Τα ακραία καιρικά φαινόμενα σκότωσαν περισσότερους από 140.000 Ευρωπαίους σε 40 χρόνια!
Ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως κύματα καύσωνα ή πλημμύρες, που αναμένεται να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, έχουν στοιχίσει 142.000 ζωές και σχεδόν 510 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ευρώπη τα τελευταία 40 χρόνια.
ΚΟΣΜΟΣ. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), με έδρα την Κοπεγχάγη, υπεύθυνος για τη μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα, ζητά συνεχή μέτρα προσαρμογής, τόσο σε ατομικό όσο και σε κρατικό επίπεδο.
Προειδοποιεί ότι μόνο το ένα τέταρτο των καταγεγραμμένων ζημιών καλύφθηκε ασφαλιστικά.
Κλιματικά γεγονότα όπως τα κύματα καύσωνα, αλλά και περίοδοι ψύχους, ξηρασίες ή δασικές πυρκαγιές ευθύνονται για το 93% όλων των θανάτων και το 22% των οικονομικών απωλειών, σύμφωνα με την έκθεση, που επικαλείται το πρακτορείο AFP και βασίζεται σε στοιχεία του οργανισμού CATDAT.
Οι ανθρώπινες απώλειες είναι πολύ μικρότερες στις πλημμύρες, αλλά αυτές οι καταστροφές ήταν που προκάλεσαν τις περισσότερες ζημιές, το 44% του συνόλου, πάνω και από τις καταιγίδες (34%).
Ορισμένα πολύ σοβαρά γεγονότα επέφεραν την μεγαλύτερη ζημιά. Το 3% των καταστροφών που έχουν εντοπιστεί ευθύνονται για το 60%, περίπου, του οικονομικού κόστους μεταξύ 1980-2020.
Μόνο το κύμα καύσωνα του 2003 σκότωσε περίπου 80.000 ανθρώπους στις 32 ευρωπαϊκές χώρες που αναλύθηκαν, στις οποίες περιλαμβάνονται τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) καθώς και η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Συνολικά, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός εκτιμά ότι ο αριθμός των καταστροφών που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες έχει αυξηθεί τα τελευταία 50 χρόνια, προκαλώντας περισσότερες υλικές ζημιές αλλά λιγότερους θανάτους.
Σύμφωνα με τον ΕΟΠ, τα δεδομένα των τελευταίων 40 ετών δεν μας επιτρέπουν να συμπεράνουμε με σαφήνεια ότι αυτά τα φαινόμενα έχουν αυξηθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής, λόγω πολύ ακανόνιστης ζημιάς, ανάλογα με το έτος. Ο οργανισμός επισημαίνει ότι ο κίνδυνος θα αυξηθεί στο πολύ κοντινό μέλλον.
Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η συχνότητα και η σοβαρότητα των γεγονότων, όπως οι ξηρασίες και οι δασικές πυρκαγιές, εξηγούνται καλύτερα όταν λαμβάνεται υπόψη η κλιματική αλλαγή, τόνισε ο ειδικός σε θέματα τέτοια στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Wouter Vanneuville.
Από την άλλη πλευρά, για τις καταστροφές που προκύπτουν από χαλαζοθύελλες, για παράδειγμα, εξακολουθούν να λείπουν στοιχεία.
Στην Ευρώπη, τα κλιματικά μοντέλα προβλέπουν πιο συχνά και πιο σοβαρά γεγονότα, είτε καταιγίδες, πλημμύρες, κατολισθήσεις (υγρές ή ξηρές) και δασικές πυρκαγιές, προειδοποίησε.
«Για ορισμένους τύπους φαινομένων, όπως οι μη τροπικές καταιγίδες, τα στοιχεία του καιρού στην Ευρώπη δεν είναι σαφή και επομένως δεν είναι βέβαιο ότι θα αυξηθούν. Αλλά για άλλους, όπως οι ξηρασίες (όχι μόνο στη Μεσόγειο, αλλά στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης), οι μετεωρολογικές προβλέψεις δείχνουν μια εντατικοποίηση», εξήγησε ο Wouter Vanneuville.
Ο ΕΟΠ συνιστά μέτρα που λαμβάνονται σε ατομικό και πολιτειακό επίπεδο για την αποφυγή κινδύνων που σχετίζονται με ακραία γεγονότα και περιορισμούς δεδομένων.
«Από το 2003, τα κύματα καύσωνα έχουν προκαλέσει λιγότερους θανάτους χάρη στην εφαρμογή μέτρων προσαρμογής», όπως η εγκατάσταση κλιματιστικών μονάδων, επισημαίνει το πρακτορείο.
Σε εθνικό επίπεδο, η Γερμανία είναι η ευρωπαϊκή χώρα που έχει πληγεί περισσότερο με 42.000 θανάτους και οικονομικές απώλειες ύψους 107 δισ. ευρώ.
Ακολουθεί η Γαλλία με 26.700 θανάτους και αποζημιώσεις 99 δισ. ευρώ και η Ιταλία (21.600 θάνατοι και 90 δισ. ευρώ αποζημιώσεις).
Μόνο το 23% των περιουσιακών στοιχείων που υπέστησαν ζημιές σε όλη την Ευρώπη καλύπτονταν από ασφάλιση, αν και οι διαφορές εδώ είναι τεράστιες: 1% στη Ρουμανία και τη Λιθουανία, σε σύγκριση με 55% στην Ολλανδία ή 56% στη Δανία.
Καταστροφές όπως σεισμοί και ηφαιστειακές εκρήξεις δεν περιλαμβάνονται σε αυτά τα στοιχεία καθώς δεν είναι μετεωρολογικά γεγονότα.
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις