ΕΛΛΑΔΑ. Με το click away να αποτελεί παρελθόν για τα καταστήματα, η κυβέρνηση εξετάζει μία νέα φόρμουλα για την λειτουργία τους, αυτή του click in shop.
Με το click in shop, θα δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να κλείνουν τηλεφωνικά ή διαδικτυακά ραντεβού για την επίσκεψή τους στο κατάστημα, σε προκαθορισμένη ώρα, να διαλέγουν το προϊόν που επιθυμούν, να το δοκιμάζουν και να πληρώνουν εντός του καταστήματος.

Υποχρεωτική θα είναι η αποστολή μηνύματος με τα στοιχεία του ραντεβού από το κατάστημα, ώστε να μπορέσει να μεταβεί εκεί ο καταναλωτής, καθώς και η αποστολή sms στο 13033, με την ένδειξη «2». Είναι μία προσπάθεια διευκόλυνσης τόσο των καταναλωτών, που δεν υποδέχθηκαν με ιδιαίτερη θέρμη το click away, όσο και των καταστηματαρχών που αντιμετώπισαν αντικειμενικές δυσκολίες στην εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου.

Αυστηρά θα είναι φυσικά τα μέτρα και οι έλεγχοι, καθώς στόχος της κυβέρνησης παραμένει η αποφυγή φαινομένων συνωστισμού. Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο, ο αριθμός των πελατών που θα μπορούν να εξυπηρετηθούν ταυτόχρονα, να είναι ανάλογος με την έκταση των καταστημάτων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε κάθε κατάστημα θα μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα έως 4 πελάτες ανά 100 τετραγωνικά μέτρα.

Οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου βέβαια εκφράζουν τη δυσπιστία τους για το κατά πόσο μπορεί να είναι λειτουργικό ένα τέτοιο σύστημα αγορών, ειδικά σε μικρές επιχειρήσεις, αν και εν μέρει η αγορά την περίοδο των εορτών λειτουργούσε άτυπα με έναν ανάλογο τρόπο.


Πότε αναμένεται να λειτουργήσει το click in shop

Με τις χειμερινές εκπτώσεις να ξεκινούν στις 11 Ιανουαρίου, στόχος της κυβέρνησης είναι να μπορέσει να τεθεί σε ισχύ η νέα φόρμουλα εντός της περιόδου των εκπτώσεων, ώστε να υπάρξει κίνηση στα καταστήματα. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα βέβαια, το σενάριο αυτό δεν δείχνει πιθανό να λειτουργήσει πριν τις 15 Ιανουαρίου, καθώς τουλάχιστον ως τις 11 του μηνός, τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά λόγω του lockdown.