ΚΟΣΜΟΣ. Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι «η Αποκατάσταση του Οικοσυστήματος». Το Πακιστάν έχει οριστεί ως παγκόσμιος οικοδεσπότης της ημέρας. Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2021 σηματοδοτεί την έναρξη της δεκαετίας του ΟΗΕ για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος.

Η απόφαση για την καθιέρωση του θεσμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος προήλθε από συζητήσεις για την ενσωμάτωση των ανθρώπινων αλληλεπιδράσεων και του περιβάλλοντος. Το 1974, εορτάστηκε η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με τίτλο “Μόνο μια γη”. Παρόλο που η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος εορτάζεται ετησίως από το 1974, μόλις το 1987 άρχισε να εφαρμόζεται η ιδέα της ανάθεσης της θέσης του οικοδεσπότη σε διαφορετική χώρα κάθε χρόνο.

Φέτος, μια ιδιαίτερη πρωτοβουλία για την ανακύκλωση και το περιβάλλον θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα σε 15 χώρες και 19 τοποθεσίες σε όλη την Ευρώπη, με στόχο να υπογραμμίσει τη σημασία των υπαίθριων δημόσιων χώρων και να ενημερώσει τους πολίτες για τα οφέλη της κυκλικής οικονομίας.

Ένα ασυνήθιστο θέαμα θα περιμένει τον κόσμο το Σάββατο 5 Ιουνίου. Από παραλίες και πάρκα μέχρι πλατείες και εμπορικούς δρόμους, αγόρια και κορίτσια κουβαλώντας μεγάλα καταπράσινα σακίδια θα κατακλύσουν ολόκληρη την Ευρώπη. Η αποστολή τους; Να ενθαρρύνουν τους πολίτες να διατηρούν τους δημόσιους χώρους καθαρούς και να τους βοηθήσουν να ανακυκλώσουν τα άδεια κουτάκια αναψυκτικών και μπίρας, όπου κι αν βρίσκονται.



Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στην ΕΡΤ3

Την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αναδεικνύει η ΕΡΤ3 μέσα από την τηλεοπτική και τις ραδιοφωνικές συχνότητές της.


Σάββατο 5 Ιουνίου 2021 στην ΕΡΤ3

10:00 «ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΣΜΟ» [FOD FOR CHANGE- CHANGING YOUR DIET FOR A BETTER FUTURE]
Ωριαίο ντοκιμαντέρ, συμπαραγωγής Premières Lignes-France TELEVISIONS, 2020. Σκηνοθεσία: Benoît Bringer


11:00 «ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ» [LORDS OF WATER]
Ωριαίο ντοκιμαντέρ παραγωγής Γαλλίας 2019.


12:00 «ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΕΝΑ ΧΩΡΑΦΙΑ [POISONED FIELDS – GLYPHOSATE, AN UNDERRATED RISK?]»
Ωριαίο ντοκιμαντέρ παραγωγής Anthro Media, 2015.
Σκηνοθεσία: Volker Barth

13:00 «ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ»
Η εβδομαδιαία εκπομπή της ΕΡΤ3, παραγωγής 2020-21, που έχει ως στόχο να μας ξεναγήσει σε όλη την Ελλάδα και να μας παρουσιάσει ιστορίες, πρωτοβουλίες, δράσεις ή και περιοχές ολόκληρες με έντονο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον.


14:30 «ΑΓΡΙΑ ΕΛΛΑΔΑ»
Η εβδομαδιαία εκπομπή της ΕΡΤ3, παραγωγής 2020, που παρουσιάζει το οδοιπορικό δύο νέων στην άγρια φύση της χώρας, μέσα από τις διαδρομές τους στα μονοπάτια των Εθνικών δρυμών της Ελλάδας.


15:30 «ΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ»
Ντοκιμαντέρ παραγωγής WWF Ελλάς, στο πλαίσιο του προγράμματος «Προστασία του Μαυρόγυπα και του Όρνιου στη διασυνοριακή περιοχή της οροσειράς της Ροδόπης» , διάρκειας 20΄.


16:00 «Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΟΥ ΒΥΘΟΥ» [MAP TO PARADISE]
Ωριαίο ντοκιμαντέρ παραγωγής Αυστραλίας 2019.
Σκηνοθεσία: Danielle Ryan, James Sherwood