ΚΟΣΜΟΣ. E-mail, φωτογραφίες, ταινίες και ότι άλλο. Οι επιζώντες πρέπει να φροντίσουν την ψηφιακή τους κληρονομιά σε περίπτωση θανάτου. Ωστόσο, οι πάροχοι υπηρεσιών ανταγωνίζονται ο ένας στον άλλον εάν δεν έχει διοριστεί διαχειριστής περιουσίας.

Ζούμε στην εποχή της ψηφιακής επικοινωνίας. Ο θάνατος του ανθρώπου και η κληρονομιά που ενδεχομένως αφήνει δεν αφορά πλέον μόνο χρήματα, μετοχές και ακίνητα, αλλά και δεδομένα. Σε περίπτωση θανάτου, οι κληρονόμοι πρέπει να αναρωτηθούν τι γίνεται με τις φωτογραφίες στο κινητό, εάν πρέπει να διαγραφούν οι λογαριασμοί e-mail και να τεθεί το κανάλι στο Instagram σε αναμνηστική κατάσταση.

Με το τρέχον λειτουργικό σύστημα για κινητά iOS 15.2, η Apple ενθαρρύνει τους χρήστες να ορίσουν τους διαχειριστές περιουσίας τους. Σε όποιον επιλεγεί να αναλάβει τον λογαριασμό μετά τον θάνατο θα του αποσταλεί ένα κλειδί ώστε να έχει πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα στο iCloud ως κληρονόμος. Αυτό περιλαμβάνει προσωπικά μηνύματα, φωτογραφίες και σημειώσεις, κ.α. Ο κληρονόμος μπορεί να δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων για τρία χρόνια, μετά τα οποία ο λογαριασμός της Apple διαγράφεται οριστικά.

Πώς όμως αντιμετωπίζουν οι άλλοι πάροχοι υπηρεσιών τον θάνατο των χρηστών; Εξετάσαμε τι συμβαίνει με τις ταινίες, τα βιντεοπαιχνίδια και τις συνδρομές Spotify σε περίπτωση θανάτου - και πώς να προετοιμάσετε τη διαδικτυακή σας διαθήκη.

Τι συμβαίνει με τους λογαριασμούς στο Facebook, το Google, το Instagram και το Twitter σε περίπτωση θανάτου;

Οι μεγάλοι πάροχοι έχουν λάβει προφυλάξεις σε περίπτωση που κάποιος χρήστης πεθάνει. Στο κοινωνικό δίκτυο Facebook, για παράδειγμα, μπορείτε να ορίσετε κατά τη διάρκεια της ζωής σας ότι ο λογαριασμός θα διαγραφεί οριστικά μετά το θάνατο. Μπορεί επίσης να καθοριστεί διαχειριστής ένας από τη λίστα φίλων που θαδιαχειριστεί τον λογαριασμό σε περίπτωση θανάτου. Αυτό το άτομο μπορεί να βάλει τον λογαριασμό σε αναμνηστική κατάσταση, έτσι ώστε η προσθήκη "in memory of" να εμφανίζεται μπροστά από το όνομα του αποθανόντος. Επιπλέον, το άτομο μπορεί να δημοσιεύσει ένα μήνυμα κατάστασης σχετικά π.χ. με τον εορτασμό και να αλλάξει την εικόνα προφίλ. Εάν δεν έχει δημιουργηθεί διαχειριστής περιουσίας, ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι μέσω της φόρμας επικοινωνίας.

Στο Instagram , ο λογαριασμός μπορεί να παγώσει ή να διαγραφεί πλήρως κατόπιν αιτήματος. Στο Twitter, υπάρχουν λιγότερες επιλογές. Το μόνο πράγμα που μπορούν να κάνουν οι επιζώντες είναι να ζητήσουν από το Twitter να αφαιρέσει τον λογαριασμό. Το Twitter απαιτεί «πληροφορίες για τον αποθανόντα, αντίγραφο της ταυτότητάς και αντίγραφο του πιστοποιητικού θανάτου του θανόντος».

Ακόμη και εκείνοι που θέλουν να έχουν πρόσβαση στα e-mail και τα έγγραφά τους στο χώρο αποθήκευσης cloud μετά τον θάνατο ενός χρήστη της Google πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για γραφειοκρατικά εμπόδια. «Υπό ορισμένες συνθήκες, μπορούμε επίσης να παραχωρήσουμε πρόσβαση στο περιεχόμενο του λογαριασμού ενός αποθανόντος χρήστη», λέει η Google. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση.

Γιατί δεν επιτρέπεται στους διαχειριστές ακινήτων να έχουν πρόσβαση στα προσωπικά μηνύματα του Facebook;

Αυτό είναι ένα ευαίσθητο θέμα. Οι γονείς ενός νεκρού κοριτσιού έπρεπε να παλεύουν για χρόνια στο δικαστήριο για να διαβάσουν τα μηνύματα της κόρης τους στο Facebook. Δεν είχαν τα διαπιστευτήρια σύνδεσης της κόρης τους, έτσι επικοινώνησαν με την εταιρεία ζητώντας να ξεμπλοκάρουν τις συνομιλίες. Όμως το Facebook απέρριψε το αίτημα, επικαλούμενο την ιδιωτικότητα της κόρης και των φίλων της.

Η μητέρα πήγε στο δικαστήριο. Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο αποφάσισε πεντέμισι χρόνια αργότερα ότι το Facebook πρέπει να επιτρέπει τις συνομιλίες για τους γονείς. Ωστόσο, η απόφαση δεν εφαρμόζεται. Ακόμη και εκείνοι που διορίζουν εκ των προτέρων διαχειριστή ακινήτων στο Facebook πρέπει να έχουν υπόψιν τους ότι οι πληροφορίες θα παραμείνουν απρόσιτα για τους πενθούντες. «Οι αμερικανικές εταιρείες δεν ενδιαφέρονται για την ετυμηγορία», των δικασητρίων δήλωσε ο δικηγόρος Christoph Roland Foos σε συνέντευξή του στο Spiegel. «Συχνά δεν εφαρμόζεται».

Πρέπει να κανονίσω έγκαιρα την μεταβίβαση για τις διαδικτυακές πλατφόρμες;

Ναι. Διαφορετικά θα είναι περίπλοκο για τους πενθούντες. Πρώτα απ 'όλα, οι συγγενείς πρέπει να βρουν πού έχει δημιουργήσει προφίλ ο αποθανών και στη συνέχεια να αναζητήσουν κατάλληλους κωδικούς πρόσβασης. Αυτό μπορεί να είναι μια πολύ κουραστική εργασία. «Αξίζει να τακτοποιήσεις το ψηφιακό κτήμα όσο είσαι ζωντανός», αναφέρουν νομικοί που έχουν ασχοληθεί.

Οι υποστηρικτές των καταναλωτών συνιστούν τη δημιουργία ενός πίνακα με όλα τα διαδικτυακά προφίλ, πρόσβαση σε δεδομένα και οδηγίες όπως «διαγραφή λογαριασμού» ή «αποθήκευση φωτογραφιών». Αυτή η λίστα θα πρέπει, για παράδειγμα, να αποθηκευτεί σε ένα USB stick ή να αρχειοθετηθεί σε ένα φάκελο και να αποθηκευτεί σε ασφαλές μέρος, όπως χρηματοκιβώτιο στο συμβολαιογράφο. Ο προηγουμένως διορισμένος διαχειριστής της περιουσίας θα πρέπει να γνωρίζει την τοποθεσία αποθήκευσης και να του δοθεί εξουσιοδότηση για να φροντίσει τους λογαριασμούς μετά το θάνατο.

Μπορούν να κληρονομηθούν οι ψηφιακές ταινίες και τα τραγούδια;

Εξαρτάται. Όποιος έχει αποθηκεύσει βίντεο και τραγούδια ως αρχεία στον σκληρό δίσκο χωρίς προστασία αντιγραφής μπορεί να τα αφήσει σε έναν κληρονόμο. Οι λήψεις χωρίς διαχείριση ψηφιακών δικαιωμάτων (DRM) κληρονομούνται, όπως και τα CD, οι δίσκοι ή τα DVD. Ωστόσο, εάν οι ταινίες ή η μουσική συνδέονται με έναν λογαριασμό, τότε τα πράγματα αλλάζουν. Οι ταινίες που αγοράζονται από τις Amazon , Apple και Co. συνδέονται μόνιμα με τον λογαριασμό. Η άδεια χρήσης λήγει με το θάνατο.

Νομικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι τα πράγματα στην πραγματικότητα πρέπει να είναι διαφορετικά: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο τα ψηφιακά παιχνίδια, τα τραγούδια και οι ταινίες δεν πρέπει να κληρονομούνται. Οι πάροχοι πρέπει στην πραγματικότητα να αντικαταστήσουν το ψηφιακό περιεχόμενο στους λογαριασμούς των κληρονόμων. Στην πράξη, όμως, αυτό δεν συμβαίνει γιατί εταιρείες από τις ΗΠΑ δεν θέλουν να ασχοληθούν με το ζήτημα. Τα ερωτήματα από ειδικούς του κληρονομικού δικαίου συνήθως μένουν αναπάντητα. Περιμένουν κάποιον να τους κάνει μήνυση».

Τι γίνεται με τα βιντεοπαιχνίδια;

Εάν τα παιχνίδια είναι αποθηκευμένα σε Blu-Ray ή άλλο φορέα δεδομένων, ο τίτλος γίνεται μέρος της περιουσίας. Παιχνίδια χωρίς προστασία αντιγραφής, όπως λήψεις από την ηλεκτρονική πύλη «GOG» θεωρούνται επίσης κληρονομικά περιουσιακά στοιχεία. Ωστόσο, από τη στιγμή που τα βιντεοπαιχνίδια αγοράζονται μέσω ενός διαδικτυακού λογαριασμού, τα πράγματα περιπλέκονται.

Οι πάροχοι είναι απροετοίμαστοι για θανάτους και διατηρούν χαμηλό προφίλ όσον αφορά την κληρονομιά. Κατόπιν αιτήματος του περιοδικού SPIEGEL, η Sony , η Microsoft και η Valve δεν θέλουν να σχολιάσουν εάν οι τίτλοι που αγοράζονται στο Playstation Store, στο Xbox Store ή στο Steam μπορούν να κληρονομηθούν. Ωστόσο στην Κίνα φαίνεται να υπάρχει κινητικότητα στο θέμα. Η εταιρεία Διαδικτύου Tencent έκανε αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το καλοκαίρι που αφορά στη μεταφορά ψηφιακών αγορών σε λογαριασμό κληρονόμου.

Τι συμβαίνει με τις συνδρομές σε Amazon, Netflix, Spotify και Co. μετά θάνατον;

Οι συνδρομές σε παρόχους ροής όπως οι Amazon , DAZN, Netflix , Sky και Spotify απλώς συνεχίζουν να εκτελούνται μετά τον θάνατο ενός χρήστη. Αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα θα συνεχίσουν να αποσύρονται από τον λογαριασμό. Ως εκ τούτου, οι κληρονόμοι θα πρέπει να αντιδράσουν το συντομότερο δυνατό για την καταγγελία των συμβάσεων. Πολλές υπηρεσίες προσφέρουν φόρμα επικοινωνίας για το σκοπό αυτό, προκειμένου να λυθεί πρόωρα η σύμβαση με πιστοποιητικό θανάτου, κληρονομητήριο και ταυτότητα με ειδικό δικαίωμα καταγγελίας και να διαγραφεί ο λογαριασμός.

Συνήθως χρειάζεται πολύς χρόνος για ολοκληρωθούν τα έγγραφα. «Κληρονομικό πιστοποιητικό υπάρχει μόνο μετά την κληρονομική διαδικασία», επισημαίνουν εξειδικευμένοι νομικοί. «Αυτό μπορεί να διαρκέσει μισό χρόνο.» Οι πληρωμές μπορούν να σταματήσουν γρήγορα μόνο εάν εγγραφείτε με τα στοιχεία του αποθανόντος. Το πρόβλημα: στους περισσότερους όρους χρήσης, αυτό ακριβώς είναι απαγορευμένο. «Αφού δεν έχεις άλλη επιλογή» ως δικηγόροι, δεν θα είχαν κανέναν ενδοιασμό να συνδεθούν στον λογαριασμό του θανόντος στο Netflix και να ακυρώσουν τη συνδρομή, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις