ΚΟΣΜΟΣ. Σε συναγερμό έχουν τεθεί Βρετανία και Γαλλία εξαιτίας του καύσωνα με τις αρχές να προετοιμάζονται για θερμοκρασίες ρεκόρ με τον καυτό ήλιο να καίει τη νοτιοδυτική Ευρώπη και τις δασικές πυρκαγιές να κάνουν στάχτη τεράστιες δασικές εκτάσεις.

Στη Μεγάλη Βρετανία ο υδράργυρος μπορεί να σκαρφαλώσει ακόμα και στους 40 βαθμούς για πρώτη φορά, προκαλώντας χάος σε μια χώρα που είναι απροετοίμαστη για μια τέτοια θερμή εισβολή που είναι πιθανό να θέσει σε κίνδυνο ακόμα και ανθρώπινες ζωές. Το τρέχον ρεκόρ ανώτατης θερμοκρασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι στιγμής είναι οι 38,7 βαθμοί Κελσίου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κλιματική αλλαγή ευθύνεται για την ακραία αυτή ζέστη με τους ειδικούς να προβλέπουν ακόμα πιο έντονα επεισόδια ακραίων καιρικών φαινομένων.

sto-eleos-tou-kaysona-h-notiodytiki-evropi-1.jpg
Βρετανία/Matt Dunham/The Associated Press

«Το απολαμβάνουμε, απλώς φοβόμαστε για τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει, οπότε προσπαθούμε να είμαστε λογικοί, να πίνουμε πολλά υγρά και να μείνουμε καλυμμένοι. Αυτό είναι το σχέδιό μας και ελπίζουμε ότι μπορούμε να το αξιοποιήσουμε όσο μπορούμε και να μην ταλαιπωρηθούμε» δήλωσε μια κάτοικος της Μεγάλης Βρετανίας.

Με τη θερμοκρασία να αναμένεται να φτάσει τους 40 βαθμούς οι κάτοικοι του Λονδίνου κατακλύζουν τις πισίνες της πόλης αναζητώντας μια ανάσα δροσιάς. Οι θερμοκρασίες ρεκόρ σημειώνονται την ώρα που Ευρώπη περνάει ένα ακόμα καυτό καλοκαίρι που συνοδεύεται από καταστροφικές πυρκαγιές.

Γαλλία/AP

Η Γαλλία ετοιμάζεται για τον καύσωνα αποκάλυψη με 15 διαμερίσματα της χώρας να εκδίδουν προειδοποίηση κόκκινου συναγερμού. Ιδιαίτερα υψηλές θα είναι οι θερμοκρασίες όλη τη Δευτέρα με τον υδράργυρο να αγγίζει και να ξεπερνάει τους 40 βαθμούς.

Ειδικά μέτρα έχουν ληφθεί σε όλη τη χώρα ιδιαίτερα για τους άστεγους.

Γαλλία/Matt Dunham/The Associated Press

«Φέρνουμε μπουκάλια νερό και λίγα τρόφιμα. Είμαστε εκεί να στηρίξουμε, να αποτρέψουμε, να ευαισθητοποιήσουμε και να ειδοποιήσουμε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις» δήλωσε εθελόντρια του Ερυθρού Σταυρού.

Ισπανία/Paul White/The Associated Press

Στην Ισπανία ο παρατεταμένος καύσωνας φτάνει στο τέλος του μετά από 9 ημέρες που η θερμοκρασία κυμαινόταν στους 39 με 45 βαθμούς σχεδόν σε όλη την Ιβηρική Χερσόνησο. Το δεύτερο κύμα καύσωνα, που ήταν σφοδρό φτάνει στο τέλος του, όμως οι αρχές προειδοποιούν ότι η ζέστη θα επιστρέψει.

Πηγή: gr.euronews.com

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις