ΚΟΣΜΟΣ. Την έκπληξη, και συνάμα την υπερηφάνεια του, εξέφρασε ο ομογενής Δημήτριος Ψάκη (James R. Psaki) για την τοποθέτηση της κόρης του, Τζένιφερ Ψάκη (Jennifer Psaki) στη θέση της εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου, από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν (Joe Biden). Η καταγωγή της είναι από την Πελοπόννησο και τη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Ψάκη, ο οποίος παραχώρησε συνεντεύξεις στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς «Σκάι» και «Open», επεσήμανε πως η κόρη του αναλαμβάνει μια ιδιαίτερα σημαντική αποστολή, με δεδομένο ότι η δυτική πλευρά του Λευκού Οίκου προβλέπει, επί της ουσίας, καθήκοντα επί 24ωρου βάσεως.

«Εκείνη δεν το είχε σχεδιάσει να έχει ακόμη μια θητεία στην Δυτική Πτέρυγα. Εχει δυο μικρά παιδιά και όταν δουλεύεις στη Δυτική Πτέρυγα δεν είναι 9 με 5, αλλά είναι πλήρης απασχόληση», ανέφερε στο «Open» ο κ. Ψάκη, ενώ στον «Σκάι» ανέφερε ακόμη πως η Τζένιφερ έχει να επιδείξει μια πολύ σημαντική καριέρα.

«Σοκαρίστηκα κι έμεινα έκπληκτος και βέβαια ήμουν πολύ περήφανος. Οπως ξέρετε είχε μια μεγάλη καριέρα και η νέα δουλειά είναι ακόμη ένα στάδιο σε αυτή τη διαδρομή. Και είμαι ενθουσιασμένος για τη νέα κυβέρνηση γιατί είχαμε τέσσερα πολύ δύσκολα χρόνια εδώ στην Αμερική με αυτό τον άνθρωπο στο Λευκό Οίκο», είπε μεταξύ άλλων.

Η νεοδιορισθείσα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αντιπροσωπεύει την τέταρτη γενιά της οικογένειας στις ΗΠΑ, καθώς ο Ελληνας μετανάστης ήταν ο παππούς του πατέρα της, ο οποίος μετανάστευσε από τη Θεσσαλονίκη το 1904. Ασχολήθηκε αρχικά με τις εισαγωγές λαδιού και, στη συνέχεια, αναζήτησε την ευκαιρία και ξεκίνησε διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

«Δεν ήξεραν να μιλάνε αγγλικά, αλλά είχαν επιχειρηματικό πνεύμα και ξεκίνησαν διάφορες δουλειές. Και αποταμίευσαν αρκετά χρήματα για να στείλουν πίσω στην Ελλάδα και να φέρουν τα επόμενα μέλη της οικογένειας εδώ. Στο τέλος ήρθαν και οι γονείς τους που έζησαν εδώ. Ο παππούς μου πήγε στην Ιατρική Σχολή του Τζορτζτάουν και την τελείωσε το 1913. Παντρεύτηκε μία νοσοκόμα ιρλανδικής καταγωγής και έκανε έξι παιδιά. Δύο αγόρια και τέσσερα κορίτσια», αναφέρει ο Δημήτρης Ψάκη.

Ο παππούς της Τζένιφερ Ψάκη -και πατέρας του πατέρα της- σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Τζορτζτάουν και άσκησε στη συνέχεια το επάγγελμα, συμμετέχοντας, στο μεσοδιάστημα, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Δημήτριος Ψάκη τονίζει πως, παρότι είχε ελληνική καταγωγή μόνο από τον πατέρα του, εντούτοις διατήρησε τα ελληνικά έθιμα.

«Μεγαλώσαμε στην οικογένειά μας με μια έντονη ελληνικότητα από αυτά που μας δίδαξε ο παππούς μου. Εγώ πάντα αυτοπροσδιοριζόμουν ως Ελληνας πάρα ως Ιρλανδός. Προφανώς έχω κομμάτια από κάθε κουλτούρα αλλά νομίζω ότι η ελληνική κληρονομιά μας προσφέρει το επιχειρηματικό πνεύμα, την ανεξαρτησία και μία αφοσίωση σε ένα συγκεκριμένο σκοπό στη ζωή μας», συνέχισε ο Δημήτριος Ψάκη, ο οποίος δήλωσε σίγουρος πως η Τζένιφερ θα ανταπεξέλθει στα απαιτητικά καθήκοντά της.

«Ξέρω ότι μπορεί να το διαχειριστεί, διότι το έχει κάνει και στο παρελθόν. Εχει πολύ καλή σχέση με τα αμερικανικά ΜΜΕ κι έχει αναπτύξει πολύ καλή σχέση με τα διεθνή δίκτυα», κατέληξε ο κ. Ψάκη.