«Ο στόχος μου και η δέσμευσή μου είναι να επαναφέρω τη διαφάνεια και την αλήθεια πίσω στην κυβέρνηση και να μοιραστώ την αλήθεια ακόμη και όταν είναι δύσκολο να ακουστεί»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η εκπρόσωπος Τύπου του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, ομογενής με καταγωγή από την Μεσσηνία Τζεν Ψάκη, δεσμεύτηκε να επιστρέψει η αλήθεια και η διαφάνεια στην αμερικανική κυβέρνηση κατά την πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη, επτά ώρες μετά την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν.

Πράγματι, όπως επισήμανε το «ΑΡ», εάν υπάρχει ένα πράγμα ξεκάθαρο μετά την πρώτη συνάντηση της υπουργού Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκη με δημοσιογράφους είναι ότι είναι αποφασισμένη να ελαχιστοποιήσει τα δράματα στην Αίθουσα Ενημέρωσης.

Η Ψάκη (στα αμερικανικά προφέρεται Σάκι) που είχε υπηρετήσει ως επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών στην κυβέρνηση του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τρέφει «βαθύ σεβασμό για τον ρόλο ενός ελεύθερου και ανεξάρτητου Τύπου στην δημοκρατία μας».

Σε ένδειξη της αντίθεσης στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζαν ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και οι υψηλόβαθμοι συνεργάτες του τα, όπως τα χαρακτήριζαν, «Μέσα Ενημέρωσης των fake news», η Ψάκη δεσμεύτηκε για μια επαγγελματική, πολιτισμένη ανταλλαγή απόψεων μαζί τους.

«Θα υπάρχουν στιγμές στις οποίες θα διαφωνούμε και σίγουρα θα υπάρχουν μέρες στις οποίες θα διαφωνούμε ακόμη ίσως και για εκτεταμένο μέρος των ενημερώσεων», σημείωσε. «Ωστόσο έχουμε έναν κοινό σκοπό, ο οποίος είναι να μοιραζόμαστε ακριβείς πληροφορίες με τον αμερικανικό λαό», συμπλήρωσε.

Συνεχίζοντας η κ. Ψάκη είπε ότι ο Μπάιντεν σχεδιάζει να «επαναφέρει την διαφάνεια και την αλήθεια στην κυβέρνηση για να μοιράζεται την αλήθεια, ακόμη κι όταν αυτή είναι σκληρή για να την ακούσουμε», συνέχισε.

Όπως γράφει ο Εθνικός Κήρυξ η Ψάκη διευκρίνισε πως προγραμματίζει να γίνονται τακτικές ενημερώσεις των δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο τις καθημερινές και να καλούνται επίσης αξιωματούχοι του τομέα της Υγείας για να εξηγούν τις προσπάθειες που γίνονται για να τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία του νέου κορωνοϊού στη χώρα. «Οχι Σαββατοκύριακα, δεν είμαι τέρας» είπε.

Κατά τη διάρκεια της τελετής που έγινε την Τετάρτη στον Λευκό Οίκο, μέσω Διαδικτύου, για την ορκωμοσία των σχεδόν 1.000 ομοσπονδιακών και μελών προσωπικού, ο διορισμός των οποίων δεν χρειάζεται να επικυρωθεί από την Γερουσία, ο Μπάιντεν έδωσε έμφαση στην προσφορά δημόσιας υπηρεσίας και στον σεβασμό.

«Αν ποτέ τύχει να εργαστείτε μαζί μου και σας ακούσω να μεταχειρίζεστε έναν άλλο συνάδελφο με ασέβεια, να μιλάτε υποτιμητικά σε κάποιον, θα σας απολύσω επιτόπου», προειδοποίησε ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ το προσωπικό.

Η 31λεπτη ενημέρωσή της ήταν σε πλήρη αντίθεση με την πρώτη φορά του Σιν Σπάισερ (Sean Spicer) με δημοσιογράφους τέσσερα χρόνια νωρίτερα. Ο Σπάισερ είχε διατυπώσει τότε το πρώτο του ψέμα, με τον ισχυρισμό ότι το πλήθος εγκαινίων του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ήταν το μεγαλύτερο στην Ιστορία, κάτι για το οποίο αργότερα είπε ότι μετανιώνει.

Η συνεδρία της Ψάκη ήταν ήρεμη, ακόμη και βαρετή κατά περιόδους, λόγω τουλάχιστον εν μέρει λόγω της νεότητας της διοίκησης, που δεν περιείχε ειδήσεις.

Τέλος, είπε ότι δεν το είδε ως επιλογή όταν ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο του «Associated Press», Ζικ Μίλερ (Zeke Miller), αν θεωρεί ότι με τη δουλειά της προάγει τα ενδιαφέροντα του Μπάιντεν ή παρέχει την ωμή αλήθεια θεμάτων στον αμερικανικό λαό.

«Ο στόχος μου και η δέσμευσή μου είναι να επαναφέρω τη διαφάνεια και την αλήθεια πίσω στην κυβέρνηση και να μοιραστώ την αλήθεια ακόμη και όταν είναι δύσκολο να ακουστεί» είπε, «και αυτό ελπίζω να κάνω».