ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Μία ιδιαίτερα σημαντική αλλαγή ετοιμάζεται να ανακοινώσει η Apple με τον αμερικανικό κολοσσό να σχεδιάζει να χρησιμοποιεί δικούς της επεξεργαστές στους Mac προσωπικούς υπολογιστές της, αντικαθιστώντας εκείνους της Intel.

Η σχετική ανακοίνωση αναμένεται, σύμφωνα με το Bloomberg, να γίνει στο WWDC, το ετήσιο συνέδριο για τους δημιουργούς εφαρμογών (developers) του οικοσυστήματος της Apple, το οποίο πρόκειται να πραγματοποιηθεί με ψηφιακό τρόπο και ξεκινά στις 22 Ιουνίου.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, πάντως, το σχέδιο της Apple έχει και… ελληνική χροιά. Και αυτό γιατί η κωδική ονομασία που χρησιμοποιείται εσωτερικά στην Apple αναφορικά με το σχέδιο μετάβασης είναι… Kalamata.

Στο χώρο των πολυεθνικών είναι αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο να χρησιμοποιούνται τοπωνύμια ως κωδικές ονομασίες για διάφορα projects (σ.σ. η Intel χρησιμοποιεί ονομασίες πόλεων της βόρειας Καλιφόρνια), ενώ είναι προφανές ότι οι επεξεργαστές που θα χρησιμοποιηθούν στην επόμενη γενιά των Mac υπολογιστών δεν θα έχουν ως εμπορική ονομασία το όνομα της πρωτεύουσας της Μεσσηνίας.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η Apple έχει ασχοληθεί και στο παρελθόν με την νότια Πελοπόννησο καθώς το 2017 τα γυρίσματα για ένα από τα διαφημιστικά σποτ για το iPhone 7 Plus είχαν γίνει στην περιοχή της Αρεόπολης.

Η Apple χρησιμοποιεί δικούς της επεξεργαστές στα iPhone και iPad μοντέλα της, εδώ και αρκετά χρόνια αλλά είναι η πρώτη φορά που θα χρησιμοποιήσει και στους προσωπικούς υπολογιστές της. Αυτοί οι επεξεργαστές θα χρησιμοποιηθούν και στην επόμενη γενιά Mac υπολογιστών που αναμένεται να είναι εμπορικά διαθέσιμη το 2021. Όμως, η Apple θα κάνει την ανακοίνωση μέσα στον Ιούνιο προκειμένου να έχουν χρόνο οι δημιουργοί λογισμικού να προσαρμόσουν τις εφαρμογές τους.

Οι επεξεργαστές της Apple βασίζονται στην αρχιτεκτονική της εταιρείας ARM, η οποία ανήκει στην ιαπωνική Softbank, και υπάρχουν αρκετές διαφορές σε σχέση με εκείνη της Intel.

Σημειωτέον, πάντως, πως οι επεξεργαστές με ARM αρχιτεκτονική προσφέρουν μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας.

Στα 36 χρόνια της ιστορίας του Mac, η Apple έχει κάνει δύο αλλαγές όσον αφορά στους επεξεργαστές. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 είχε κάνει τη μετάβαση από επεξεργαστές της Motorola σε εκείνους της PowerPC, ενώ το 2006 είχε κάνει μία ακόμη αλλαγή όταν άρχισε να χρησιμοποιεί τους επεξεργαστές της Intel.

Η αλλαγή αυτή πάντως αναμένεται να αποτελέσει ακόμη ένα σημαντικό πλήγμα για την Intel, η κυριαρχία της οποίας στους υπολογιστές έχει αρχίσει να αμφισβητείται όλο και πιο έντονα τα τελευταία χρόνια.

Πηγή: CNN Greece