ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ. Τα προβλήματα υγείας μπορεί να είναι κοινά σε όλους τους ανθρώπους, ειδικά όσα αφορούν την καρδιά, όμως όσο πιο νέος είναι κάποιος, τόσο πιο άτρωτος νιώθει, ειδικά αν είναι και αθλητής. Αυτό συνέβη και την περίπτωση μιας αθλήτριας που συμμετέχει στο Τρίαθλο Ironman, η οποία «έχασε την γη κάτω από τα πόδια της», όταν έμαθε ότι ο πόνος στο στήθος, δεν οφείλονταν σε στενό στηθόδεσμο, αλλά στο γεγονός πως υπέστη έμφραγμα.

Σύμφωνα με την nypost.com, η 35χρονη Anna Cupples από το Auckland της Νέας Ζηλανδίας κατά την διάρκεια άσκησης, ένιωσε μια σχετική αδιαθεσία και έναν πόνο στο στήθος. Παρόλα αυτά, δεν έδωσε σημασία, καθώς ερμήνευσε την αδιαθεσία ως αποτέλεσμα της σωματικής της εξάντλησης, ενώ τον πόνο τον απέδωσε στο «στενό σουτιέν» που φορούσε, όπως είπε.

Έτσι, αν και αρχικά σκέφτηκε να σταματήσει, τελικά συνέχισε και απλά στο τέλος της ημέρας επισκέφτηκε τον καρδιολόγο για έναν τυπικό έλεγχο. Πράγματι, κατά την διάρκεια της εξέτασης, ο ειδικός επιβεβαίωσε το σκεπτικό της 35χρονης, όμως ζήτησε να γίνουν μερικές επιπλέον προληπτικές εξετάσεις για παν ενδεχόμενο.

Πραγματοποιήθηκαν λοιπόν εξετάσεις αίματος, οι οποίες έδειξαν ότι η αθλήτρια αν και νεαρή, μόλις είχε υποστεί καρδιακή προσβολή.

«Είμαι τριαθλήτρια του Ironman, ένιωθα ανίκητη. Δεν πίστευα πραγματικά ότι θα μπορούσα να πάθω καρδιακή προσβολή», είπε χαρακτηριστικά η Anna Cupples για το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε.

Οι λανθασμένες αντιλήψεις που μπορεί να κοστίσουν

Η 35χρονη μπορεί να «έχασε την γη κάτω από τα πόδια της» από το αρχικό σοκ, όμως δεν έβαλε τόσο γρήγορα μυαλό, με αποτέλεσμα μετά από δύο χρόνια να πάθει και δεύτερη καρδιακή προσβολή, παρά το νεαρό της ηλικίας της.

Έξι χρόνια μετά το πρώτο έμφραγμα που υπέστη όμως, η ίδια ξεκίνησε να φροντίζει την υγεία της και να μην επαναπαύεται στην αντίληψη πως είναι νέα και αθλήτρια.

Σύμφωνα με την καρδιολόγο Δρ Φιόνα Στιούαρτ «δεν διαχειριζόμαστε καλά τον πόνο στο στήθος για τις γυναίκες λόγω της ευρέως διαδεδομένης αντίληψης ότι οι καρδιακές προσβολές συμβαίνουν κυρίως στους άνδρες». Όπως τονίζει «είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι τα άτομα με “χαμηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου” μπορούν να υποστούν έμφραγμα, πολύ πιο σπάνια, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν πρέπει να προσέχουν».

Πηγή: newsbeast.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις