θα συμβεί αυτό που έγινε στο Μπρούκλιν. Ηταν τέσσερα Ημερήσια σχολεία και τα περισσότερα έκλεισαν ή έγιναν Τσάρτερ, επειδή ο ένας έπαιρνε παιδιά από τον άλλον. Εμείς δεν θέλαμε να κλείσει κάποιο σχολείο, ούτε να ανταγωνιζόμαστε. Το θέμα δεν είναι, αντί να βοηθήσουμε ένα σχολείο, να χαλάσουμε ένα άλλο. Για την επόμενη ημέρα στον Τίμιο Σταυρό θα πρέπει να ανταλλάξουμε προτάσεις και με τη συμμετοχή της κοινότητας του Αγίου Νικολάου, ούτως ώστε να βρούμε μια λύση ωφέλιμη για όλους», ανέφερε ο Διευθυντής του Ημερησίου Σχολείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης.
Σύμφωνα με τον κ. Κουλαρμάνη, η σχολική ηγεσία του Αγίου Δημητρίου Αστόριας θα στηρίξει την προσπάθεια προκειμένου το Ημερήσιο Σχολείο του Τιμίου Σταυρού να επαναλειτουργήσει με άδεια UPK, αρχικά με νηπιαγωγείο, ούτως ώστε να φτάσει σταδιακά μέχρι τις επόμενες τάξεις. Ο ίδιος, όμως, εκτιμά ότι μια σχολική μονάδα έως και την Πέμπτη Δημοτικού θα ήταν ικανοποιητική και θα ικανοποιούσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.
«Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να λειτουργούν και τα τρία σχολεία (σ.σ. Τίμιος Σταυρός, Αγιος Νικόλαος, Αγιος Δημήτριος). Το σημαντικό δεν είναι πόσο μεγάλο είναι ένα σχολείο, αλλά τι προσφέρει. Θεωρώ ότι ένα ημερήσιο σχολείο μέχρι την 5η Δημοτικού θα παρέχει στους ομογενείς μαθητές της περιοχής μια απαραίτητη ελληνική εκπαίδευση.
«Αυτά τα παιδιά του Γουάιτστόουν πιθανότατα θα πάνε σε Καθολικά Σχολεία και θα ήταν σημαντικό να τα πάρουμε πίσω. Οι εγκαταστάσεις του σχολείου είναι σύγχρονες και είναι κρίμα να μην αξιοποιηθούν. Ομως, επαναλαμβάνω, για το πόσα μεγάλα ελληνικά ημερήσια σχολεία μπορούμε να κρατήσουμε, ας έχουμε πάντα στο νου μας το παράδειγμα του Μπρούκλιν», εκτιμά ο κ. Κουλαρμάνης.
Τέλος, ο Διευθυντής του Ημερησίου Σχολείου του Αγίου Δημητρίου εξέφρασε τον προβληματισμό του για το μέλλον της ελληνικής παιδείας, με αφορμή και την απώλεια ενός διαχρονικού ευεργέτη, όπως ο Δημήτρης Καλοειδής.
«Εφυγε από την ζωή ο Δημήτρης Καλοειδής, ένας άνθρωπος που στήριζε οικονομικά την ελληνική εκπαίδευση. Δεν αντικαθίστανται οι άνθρωποι αυτοί. Οι νεότεροι οικονομικά επιφανείς ομογενείς δεν ενδιαφέρονται για την ελληνική παιδεία. Θα μείνουμε μόνοι μας. Πρέπει να προσπαθήσουμε», κατέληξε ο κ. Κουλαρμάνης.
Ο «Ε.Κ.» επιδίωξε να μιλήσει με εκπρόσωπο της κοινότητας του Τιμίου Σταυρού Γουάιτστόουν, αλλά η προσπάθεια δεν έχει ευδοκιμήσει ακόμη.

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας