ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ. «Φρένο» στο κάπνισμα βάζει για τις μελλοντικές γενεές Νεοζηλανδών το κοινοβούλιο της χώρας. Όπως ξεκαθαρίστηκε την Τρίτη (13/12) που ψηφίστηκε το σχετικό νομοσχέδιο οι γεννημένοι μετά το 2009 θα απαγορεύεται να αγοράζουν καπνό στο πλαίσιο του πακέτου νέων αντικαπνιστικών νόμων που είναι μεταξύ των αυστηρότερων στον κόσμο.

Το συγκεκριμένο πακέτο των νέων νόμων περιλαμβάνει την απαγόρευση πώλησης καπνού σε όποιον πολίτη έχει γεννηθεί στη ή μετά την 1η Ιανουαρίου 2009. Η απαγόρευση θα παραμείνει σε ισχύ για ολόκληρη τη ζωή ενός ανθρώπου.

Η νομοθεσία θα μειώσει επίσης την ποσότητα νικοτίνης που θα επιτρέπεται σε προϊόντα καπνού και θα περιορίσει τον αριθμό των λιανεμπόρων που θα μπορούν να πωλούν καπνό κατά 90%.

«Η νομοθεσία αυτή επιταχύνει την πρόοδο προς ένα μέλλον χωρίς καπνό», ανέφερε σε ανακοίνωση η δρ Αγιέσα Βεράλ, αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Χιλιάδες άνθρωποι θα ζήσουν περισσότερο, πιο υγιείς, και το σύστημα υγείας θα εξοικονομήσει 5 δισεκ. δολάρια από το να μην χρειάζεται να προσφέρει θεραπεία για ασθένειες που προκαλούνται από το κάπνισμα, όπως διάφοροι τύποι καρκίνου, εμφράγματα, εγκεφαλικά, ακρωτηριασμοί» σημείωσε.

Οι λιανέμποροι που θα έχουν άδεια να πωλούν καπνό θα μειωθούν κατά 600 έως τα τέλη του 2023 από 6.000.

Η Νέα Ζηλανδία, που ήδη έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ενηλίκων καπνιστών μεταξύ των 38 χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), προχωρά σε περαιτέρω αυστηροποίηση του αντικαπνιστικού νόμου στο πλαίσιο της κυβερνητικής προσπάθειας για μια χώρα «χωρίς τσιγάρο» έως το 2025.

Μόνο το Μπουτάν, που απαγόρευσε τις πωλήσεις τσιγάρων το 2010, θα έχει αυστηρότερο αντικαπνιστικό νόμο.

Ο αριθμός των ενηλίκων Νεοζηλανδών που καπνίζουν μειώθηκε κατά το ήμισυ την περασμένη δεκαετία στο 8%, με 56.000 να κόβουν το κάπνισμα την περασμένη χρονιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, το 25% των Γάλλων ενηλίκων κάπνιζαν το 2021.

Το ACT New Zealand, που κατέχει 10 από τις 120 έδρες στο Κοινοβούλιο, καταδίκασε τη νομοθεσία, λέγοντας ότι θα εξαφανίσει τα μικρά καταστήματα και θα οδηγήσει τον κόσμο στην μαύρη αγορά.

«Κανείς δεν θέλει να βλέπει ανθρώπους να καπνίζουν, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι κάποιοι θα το κάνουν», δήλωσε η αντιπρόεδρος του κόμματος Μπρουκ βαν Βέλντεν, προσθέτοντας ότι η απαγόρευση θα προκαλέσει προβλήματα.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις