ΗΠΑ. Η διοίκηση Μπάιντεν προειδοποίησε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να έχουν πάνω από 100 εκατομμύρια νέα κρούσματα αυτό το φθινόπωρο και χειμώνα, τη στιγμή που αξιωματούχοι καλούν για περαιτέρω κονδύλι από το Κογκρέσο για την προετοιμασία της χώρας.

Όπως ανέφερε ανώτερο μέλος της αμερικανικής κυβέρνησης, η νέα αυτή πρόβλεψη βασίζεται σε σειρά μοντέλων που παρακολουθούνται στενά και περιλαμβάνουν στοιχεία για αυτό το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

Οι αξιωματούχοι αναφέρουν πως η εκτίμηση αυτή προκύπτει βάσει του σεναρίου πως δε θα ληφθούν νέα μέτρα, όπως νέα χρηματοδότηση από το Κογκρέσο, και δε θα έχουν υπάρξει νέες μεταλλάξεις.

Ο Λευκός Οίκος δίνει στη δημοσιότητα τους υπολογισμούς αυτούς τη στιγμή που οι αξιωματούχοι πιέζουν για την έγκριση της επιπλέον χρηματοδότησης από το Κογκρέσο κι ενώ η χώρα πλησιάζει το όριο τού 1 εκατομμυρίου νεκρών από τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με το CNN, η διοίκηση Μπάιντεν αιτήθηκε κονδύλι 22,5 δισ. δολαρίων σε πρόσθετη χρηματοδότηση για την Covid-19 τον Μάρτιο.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με νέα εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που δημοσιεύεται σήμερα, η πανδημία της Covid-19 ευθυνόταν για τον θάνατο 13 έως 17 εκατομμυρίων ανθρώπων στο κόσμο μέχρι το τέλος του 2021, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τους επισήμως καταγεγραμμένους θανάτους.

Οι αριθμοί αυτοί δίνουν μία ρεαλιστικότερη εικόνα των καταστροφικών - άμεσων και έμμεσων -συνεπειών της χειρότερης πανδημίας εδώ και έναν αιώνα, η οποία συνεχίζει να προκαλεί χιλιάδες θανάτους παγκοσμίως κάθε εβδομάδα.

«Οι νέες εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνουν ότι ο συνολικός απολογισμός των θανάτων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την πανδημία της Covid-19 ανάμεσα στην 1η Ιανουαρίου 2020 και τις 31 Δεκεμβρίου 2021 είναι περίπου 14,9 εκατομμύρια νεκροί (13,3 έως 16,6 εκατομμύρια)», αναφέρεται σε ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού.

Από την έναρξη της πανδημίας, τα στοιχεία των χωρών μελών που συγκεντρώθηκαν από τον ΠΟΥ ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών παγκοσμίως σε 5,4 εκατομμύρια κατά την ίδια περίοδο, αλλά ο οργανισμός προειδοποιούσε από καιρό ότι οι αριθμοί αυτοί υποτιμούσαν την πραγματικότητα.

Με πληροφορίες από CNN

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις