ΚΟΣΜΟΣ. Η λήψη μέτρων κατά της κλιματικής αλλαγής θα είναι λιγότερο δαπανηρή για την οικονομία από την αδράνεια, σύμφωνα με παγκόσμια μελέτη που διεξήγαγαν οικονομολόγοι.

Απευθυνόμενοι στους ηγέτες όλων των χωρών επισημαίνουν πόσο απαραίτητες είναι οι άμεσες και δραστικές ενέργειες για να μειωθούν οι εκπομπές των ρύπων στις οποίες οφείλεται η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Πρέπει να δράσουμε τώρα ενάντια στην κλιματική αλλαγή, τονίζουν περισσότεροι από 700 διεθνείς οικονομολόγοι αλλιώς προειδοποιούν πως θα το πληρώσουμε πολύ ακριβά. Και κυριολεκτούν, καθώς με τον σημερινό ρυθμό που υπερθερμαίνεται ο πλανήτης, οι οικονομικές ζημίες θα φτάσουν το 1,7 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως έως το 2025 και τα περίπου 30 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2075.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η στροφή προς τις καθαρές πηγές ενέργειας είναι η λύση. Θα πρέπει μέχρι το 2050, το 50% του ενεργειακού μείγματος σε παγκόσμιο επίπεδο να αποτελείται από τεχνολογίες μηδενικών εκπομπών την ώρα που σήμερα το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε περίπου 10%.

Προειδοποιούν πως οι συνέπειες της αδράνειας θα είναι καταστροφικές.