ΚΟΣΜΟΣ. Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν». Σε ομιλία του στο Παρίσι το 1950, ο Ρομπέρ Σουμάν, ο οποίος τότε ήταν υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, πρότεινε μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, η οποία θα απέτρεπε κάθε ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών.


Όραμά του ήταν η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οργάνου που θα διαχειριζόταν κεντρικά την παραγωγή άνθρακα και χάλυβα. Η συνθήκη για την ίδρυση του οργάνου αυτού υπεγράφη έναν μόλις χρόνο μετά.


Η πρόταση του Σουμάν θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.



Συμμετοχή στην Ημέρα της Ευρώπης

Με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ανοίγουν στις αρχές Μαΐου τις πόρτες τους στο κοινό, στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο. Τα κατά τόπους γραφεία της ΕΕ στην Ευρώπη και σ' όλο τον κόσμο διοργανώνουν εκδηλώσεις και δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες.


Κάθε χρόνο χιλιάδες άτομα συμμετέχουν σε επισκέψεις, δημόσιες συζητήσεις, συναυλίες και άλλες εορταστικές εκδηλώσεις, που σκοπό έχουν να ενημερώσουν το κοινό γύρω από την ΕΕ.


Αφότου ξέσπασε η κρίση COVID-19, η ΕΕ προσκαλεί πολίτες της Ευρώπης και του κόσμου ολόκληρου να ανακαλύψουν την Ευρώπη με ασφαλή, κυρίως εικονικό τρόπο, μέσα από φυσικές ή υβριδικές εκδηλώσεις και επιτόπιες επισκέψεις όπου το επιτρέπουν οι υγειονομικές συνθήκες.

Εκδηλώσεις της Ημέρας της Ευρώπης 2021