ΚΟΣΜΟΣ. Συνεχίζεται για δεύτερο 24ωρο η ολομέτωπη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τη Μόσχα να εντείνει την επίθεσή της στο Κίεβο.

Το μέγα ερώτημα, αναφορικά με το μέχρι πού θα κλιμακώσει την εισβολή ο Βλαντιμίρ Πούτιν, συνεχίζει να πλανάται αναπάντητο στην ατμόσφαιρα, ενώ κορυφώνεται η διεθνής ανησυχία για τις μακροπρόθεσμες γεωπολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης, ιδιαίτερα στην Ευρώπη.

Δείτε LIVE εικόνα από το Κίεβο

23:01 - Επικοινωνία Ζελένσκι-Μπάιντεν

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συζήτησε την ενίσχυση των κυρώσεων, την παροχή αμυντικής βοήθειας και τη σύναψη μιας αντιπολεμικής συμμαχίας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σήμερα, έγραψε ο ίδιος στο Twitter.

Ο Ζελένσκι εξέφρασε την «ευγνωμοσύνη» του για την ισχυρή στήριξη που παρέχει η Ουάσινγκτον στην Ουκρανία.

Η πρέσβειρα της Ουκρανίας στην Ουάσινγκτον, Οξάνα Μαρκάροβα, επιβεβαίωσε ότι οι δύο ηγέτες είχαν μια «πολύ εποικοδομητική» τηλεφωνική επαφή.

Σύμφωνα με τη Μαρκάροβα, σήμερα η ρωσική επίθεση ήταν πιο «βίαιη» όμως οι δυνάμεις της Μόσχας δεν προχώρησαν τόσο όσο σχεδίαζαν. Οι ουκρανικές αρχές συγκεντρώνουν αποδείξεις για πιθανά εγκλήματα πολέμου, πρόσθεσε.

22:50 - Κινέζος ΥΠΕΞ: Το Πεκίνο σέβεται την εδαφική ακεραιότητα των άλλων χωρών, αλλά θα έπρεπε να έχουν απαντηθεί οι ανησυχίες της Ρωσίας για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι δήλωσε σε υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι το Πεκίνο σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ουκρανίας, όμως οι ανησυχίες της Ρωσίας για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά θα έπρεπε να απαντηθούν καταλλήλως.

Ο Ουάνγκ είπε ότι η τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία δεν είναι κάτι που επιθυμούσε η Κίνα. Ιστορικά όμως, το Πεκίνο εξέφραζε πάντα τις διαφωνίες του στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών όσον αφορά την εφαρμογή κυρώσεων.

Ο Κινέζος υπουργός έκανε αυτές τις δηλώσεις σε ξεχωριστές τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με την υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έναν σύμβουλο του Γάλλου προέδρου, ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι δήλωσε σε υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι το Πεκίνο σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ουκρανίας, όμως οι ανησυχίες της Ρωσίας για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά θα έπρεπε να απαντηθούν καταλλήλως.

Ο Ουάνγκ είπε ότι η τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία δεν είναι κάτι που επιθυμούσε η Κίνα. Ιστορικά όμως, το Πεκίνο εξέφραζε πάντα τις διαφωνίες του στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών όσον αφορά την εφαρμογή κυρώσεων.

Ο Κινέζος υπουργός έκανε αυτές τις δηλώσεις σε ξεχωριστές τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με την υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έναν σύμβουλο του Γάλλου προέδρου, ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

22:41 - Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η πρόταση της Ρωσίας για συνομιλίες με την Ουκρανία ισοδυναμεί με διπλωματία υπό την απειλή των όπλων

Η προσφορά της Ρωσίας για συνομιλίες με την Ουκρανία ήταν μια προσπάθεια να διεξαχθεί διπλωματία «με την κάννη στον κρόταφο» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, τονίζοντας ότι η εάν η Μόσχα σοβαρολογεί, θα πρέπει να σταματήσει τους βομβαρδισμούς στη γειτονική της χώρα.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η Ρωσία ήταν έτοιμη να στείλει μια αντιπροσωπεία της στο Μινσκ, την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, για συνομιλίες με τους Ουκρανούς.

Η Ουάσινγκτον δεν έχει δει κάποια ένδειξη ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι πρόθυμος να αποκλιμακώσει την κατάσταση στην Ουκρανία, σχολίασε ο Πράις κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. "Βλέπουμε ότι η Μόσχα υπονοεί ότι η διπλωματία διεξάγεται υπό την απειλή των όπλων, την ώρα που βόμβες, οβίδες όλμων, πυρά πυροβολικού βάζουν στο στόχαστρο πολίτες. Αυτή δεν είναι αληθινή διπλωματία", πρόσθεσε.

22:35 - H FINA ανακοίνωσε ότι δεν θα γίνει στην Αγία Πετρούπολη ο αγώνας Ρωσία-Ελλάδα

Η διεθνής ομοσπονδία υγρού στίβου ανακοίνωσε αργά απόψε ότι η αναμέτρηση των εθνικών ομάδων υδατοσφαίρισης ανδρών μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας, για τα προκριματικά του World League, δεν θα διεξαχθεί όπως ήταν προγραμματισμένο στην Αγία Πετρούπολη, στις 8 Μαρτίου, λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Η FINA προσθέτει ότι αν υπάρξει δυνατότητα εναλλακτικής συμφωνίας, θα παράσχει νεότερη ενημέρωση, αφήνοντας επί της ουσίας ανοιχτό το ενδεχόμενο ματαίωσης του αγώνα.

Αν και νωρίτερα σήμερα η FINA εξέδωσε μία ανακοίνωση που χαρακτηρίστηκε ήπια, χωρίς να κάνει λόγο για μετάθεση ή ματαίωση διοργανώσεων που πρόκειται να διεξαχθούν στη Ρωσία, το βράδυ γνωστοποίησε επίσης την ακύρωση των αγώνων καλλιτεχνικής κολύμβησης και καταδύσεων της σειράς World Series, που επρόκειτο να γίνουν τον Απρίλιο στο Καζάν.

Η διεθνής ομοσπονδία καταλήγει στη νεότερη ανακοίνωσή της λέγοντας ότι βρίσκονται υπό εξέταση, ανάλογα με τις εξελίξεις, και άλλες εκδηλώσεις που έχουν ανατεθεί στη Ρωσία. Επισημαίνεται ότι εντός του 2022 το Καζάν έχει προγραμματιστεί να φιλοξενήσει, τόσο το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κολύμβησης εφήβων/νεανίδων (Αύγουστος), όσο και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κολύμβησης σε 25άρα πισίνα (Δεκέμβριος).H FINA ανακοίνωσε ότι δεν θα γίνει στην Αγία Πετρούπολη ο αγώνας Ρωσία-Ελλάδα

22:20 - ΝΑΤΟ για ρωσική επίθεση στην Ουκρανία: «Σοβαρότερη απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια εδώ και δεκαετίες»

Για τη «σοβαρότερη απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια εδώ και δεκαετίες», κάνουν λόγο οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ, στη δήλωσή τους, μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη για την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, στην οποία συμμετείχαν οι ηγέτες της Φινλανδίας και της Σουηδίας, καθώς και η ΕΕ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

20:27 - Το ΝΑΤΟ θα αναπτύξει περισσότερα στρατεύματα στην Ανατολική Ευρώπη

Οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν ότι θα αναπτύξουν περισσότερα στρατεύματα στην Ανατολική Ευρώπη, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι η Μόσχα είπε ψέματα για τις προθέσεις της.

«Κανείς δεν πρέπει να ξεγελαστεί από το μπαράζ ψεμάτων της ρωσικής κυβέρνησης», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ηγέτες των 30 χωρών μετά τη βιντεοδιάσκεψη, στην οποία προήδρευσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Τώρα κάνουμε σημαντικές, πρόσθετες αποστολές δυνάμεων στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας» ανέφερε η ανακοίνωση, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.

22:00 - Τα ρωσικά στρατεύματα πλησιάζουν στο Κίεβο - Εκρήξεις κοντά σε μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας

Ο δήμαρχος του Κιέβου, της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε απόψε ότι πέντε εκρήξεις ακούστηκαν με μικρή χρονική διαφορά, τριών έως πέντε λεπτών, κοντά σε ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο βόρειο τμήμα της πόλης.

«Οι υπηρεσίες εκτάκτων περιστατικών βρίσκονται καθ’ οδόν. Θα μάθουμε τις λεπτομέρειες», είπε.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως γέφυρες στην πόλη βρίσκονται υπό προστασία και ειδικό έλεγχο, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα πλησιάζουν, ενώ σημεία ελέγχου έχουν εγκατασταθεί κοντά σε στρατηγικής σημασίας στόχους.

«Η κατάσταση τώρα, χωρίς υπερβολή, είναι απειλητική για το Κίεβο. Η νύχτα, τα ξημερώματα, θα είναι πολύ δύσκολα».

20:26 - ΚΚΕ: Συγκέντρωση στην πρεσβεία της Ρωσίας, πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας παρευρέθηκε στη συγκέντρωση της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ στη Ρωσική Πρεσβεία και στην πορεία προς την Αμερικάνικη πρεσβεία, και έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η επιλογή όποιου ιμπεριαλιστικού κέντρου ή ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, είναι επιλογή που οδηγεί σε μακελειό τους λαούς, τον ελληνικό λαό. Μόνο η αυτοτελής, ανεξάρτητη, πολιτική στρατηγική ενάντια στα αστικά και ιμπεριαλιστικά σχέδια είναι η διέξοδος για τους εργαζόμενους και τον λαό. Λέμε όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Η Ελλάδα εδώ και τώρα να σταματήσει να εμπλέκεται σε αυτές τις διαδικασίες. Να κλείσουν εδώ και τώρα οι βάσεις του θανάτου».

19:50 - Μήνυμα Ζελένσκι από το Κίεβο: Είμαστε εδώ, υπερασπιζόμαστε την Ουκρανία

Νέο μήνυμα με βίντεο που ανάρτησε στα social media έστειλε στον ουκρανικό λαό ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Εμφανιζόμενος έξω από το προεδρικό μέγαρο, δήλωσε «είμαστε εδώ, είμαστε στο Κίεβο, υπερασπιζόμαστε την Ουκρανία». Ο Ζελένσκι έχει και υποστηρικτές γύρω του, δείχνοντας στον λαό της Ουκρανίας ότι αφενός δεν φυγαδεύτηκε, όπως είχε κυκλοφορήσει ως φήμη και αφετέρου είναι εκεί και δίνει τη μάχη για να σωθεί η χώρα από τη ρωσική εισβολή.

19:22 - Ρωσικοί βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο - Σειρήνες πολέμου ηχούν στην πόλη

Νέα επίθεση ανατολικά του Χάρκοβο, εξαπέλυσε ο ρωσικός στρατός με τις αεροπορικές επιδρομές. Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες αναφορικά με τον στόχο που έχουν οι βομβαρδισμοί.

Σύμφωνα με τον Guardian κάτοικοι ανέφεραν νωρίτερα ότι άκουσαν σειρήνες αεροπορικής επιδρομής και ήχους βομβαρδιστικών.

Όπως μετέδωσε και η Telegraph, τις τελευταίες ώρες ακούγεται ένα πυραυλικό σύστημα να χτυπά και την πόλη.

19:05 - Ουκρανικό υπ. Υγείας: Οι Ρώσοι πυροβολούν εναντίον ασθενοφόρων

Το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας κατηγόρησε σήμερα τους Ρώσους στρατιώτες ότι πυροβολούν εναντίον ασθενοφόρων στις περιοχές Ζαπορίζιε και Τσερνίχιφ.

Ο υπουργός Βίκτορ Λιάσκο είπε στο τηλεοπτικό κανάλι Ukrainian TV ότι οι ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ και εναντίον μιας ψυχιατρικής κλινικής στο Τσερνίχιφ.

18:55 - Η Ρωσία απειλεί Σουηδία και Φινλανδία εάν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία απειλεί ανοικτά πλέον Φιλανδία και Σουηδία, για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Η δήλωση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία, τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας για την κατάληψη της Ουκρανίας.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα ανέφερε συγκεκριμένα ότι θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες» εάν η Σουηδία και η Φινλανδία προσπαθήσουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία, φαίνεται και με αυτή την τελευταία δήλωση της υπουργού Εξωτερικών, ότι έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδιο για τον περιορισμό της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, αλλά και της αναδιάταξης των δυνάμεων στην «γειτονιά» της, βάζοντας ως στόχο τώρα και τις δυο σκανδιναβικές χώρες, με αυστηρές προειδοποιήσεις.

18:51 - Εκτός Eurovision 2022 η Ρωσία- Η απόφαση της EBU

H EBU ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει η Ρωσία στον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της EBU έλαβε την απόφαση μετά από σύσταση νωρίτερα σήμερα από το διοικητικό όργανο του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, την Ομάδα Αναφοράς, με βάση τους κανόνες της εκδήλωσης και τις αξίες της EBU.

Η σύσταση της Ομάδας Αναφοράς υποστηρίχθηκε επίσης από την Επιτροπή Τηλεόρασης της EBU.

«Η απόφαση αντικατοπτρίζει την ανησυχία ότι, υπό το φως της άνευ προηγουμένου κρίσης στην Ουκρανία, η συμπερίληψη μιας Ρωσικής συμμετοχής στον φετινό Διαγωνισμό θα οδηγήσει τον διαγωνισμό σε ανυποληψία» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πριν λάβει αυτή την απόφαση, η EBU αφιέρωσε χρόνο για να διαβουλευθεί ευρέως μεταξύ των μελών της, όπως διευκρινίζει σε σχετική της ανακοίνωση επισημαίνοντας ότι η EBU είναι ένας απολιτικός οργανισμός-μέλος ραδιοτηλεοπτικών φορέων που δεσμεύονται να προασπίζουν τις αξίες της δημόσιας υπηρεσίας.

«Παραμένουμε αφοσιωμένοι στην προστασία των αξιών ενός πολιτιστικού διαγωνισμού που προωθεί τη διεθνή ανταλλαγή και κατανόηση, φέρνει κοντά το κοινό, γιορτάζει τη διαφορετικότητα μέσω της μουσικής και ενώνει την Ευρώπη σε μια σκηνή» καταλήγει η ανακοίνωση της EBU.

18:50 - Γαλλικό πρακτορείο AFP: Πάνω από 50.000 Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μέσα σε 48 ώρες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

18:47 - Έκκληση Πούτιν στον Ουκρανικό στρατό να πάρει την εξουσία στα χέρια του

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μια ημέρα μετά την εισβολή που ξεκίνησε η Ρωσία στην Ουκρανία, κάλεσε τον ουκρανικό στρατό να πάρει την εξουσία στα χέρια του, για να γίνουν πιο εύκολες οι διαπραγματεύσεις, καθώς δεν αναμένει όπως είπε συμφωνίες με μια συμμορία ναρκομανών και νεοναζί που έχουν καταλάβει την εξουσία στο Κίεβο.

«Για μια ακόμη φορά κάνω έκκληση στον στρατιωτικό προσωπικό και στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας: να μην επιτρέψτε στους νεοναζί και (τους Ουκρανούς εθνικιστές) να χρησιμοποιούν τα παιδιά σας, τις συζύγους σας και τους ηλικιωμένους σαν ανθρώπινες ασπίδες» δήλωσε ο Πούτιν μιλώντας στη σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, η ομιλία του οποίου μεταδόθηκε από την ρωσική τηλεόραση.

«Πάρτε την εξουσία στα χέρια σας, θα είναι πιο εύκολο για μας να πετύχουμε συμφωνία», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος προσθέτοντας ότι οι Ρώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία ενεργούν «γενναία, επαγγελματικά και ηρωικά».

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι δεν αναμένει συμφωνίες με «μια συμμορία ναρκομανών και νεοναζί η οποία έχει εγκατασταθεί στο Κίεβο και έχει θέσει σε ομηρία ολόκληρο των ουκρανικό λαό»

18:23 - Το Συμβούλιο της Ευρώπης ανέστειλε τη συμμετοχή της Ρωσίας

Την αναστολή της συμμετοχής «με άμεση ισχύ» όλων των Ρώσων διπλωματών και απεσταλμένων από τα κύρια όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης αποφάσισε σήμερα ο οργανισμός, σε μία απάντηση για την ένοπλη επίθεση στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία έχει αποκλειστεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης μετά την εισβολή της στην Ουκρανία», δήλωσε την Παρασκευή ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο.

«Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, της οποίας η Ιταλία ασκεί την προεδρία, έλαβε την απόφαση να αποκλείσει τη Ρωσική Ομοσπονδία από τα μέλη της», ανέφερε ο Ντι Μάιο σε δήλωσή του. «Η Ιταλία θεωρεί ότι αυτό είναι ένα απαραίτητο μέτρο υπό το φως της απαράδεκτης στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η οποία συνιστά σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε.

Η απόφαση της Συμβουλίου της Ευρώπης έρχεται λίγες ώρες μετά το νέο πακέτο κυρώσεων που έλαβε η ΕΕ σε βάρος της Μόσχας για την εισβολή στην Ουκρανία.

18:10 - Βίντεο με Ουκρανούς που κατασκευάζουν βόμβες μολότοφ

17:50 - O Ζελένσκι αρνείται συνάντηση στο Μινσκ με τον Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι αντιπρότεινε η συνάντηση να γίνει στη Βαρσοβία, πρόταση που δεν έγινε αποδεκτή από τη Μόσχα. Έκτοτε, ο Ζελένσκι δεν έχει επικοινωνήσει με τη Μόσχα.

17:35 - ΥΠΕΞ: Αποχώρηση του προσωπικού της ελληνικής πρεσβείας από το Κίεβο

Λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας στο Κίεβο, ο Πρέσβης της Ελλάδας ζήτησε και έλαβε την έγκριση να αποχωρήσει άμεσα από την πόλη.

Η αποχώρηση του προσωπικού της Πρεσβείας, καθώς και Ελλήνων πολιτών που επιθυμούν να αποχωρήσουν, θα πραγματοποιηθεί οδικώς.

Μέχρι νεωτέρας, τα Γενικά Προξενεία στην Μαριούπολη και στην Οδησσό παραμένουν εν λειτουργεία.

Την επιτόπια κατάσταση επικινδυνότητας κρίνουν οι επικεφαλής των Αρχών αυτών.

17:26 - Εικόνα από την πολιορκία του Κιέβου

16:57 - Πούτιν προς Ουκρανούς: Καταθέστε τα όπλα

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε σύντομες δημόσιες δηλώσεις που μεταδόθηκαν από τη ρωσική κρατική τηλεόραση.Κάλεσε τους Ουκρανούς στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα τους, ενώ περιέγραψε την κυβέρνηση του προέδρου Ζελένσκι ως «ομάδα τοξικομανών και νεοναζί».

Ο Πούτιν αξιοποίησε αυτές τις παρεμβάσεις καθ' όλη την εβδομάδα για να ανακοινώσει σημαντικές ειδήσεις. Την Παρασκευή, υποστήριξε ότι η ηγεσία στην Ουκρανία έχει πάρει «όμηρο ολόκληρο τον ουκρανικό λαό».

16:50 - «Ίσως είναι η τελευταία φορά που με βλέπετε ζωντανό»

Ο διπλωματικός συντάκτης του Axios αποκαλύπτει ότι στη διάρκεια βιντεοκλήσης του Ουκρανού πρωθυπουργού Ζελένσκι με τους ηγέτες της ΕΕ, τόνισε: «Ίσως είναι η τελευταία φορά που με βλέπετε ζωντανό».

16:22 - Κρεμλίνο: Η Μόσχα είναι έτοιμη να στείλει αντιπροσωπεία στο Μίνσκ για συνομιλίες με την Ουκρανία

Η Ρωσία είναι έτοιμη να στείλει αντιπροσωπεία στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μίνσκ για συνομιλίες με την Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ , μια ημέρα μετά την έναρξη της μαζικής εισβολής της Μόσχας στη νότια γείτονα της Ρωσίας.

15:58 - Πούτιν στον Σι: Η Ρωσία είναι διατεθειμένη να πραγματοποιήσει υψηλόβαθμες συζητήσεις με την Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία σήμερα, ότι η Ρωσία είναι διατεθειμένη να έχει υψηλόβαθμες συζητήσεις με την Ουκρανία, όπως μετέδωσε το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

«Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εδώ και καιρό αγνοούν τις εύλογες ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια, έχουν κατ’ επανάληψη υπαναχωρήσει στις δεσμεύσεις τους και συνεχίζουν να προχωρούν με στρατιωτική ανάπτυξη ανατολικά, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τα στρατηγικά θεμέλια της Ρωσίας», δήλωσε ο Πούτιν στον Σι, σύμφωνα με το CCTV.

«Η Ρωσία είναι διατεθειμένη να πραγματοποιήσει υψηλού επιπέδου διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία».

Νωρίτερα, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Κίνα στηρίζει τη Ρωσία στις προσπάθειες επίλυσης της ουκρανικής λύσης μέσω διαλόγου, όπως μετέδωσε το κρατικό κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

13:42 - Πολίτες φτάνουν στην Πολωνία από την Ουκρανία. (AP Photo/Czarek Sokolowski)

13:41 - O Ζελένσκι κάλεσε τον Πούτιν σε διαπραγμάτευση

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν να διαπραγματευτούν, λέει το Sputnik.

Νωρίτερα σήμερα ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, ο δήλωσε στο Reuters ότι η Ουκρανία επιθυμεί την ειρήνη και είναι έτοιμη για συνομιλίες με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης ενός ουδέτερου καθεστώτος σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ,

«Εάν οι συνομιλίες είναι δυνατές, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν. Εάν στη Μόσχα πουν ότι θέλουν συνομιλίες, και για το ουδέτερο καθεστώς, δεν το φοβόμαστε αυτό», δήλωσε μέσω γραπτού μηνύματος. «Μπορούμε να μιλήσουμε και γι’ αυτό».

«Οι βασικοί δρόμοι και οι κεντρικοί αυτοκινητόδρομοι λειτουργούν κανονικά. Φυσικά, υπάρχει συμφόρηση σε κάποιους από αυτούς προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, διότι υπάρχει επίσης, δυστυχώς, αίσθημα πανικού…Όσο για τα λιμάνια, όλα τα λιμάνια είναι κλειστά. Σε ό,τι αφορά την εναέρια κυκλοφορία, ο εναέριος χώρος είναι κλειστός», σχολίασε ο Ποντόλιακ σε ενημέρωση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ουκρανίας γενικά λειτουργεί κανονικά.

«Φυσικά, οι εμπορικές τράπεζες είναι κλειστές αλλά ο κρατικός τραπεζικός τομέας λειτουργεί. Οι τράπεζες κλείνουν τα καταστήματά τους μόνο σε περιοχές όπου μαίνονται στρατιωτικές συγκρούσεις», δήλωσε ο Ποντόλιακ.

Νωίτερα σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, απέρριψε τις δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έχει επισημάνει ότι είναι έτοιμος να συζητήσει καθεστώς ουδετερότητας για τη χώρα του και πρόσθεσε ότι η Μοσχα είναι έτοιμη για συνομιλίες μόλις ο ουκρανικός στρατός σταματήσει να πολεμά.

«Η ετοιμότητά μας για διάλογο εντάσσεται στη συνεχή μιας επιδίωξη για ειρήνη».

13:21 - Η υπ. Εσωτερικών επανέλαβε την άρνηση του Βερολίνου να παραδώσει όπλα στην Ουκρανία

Η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ επαναβεβαίωσε σήμερα ότι η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να αντιτίθεται σε ενδεχόμενη παράδοση όπλων στην Ουκρανία, παραμένει ωστόσο σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο αντιμετώπισης προσφυγικών ροών.

«Δεν εγκρίνουμε την παράδοση όπλων στην Ουκρανία, δεν έχει αλλάξει κάτι σε αυτό», δήλωσε η κυρία Φέζερ στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, κληθείσα να σχολιάσει νέο αίτημα του Κιέβου.

Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα προσφυγικών ροών από την Ουκρανία, η υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία «είναι ασφαλώς σε ετοιμότητα και ήδη προετοιμασμένη για αυτό το οποίο θα έρθει τώρα», επισημαίνοντας ότι οι δήμοι και οι κοινότητες έχουν ολοκληρώσει την προετοιμασία, για την περίπτωση που χρειαστεί να υποδεχθούν ανθρώπους που έχουν ανάγκη προστασίας. Οι δήμοι και οι κοινότητες εξέφρασαν μάλιστα τη βούλησή τους να βοηθήσουν αμέσως μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, πρόσθεσε η κυρία Φέζερ, αλλά διευκρίνισε ότι σε πρώτη φάση θα στηριχτούν οι γειτονικές χώρες της Ουκρανίας, προκειμένου να φιλοξενήσουν ανθρώπους που θα εγκαταλείψουν τη χώρα τους.

Αναφερόμενη στον κίνδυνο ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων, η Νάνσι Φέζερ εξέφρασε την εκτίμηση ότι βασικός στόχος θα είναι η Ουκρανία, διαβεβαίωσε ωστόσο ότι και η Γερμανία έχει θωρακιστεί για κάθε ενδεχόμενο.

13:17 - Ουκρανία: Βίντεο με την προσπάθεια να απεγκλωβιστεί απο αυτοκίνητο άνθρωπος που πατήθηκε από τεθωρακισμένο

11:57 - Live εικόνα από το Κίεβο

11:54 - Ιερώνυμος: Εύχομαι και προσεύχομαι να σταματήσει αυτός ο πόλεμος τώρα, να πρυτανεύσoυν η σύνεση και η λογική

«Είμαι βαθιά συγκλονισμένος και οι σκέψεις μου και οι προσευχές μου κατευθύνονται προς τους Ουκρανούς αδελφούς μας, ιδιαίτερα προς τα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους που βιώνουν τη φρίκη του πολέμου, και φυσικά προς τους χιλιάδες ομογενείς μας στη χώρα», τόνισε σήμερα ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος.

Επιπρόσθετα, δήλωσε συγκλονισμένος «ως άνθρωπος και ως κληρικός, βλέποντας την εικόνα ενός μικρού παιδιού που με δάκρυα στα μάτια λέει ότι δεν θέλει να πεθάνει και ότι θέλει ο πόλεμος αυτός να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν, αλλά και την εικόνα ενός πατέρα που με δάκρυα στα μάτια αποχαιρετά την κόρη του και τη σύζυγό του που φεύγουν αναζητώντας ένα ασφαλές καταφύγιο».

Καταληκτικά, ο μακαριώτατος εύχεται και προσεύχεται «να σταματήσει αυτός ο πόλεμος τώρα, να πρυτανεύσoυν η σύνεση και η λογική και να γίνει αντιληπτό ότι όλα τα ζητήματα μπορούν να διευθετηθούν και να επιλυθούν μέσα από τον διάλογο και τη συνεννόηση και ποτέ με τη βία».

11:37 - Υπουργείο Άμυνας Ουκρανίας: «Καταταγείτε όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας»

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας καλεί όλους τους πολίτες της χώρας να καταταγούν ανεξάρτητα από την ηλικία τους.

Η δήλωση, που αποδίδεται στον Διοικητή των Στρατευμάτων, Γιούρι Γκαλούσκιν, αναφέρει: «Σήμερα, η Ουκρανία χρειάζεται τους πάντες. Όλες οι διαδικασίες καταταγής είναι απλοποιημένες.

«Φέρτε μόνο το διαβατήριό σας και τον αριθμό ταυτότητάς σας. Δεν υπάρχουν περιορισμοί ηλικίας», τονίζεται.

11:26 - Μόσχα: Ουκρανοί βομβάρδισαν τη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ

Ρώσοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι Ουκρανοί έχουν βομβαρδίσει κτήρια στην πόλη Μπέλγκοροντ η οποία βρίσκεται 40χλμ. από τα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας.

Κατά την ίδια πηγή από τις καταγγελλόμενες επιθέσεις υπέστησαν ζημιές συνολικά επτά κτήρια

11:03 - Βίντεο δείχνουν ρωσικά τεθωρακισμένα στο προάστιο Όμπολον του Κιέβου

11:00 - Ο Μπόρις Τζόνσον υπόσχεται «επιπλέον βοήθεια» προς το Κίεβο «τις προσεχείς ημέρες»

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υποσχέθηκε να ενισχύσει την βρετανική υποστήριξη προς την Ουκρανία κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του σήμερα με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έπειτα από τις επιθέσεις κατά του Κιέβου, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του πρωθυπουργικού γραφείου, ο Μπόρις Τζόνσον τον διαβεβαίωσε ότι «ο κόσμος είναι ενωμένος στην φρίκη απέναντι σε αυτό που κάνει ο Πούτιν» και «δεσμεύθηκε να χορηγήσει επιπλέον υποστήριξη, τις προσεχείς ημέρες», χωρίς να διευκρινίσει τι εννοεί.

10:56 - Κίεβο: Η Ρωσία έπληξε 33 πολιτικούς στόχους τις προηγούμενες 24 ώρες

Η Ρωσία βομβάρδισε 33 πολιτικούς στόχους στην Ουκρανία τις προηγούμενες 24 ώρες, ανακοίνωσε σήμερα το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών, την ώρα που τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν προς το Κίεβο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

"Οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι δεν πλήττουν πολιτικούς στόχους. Όμως 33 πολιτικοί στόχοι έχουν πληγεί τις προηγούμενες 24 ώρες", μετέδωσε το πρακτορείο επικαλούμενο τον Βαντίμ Ντενισένκο, αξιωματούχο του υπουργείου Εσωτερικών.

10:49 - «Η Ρωσία θέλει να σκοτώσει τον Ζελένσκι»

Σε μια ανησυχητική δήλωση για την τύχη του Βολοντιμίρ Ζελένσκι προχώρησε σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου ο οποίος δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ότι στα σχέδια της Ρωσίας είναι να τον σκοτώσει (σ.σ. τον Ζελένσκι) και όχι μόνο να καταλάβει το Κίεβο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

10:44 - Η σύγκριση ρωσικού και ουκρανικού στρατού

Οι ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται σε θέση άμυνας μετά την εισβολή από τρεις κατευθύνσεις στην οποία προχώρησε χθες Πέμπτη ο ρωσικός στρατός, ο οποίος είναι αριθμητικά ισχυρότερος, έχει πολύ ισχυρότερο οπλισμό και είναι πολύ πιο εμπειροπόλεμος, εξαιτίας της εμπλοκής του στη σύρραξη στη Συρία, σημειώνουν δυτικοί αναλυτές.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

10:15 - Εκκλήσεις από τα μεγάφωνα στην πόλη Λβιβ στους κατοίκους να βρουν καταφύγιο ενώ ηχούν οι σειρήνες της αεράμυνας

10:11 - «Ρωσικό πλοίο, άντε γ******»: Τα λόγια Ουκρανού στρατιώτη όταν απείλησαν να βομβαρδίσουν τη νήσο Snake

Ένας Ουκρανός στρατιώτης σε ένα μικροσκοπικό νησί στη Μαύρη Θάλασσα απάντησε αιχμηρά όταν απειλήθηκε με βομβαρδισμό από ρωσικό πολεμικό πλοίο, καθώς η Μόσχα συνεχίζει την επίθεσή της στο ουκρανικό έδαφος.

Σύμφωνα με ηχογράφηση του περιστατικού που μετέδωσε το CNN, καθώς οι Ρώσοι πλησίαζαν το Snake Island, γνωστό και ως νησί Zmiinyi, ο Ρώσος αξιωματικός λέει: «Αυτό είναι ένα στρατιωτικό πολεμικό πλοίο. Αυτό είναι ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο. Σας προτείνω να αφήσετε τα όπλα σας και να παραδοθείτε για να αποφύγετε αιματοχυσία και αχρείαστα θύματα. Διαφορετικά, θα βομβαρδιστείτε».

Ένας Ουκρανός στρατιώτης ακούγεται να απαντά: «Ρωσικό πολεμικό πλοίο, αντε γαμ****». Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια που ακούστηκαν από το νησί, σύμφωνα με το CNN.

Και οι 13 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν μετά από ρωσικό βομβαρδισμό την Πέμπτη, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Όλοι οι συνοριοφύλακες πέθαναν ηρωικά, αλλά δεν τα παράτησαν. Θα τους απονεμηθεί ο τίτλος του Ήρωα της Ουκρανίας μετά θάνατον», είπε ο Ζελένσκι.

Το Snake Island βρίσκεται περίπου 48 χιλιόμετρα από το νότιο άκρο της ηπειρωτικής Ουκρανίας στη βορειοδυτική Μαύρη Θάλασσα. Είναι περίπου 300 χιλιόμετρα δυτικά της Κριμαίας, της ουκρανικής επικράτειας που προσάρτησε η Ρωσία το 2014.

Αν και είναι μόνο 46 στρέμματα σε μέγεθος, μια έκθεση πέρυσι από το think tank Atlantic Council το αποκάλεσε «κλειδί για τις θαλάσσιες εδαφικές διεκδικήσεις της Ουκρανίας» στη Μαύρη Θάλασσα.

Υπογραμμίζοντας τη στρατηγική του σημασία, ο Ζελένσκι το επέλεξε πέρυσι ως το σημείο για μια συνέντευξη σε ουκρανικά μέσα ενημέρωσης πριν από μια σύνοδο κορυφής για να προσπαθήσει να ανατρέψει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ανέφερε η έκθεση του Ατλαντικού Συμβουλίου.

«Αυτό το νησί, όπως και η υπόλοιπη επικράτειά μας, είναι ουκρανική γη και θα το υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις», είχε πει τότε ο Ουκρανός πρόεδρος.

10:07- Μάχες μαίνονται βόρεια του Κιέβου

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι μάχονται εναντίον μονάδων ρωσικών τεθωρακισμένων σε δύο πόλεις, τη Ντίμερ και τη Ιβανκίβ, που βρίσκονται αντίστοιχα 45 και 80 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου.

Σύμφωνα με ανάρτηση στο Facebook, η προέλαση "των υπέρτερων δυνάμεων του στρατού σταμάτησε στον πόταμο Τετερόφ. Η γέφυρα του ποταμού καταστράφηκε".

Το γενικό επιτελείου στρατού της Ουκρανίας επεσήμανε εξάλλου ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν το στρατιωτικό αεροδρόμιο Αντόνοφ στο Γκοστομέλ, προ των πυλών του Κιέβου, το οποίο χθες είχε δεχθεί επίθεση από ρωσικές δυνάμεις, «οι οποίες απωθήθηκαν».

09:41- Βρετανός υπουργός Άμυνας: Πάνω από 450 οι νεκροί Ρώσοι στρατιώτες

Για αποτυχία της Ρωσίας όσον αφορά τους βασικούς στόχους της επίθεσης στην Ουκρανία έκανε λόγο ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Ουάλας.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες μεταφέρουν ότι η Ρωσία «είναι πίσω από το χρονοδιάγραμμα που είχε ετοιμάσει».

Όπως είπε η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 450 Ρώσοι στρατιώτες.

09:02 - Συναγερμός για αεροπορικές επιδρομές στο Κίεβο

Οι ουκρανικές αρχές κήρυξαν συναγερμό για αεροπορικές επιδρομές στο Κίεβο μετά τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα νωρίτερα σήμερα, μετέδωσε η ουκρανική τηλεόραση, και κάλεσαν τους πολίτες να πάνε στο κοντινότερο καταφύγιο.

09:00 - Επίθεση με τεθωρακισμένα σήμερα στο Κίεβο, προβλέπουν Ουκρανοί αξιωματούχοι

Η Ουκρανία αναμένει ότι η Ρωσία να επιτεθεί με τεθωρακισμένα στο Κίεβο αργότερα σήμερα, εκτιμώντας ότι η Παρασκευή θα είναι η πιο δύσκολη ημέρα του πολέμου, όπως δήλωσε σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών.

Ο Αντόν Χεραστσένκο επεσήμανε ότι ο στρατός της Ουκρανίας στο Κίεβο είναι έτοιμος, εξοπλισμένος με αντιαρματικούς πυραύλους, τους οποίους έχουν προσφέρει στη χώρα οι ξένοι σύμμαχοί της.

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Χάνα Μάλιαρ εκτίμησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται αργότερα σήμερα να φτάσουν σε περιοχές ακριβώς έξω από το Κίεβο, αφού η ουκρανική πρωτεύουσα και άλλες περιοχές βομβαρδίστηκαν νωρίτερα σήμερα με πυραύλους.

Η ίδια πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις του ουκρανικού στρατού που υπερασπίζονται το Κιέβο σε τέσσερα μέτωπα είναι αντιμέτωπες με αριθμητικά υπέρτερη δύναμη.

08:57 - Κατάρριψη ουκρανικού μαχητικού πάνω από το Κίεβο ανακοίνωσαν οι Ουκρανοί

08:34 - Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, μέσω τηλεδιάσκεψης

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των χωρών του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί σήμερα, 25 Φεβρουαρίου, μέσω τηλεδιάσκεψης, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ μετά την ολοκλήρωση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (NAC) που συνεδρίασε χθες εκτάκτως στις Βρυξέλλες, σε επίπεδο πρέσβεων.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ έχει ήδη ενισχύσει τη συλλογική του άμυνα και θα την ενισχύσει περαιτέρω.

08:32 - Νέο διάγγελμα Ζελένσκι

Το πρωί της Παρασκευής, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε ξανά στους πολίτες μέσω βίντεο. Μιλώντας και στα ουκρανικά και στα ρωσικά, απευθύνει εκκλήσεις στη Ρωσία για κατάπαυση του πυρός.

«Η Ρωσία θα πρέπει να μας μιλήσει αργά ή γρήγορα για το πώς θα τερματιστούν οι εχθροπραξίες και θα σταματήσει αυτή η εισβολή», είπε σε νέο διάγγελμά του. «Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει η συζήτηση, τόσο μικρότερες θα είναι οι απώλειες της Ρωσίας».

Όπως πρόσθεσε μέχρι να σταματήσουν οι επιθέσεις «θα υπερασπιζόμαστε τη χώρα μας μέχρι τότε».

Ο Ουκρανός ηγέτης επιβεβαίωσε τις πολλαπλές επιθέσεις πυραύλων που αναφέρθηκαν σήμερα, λέγοντας ότι ξεκίνησαν στις 4 το πρωί της Παρασκευής, τοπική ώρα.

Πρόσθεσε, δε, ότι είχαν στόχο τόσο στρατιωτικούς όσο και πολιτικούς χώρους. Η Ρωσία έχει δηλώσει προηγουμένως ότι δεν στοχεύει πλήγματα κατά αμάχων.

Για μία ακόμη φορά, ο Ζελένσκι έκανε έκκληση προς τους δυτικούς συμμάχους να βοηθήσουν την Ουκρανία. Σήμερα το πρωί υπερασπιζόμαστε το κράτος μας μόνοι μας. Όπως και χθες, οι πιο ισχυρές δυνάμεις του κόσμου παρακολουθούν από μακριά», είπε ο Ζελένσκι. «Πείστηκε η Ρωσία από τις χθεσινές κυρώσεις; Ακούμε στον ουρανό μας και βλέπουμε στη γη μας ότι αυτό δεν ήταν αρκετό», συμπλήρωσε.

08:30 - Η στιγμή που ήχησαν σειρήνες αεράμυνας το πρωί της Παρασκευής στο Κίεβο

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις