Η προμήθεια προϊόντων όπως το ελαιόλαδο, το ρύζι για ριζότο και η πασάτα απειλούνται, καθώς η Βόρεια Ιταλία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 70 ετών, εντείνονται το πρόβλημα του κόστους διαβίωσης.

Οι ειδικευμένοι εισαγωγείς έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για αυξήση των τιμών έως 50% ή ακόμα περισσότερο, ενώ αναζητούν νέες πηγές για προμήθεια των εν λόγω προϊόντων, μετά τις προειδοποιήσεις των καλλιεργητών στην Κοιλάδα του Πο για σημαντική μείωση της παραγωγής του ρυζιού Arborio, που χρησιμοποιείται για το ριζότο.

Ειδικοί αναλυτές προειδοποιούν επίσης για σημαντική μείωση της παραγωγής ελαιόλαδου στην Ιταλία κατά 20% έως 30% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Ταυτόχρονα, η ανησυχία για το ελαιόλαδο εντείνεται και εξ αιτίας της ξηρασίας στην Ισπανία, με τους ειδικούς να προβλέπουν μείωση της παραγωγής στη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου κατά 15%.

«Ήδη βλέπουμε κάποια ελαιόδεντρα να μην παράγουν καρπό, κάτι που συμβαίνει μόνο όταν τα επίπεδα υγρασίας του εδάφους είναι εξαιρετικά χαμηλά», λένε οι παραγωγοί, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της Guardian, προβλέποντας φυσικά δραματική αύξηση των τιμών.

«Αν δε βρέξει σύντομα, η παραγωγή των ελαιόδεντρων θα μειωεί δραματικά», τονίζουν οι ειδικοί.

Ωστόσο, οι τιμές του Ιταλικού έξτρα παρθένου ελαιόλαδου είναι ήδη αυξημένες κατά 28% σε σχέση με πριν από δύο χρόνια, καθώς οι παγκόσμιες προμήθειες μαγειρικού λαδιού έχουν συρρικνωθεί εξ αιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, που είναι σημαντικός παραγωγός ηλιέλαιου και λαδιού, καθώς και από τις δυσκολίες που υπάρχουν στην παραγωγή της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Επίσης, το κόστος του Ιταλικού ρυζιού και των ντοματών έχουν υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια.

Η σοδειά της ντομάτας αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο δεκαπενθήμερο, νωρίτερα από το συνηθισμένο εξ αιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, ενώ οι τιμές αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω.

Ενώ οι τιμές του ρυζιού αναμένεται να είναι αυξημένες κατά τουλάχιστον 20% στη σοδειά του επόμενου Οκτωβρίου.

Εν τω μεταξύ, η Ιταλία έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε πέντε περιοχές στα βόρεια, που θα συνοδευτεί με οικονομική βοήθεια στους παραγωγούς της Κοιλάδας του Πο.

Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί της Ιταλίας προειδοποιούν για μείωση της σοδειάς φέτος κατά τουλάχιστον 30% στη συνολική παραγωγή της χώρας και 50% ειδικά στην Κοιλάδα του Πο, όπου παράγεται και το ζαμπόν της Πάρμας.

Η Βόρεια Ιταλία δεν είναι συνηθισμένη σε συνθήκες ξηρασίας, οπότε και δε διαθέτει συστήματα άρδευσης που βοηθούν τους συναδέλφους τους στο Νότο σε τέτοιες περιπτώσεις.

Πηγή: economistas.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις