ΚΟΣΜΟΣ. Σε μια νέα απάτη σεξουαλικού εκβιασμού που έχει καταγγελθεί στην Ινδία, οι εκβιαστές σε ακολουθούν στο Instagram, σου κάνουν ασταμάτητες βιντεοκλήσεις μέχρι να απαντήσεις και μετά σου ζητάνε να πληρώσεις ένα μεγάλο ποσό για να μην στείλουν μηνύματα σε φίλους και οικογένειες με deepfake πορνό με το πρόσωπό σου.

Η αστυνομία έχει περιορίσει την υποτιθέμενη συμμορία που δρα στον κόμβο των πολιτειών Ούταρ Πραντές, Χαριάνα και Ρατζαστάν. Λένε ότι τέτοιες επιθέσεις δεν είναι απλώς όλο και πιο συχνές αλλά σηματοδοτούν κι ένα νέο κύμα επιθέσεων phishing.

Παλιότερα, η αστυνομία που ερευνούσε κυβερνοεγκλήματα διαπίστωσε ότι η συγκεκριμένη τοποθεσία δημιουργει ένα «μαύρο σημείο» για τα δίκτυα κινητών, όπου η παρουσία πολλαπλών πύργων τηλεπικοινωνιών δυσκολεύει τον εντοπισμό της ακριβούς τοποθεσίας μιας συσκευής. Τα λεφτά που ζητάνε επίσης διοχετεύονται μέσα από διάφορες διαδικτυακές πύλες πληρωμής και online πορτοφολιών, δημιουργώντας έναν λαβύρινθο συναλλαγών που δεν εντοπίζεται εύκολα.

Στην Ινδία οι απάτες phishing είναι συνηθισμένες. Σε παλιότερες περιπτώσεις οι απατεώνες έστελναν email phishing ή links για ψεύτικα websites και portals αγορών για να κλέψουν στοιχεία πιστωτικών καρτών ή οι εκβιαστές ισχυρίζονταν ότι είχαν χακάρει την κάμερα του θύματος ενώ έβλεπε πορνό.

Η αστυνομία έχει συλλάβει τρεις άντρες από τη βόρεια πολιτεία Χαριάνα που λένε ότι έχουν σχέση με ένα ευρύτερο δίκτυο που στοχεύει άτομα χρησιμοποιώντας deepfake πορνό – πειστικά βίντεο όπου το πρόσωπο του ατόμου τοποθετείται πάνω σε ένα άλλο σώμα χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη μηχανικής μάθησης.

Ο Rohan Bhasin, 33χρονος που εργάζεται στον χώρο του μάρκετινγκ, ήταν ένα από τα θύματα αυτού του «προχωρημένου» κυβερνοεγκλήματος. Στις 2 Ιουλίου του έκανε αίτημα ακολούθησης στο Instagram μια γυναίκα που δεν ήξερε. Δέχτηκε το αίτημα της γιατί είδε ότι είχαν κάποιους κοινούς φίλους. Μέσα σε λίγα λεπτά έλαβε ένα μήνυμα από εκείνη που του ζητούσε τον αριθμό του στο WhatsApp. Αρνήθηκε να της τον δώσει.

Έπειτα εκείνη άρχισε τις βιντεοκλήσεις στο Instagram. «Αρχικά αγνόησα τις κλήσεις αλλά μετά από εφτά ή οχτώ απάντησα», λέει στο Indian Express. «Είδα μια γυμνή γυναίκα να επιδίδεται σε άσεμνες πράξεις. Μου πήρε περίπου 15 δευτερόλεπτα να καταλάβω τι συνέβαινε και μετά έκλεισα».

Σύντομα η γυναίκα άρχισε να του στέλνει εκβιαστικά μηνύματα, απειλώντας να διαρρεύσει το βίντεο αν δεν την πλήρωνε. Ο Bhasin αρνήθηκε και την έσβησε. Περίπου 15 λεπτά αργότερα, άρχισαν να του τηλεφωνούν φίλοι και συγγενείς οι οποίοι είχαν λάβει ένα σκανδαλώδες βίντεο όπου κατά τα φαινόμενα εμφανιζόταν ο ίδιος.

«Οι απατεώνες είχαν πάρει μια φωτογραφία του προσώπου μου από τη βιντεοκλήση που είχα κάνει και την έβαλαν στο σώμα κάποιου άλλου. Στο βίντεο που μοιράστηκαν φαίνεται σαν να κάνω sex chat», είπε.

O Bhasin αμέσως κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά και η αστυνομία τώρα πιστεύει ότι ύποπτοι που συνελήφθησαν στη Χαριάνα συμμετείχαν σε αυτή την υπόθεση.

Η αστυνομία είπε ότι λαμβάνει εκατοντάδες τέτοιες καταγγελίες κάθε μέρα, αλλά ακόμα δεν έχει συνδυάσει τα δεδομένα. Ένα portal για το κυβερνοέγκλημα που δημιουργήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών της Ινδίας κατέγραψε πάνω από 317,000 κυβερνοεγκλήματα από τον Αύγουστο του 2019 ως τον Μάρτιο του 2021.

Πηγή: vice.com

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις