ΚΟΣΜΟΣ. Με πρόσφατο άρθρο τους, οι New York Times ανέλυσαν το σενάριο που απεύχονται όλοι παγκοσμίως και που έχει έρθει στο φως της επικαιρότητας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Αυτό είναι η πιθανότητα ενός πυρηνικού πολέμου και οι συνέπειες που θα προκαλέσει στο κόσμο.

Στο συγκεκριμένο σενάριο, η πυρηνική βόμβα που είχαν ρίξει οι Αμερικανοί στην Χιροσίμα της Ιαπωνίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν μικρότερης δυναμικής από αυτές που χρησιμοποιήθηκαν στο σενάριο. Η αμερικανική πυρηνική δοκιμή ήταν κατά χίλιες φορές πιο δυνατή από εκείνη τη βόμβα, ενώ αντίστοιχα η ρωσική δοκιμή ήταν κατά 3.000 φορές πιο δυνατή. Και οι δύο δοκιμές έγιναν για αμυντικούς σκοπούς, ωστόσο λόγω του ψυχολογικού πήχη αυτά τα χτυπήματα θεωρήθηκαν αδιανόητα.

Η εφημερίδα αναφέρει πως το πυρηνικό οπλοστάσιο των Ηνωμένων Πολιτειών είναι πιο δυνατό από εκείνο της Ρωσίας, το οποίο ωστόσο έχει τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα από τον Πούτιν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Στο μυαλό του Πούτιν

Στην περίπτωση που ο Βλαντιμίρ Πούτιν νιώσει πως ο πόλεμος φτάσει σε ασφυκτικό επίπεδο, ίσως πυροδοτήσει ένα από τα μικρότερα πυρηνικά όπλα του, που αν το κάνει θα πρόκειται για την πρώτη ρίψη ατομικής βόμβας μετά τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, μετά από 76 χρόνια. Στο σενάριο αυτό έχουν εξασκηθεί αρκετές φορές οι ρωσικές δυνάμεις, στη μετάβαση σε πυρηνικό πόλεμο και μπορούν να εφαρμόσουν διαφορετικές μεθόδους κλιμάκωσης, αναλόγως της επιλογής του Ρώσου προέδρου. Αντίθετα το ΝΑΤΟ δεν έχει εξασκηθεί σε τέτοια σενάρια.

Οι πιθανότητες είναι λίγες αλλά αυξάνονται“, δήλωσε ο Ούλριχ Κουν, ειδικός σε θέματα πυρηνικής ενέργειας στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου και στο Carnegie Endowment for International Peace. “Ο πόλεμος δεν πηγαίνει καλά για τους Ρώσους“, παρατήρησε, “και η πίεση από τη Δύση αυξάνεται“.

Το σενάριο πυρηνικού βομβαρδισμού ακατοίκητης περιοχής

Σύμφωνα με τον κ. Κουν ο Πούτιν θα μπορούσε εύκολα να επιλέξει τον πυρηνικό βομβαρδισμό ακατοίκητης περιοχής αντί την μάχη με στρατεύματα. “Είναι φρικτό να μιλάμε για αυτά τα πράγματα“, δήλωσε ο Κουν σε συνέντευξή του. “Αλλά πρέπει να σκεφτούμε ότι αυτό γίνεται πιθανό“.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα παραστεί στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη όπου θα συζητηθεί η πιθανότητα η Ρωσία να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων ή βιολογικών και χημικών. Ο υποστράτηγος Σκοτ Ντ. Μπέριερ, διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας σε δηλώσεις του την Πέμπτη στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, θεωρεί πως “η Ρωσία πιθανότατα βασίζεται όλο και περισσότερο στο πυρηνικό αποτρεπτικό της μέσο για να δώσει σήμα στη Δύση και να προβάλλει δύναμη, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία την αποδυναμώνει μέρα με τη μέρα“.

Ο Τζέιμς Ρ. Κλάπερ Jr., στρατηγός εν αποστρατεία της Πολεμικής Αεροπορίας και πρώην διευθυντής των εθνικών μυστικών υπηρεσιών επί Μπαράκ Ομπάμα, αναφορικά με την ρωσική επίθεση στη Ζαπορίζα και τον κίνδυνο απελευθέρωσης ραδιενέργειας δήλωσε πως “Δεν τους ένοιαζε. Προχώρησαν και έριξαν εναντίον του. Αυτό είναι ενδεικτικό της ρωσικής laissez-faire στάσης. Δεν κάνουν τις διακρίσεις που κάνουμε εμείς για τα πυρηνικά όπλα“.

Πυρηνικές κεφαλές σε πυραύλους

Δορυφορικές εικόνες είχαν απεικονίσει την τοποθέτηση ρωσικών πυρηνικών κεφαλών στη Λευκορωσία και στα ανατολικά της Ρωσίας σύμφωνα με τη New York Times, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί αν είναι άοπλες η οπλισμένες. Ο Νικολάι Σόκοφ, πρώην Ρώσος διπλωμάτης δήλωσε πως οι κεφαλές μπορούν να τοποθετηθούν και σε κρούζ. “Από το εσωτερικό της ρωσικής επικράτειας μπορούν να φτάσουν σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας“.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να ισορροπήσουν τη διαφορά τους με το ρωσικό οπλοστάσιο μικρών πυρηνικών όπλων, από όταν η Ευρώπη άρχισε να εξοπλίζεται με βόμβες για αεροσκάφη πριν από δεκαετίες.

Η απάντηση του Μπάιντεν

Οι New York Times αναφέρουν πως είναι ασαφής η αντίδραση του Μπάιντεν σε πυρηνικό πόλεμο και πως τα σχετικά σχέδια είναι επτασφράγιστο μυστικό της Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες σχέδια πολεμικής αντιμετώπισης κυμαίνονται μεταξύ προειδοποιητικών βολών και μεμονωμένα πολλαπλά χτυπήματα, ενώ είναι άγνωστο αν υπάρχει πιο αξιόπιστη λύση για την αποτροπή κλιμάκωσης μιας κρίσης.

Στο ίδιο άρθρο καταγράφεται και η σχετική δήλωση της Νίνα Τάνεβαλντ, πολιτικού επιστήμονα στο Πανεπιστήμιο Μπράουν, η οποία αναρωτιέται πόσο αποτελεσματικοί είναι σήμερα οι τρόποι πυρηνικής αποτροπής και κατά πόσο είναι δυνατόν να διατηρήσουν την ειρήνη.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις