ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στις 15 Νοεμβρίου 2004, ο Πίτερ Πόρκο βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στη Bethlehem της Νέας Υόρκης. Εκεί κοντά, η σύζυγός του είχε τραυματιστεί σοβαρά αλλά κατάφερε να παραμείνει στη ζωή. Η φρικτή σκηνή του εγκλήματος φαινόταν να αφήνει περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις για τα γεγονότα που οδήγησαν στη βάναυση αυτή επίθεση.

Αρχικά, τα στοιχεία από τον τόπο του εγκλήματος έδειχναν ότι το ζευγάρι είχε δεχτεί επίθεση από κάποιον που είχε διαρρήξει το σπίτι. Ωστόσο, μια σύντομη έρευνα οδήγησε την αστυνομία στο συμπέρασμα ότι ο κύριος ύποπτος της υπόθεσης ήταν ο Κρίστοφερ Πόρκο, ο 21χρονος γιος του ζευγαριού.

Ο Πόρκο ήταν φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ, που βρισκόταν σχεδόν τέσσερις ώρες μακριά από το πατρικό του. Ο ίδιος κατά την κατάθεσή του στους αστυνομικούς, επέμεινε ότι τη νύχτα που δέχτηκαν επίθεση οι γονείς του βρισκόταν στον κοιτώνα του κολεγίου του. Ωστόσο, τα πλάνα από τα βίντεο παρακολούθησης και τα στοιχεία από τους σταθμούς διοδίων κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου μεταξύ Bethlehem και Ρότσεστερ υποδήλωναν το αντίθετο.

Καθώς η έρευνα βρισκόταν σε εξέλιξη, η αστυνομία έμαθε ότι τις εβδομάδες πριν από την επίθεση ο Κρίστοφερ Πόρκο τσακώνονταν με τους γονείς του. Αυτές οι πληροφορίες σε συνδυασμό με τα αποδεικτικά στοιχεία από τα βίντεο και τους σταθμούς διοδίων, ήταν αρκετά για να καταδικαστεί ο Πόρκο για φόνο. Συγκεκριμένα, καταδικάστηκε σε τουλάχιστον 50 χρόνια φυλάκιση — ωστόσο παρέμενε ανένδοτος ότι είναι αθώος.

Η παράξενη συμπεριφορά που οδήγησε στην καταδίκη

Οι διαφωνίες του Κρίστοφερ Πόρκο με τους γονείς του ξεκίνησαν πολύ πριν αυτός μπει στο σπίτι τους και τους σκοτώσει με ένα τσεκούρι στη μέση της νύχτας. Σύμφωνα με τη Murderpedia, ένα χρόνο πριν από το έγκλημα, οι γονείς μάλωναν με τον γιο τους για τους βαθμούς του. Ο Πόρκο αναγκάστηκε να αποσυρθεί από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ μετά το φθινοπωρινό εξάμηνο του 2003 λόγω αποτυχίας στους βαθμούς. Στους γονείς του είχε πει ότι η αποτυχία αυτή οφειλόταν στο ότι είχε χαθεί η τελική του εξέταση από τον καθηγητή του. Έτσι, εγγράφηκε στο Hudson Valley Community College για την άνοιξη του 2004.

Τελικά, έγινε δεκτός ξανά στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ το φθινόπωρο του 2004 — αλλά μόνο επειδή είχε πλαστογραφήσει τα αντίγραφά του από το κοινοτικό κολέγιο. Ο Πόρκο είπε στους γονείς του ότι βρέθηκε η χαμένη εξέταση και ότι το σχολείο του κάλυπτε τα δίδακτρα για να αντισταθμίσει την παρεξήγηση.

Στην πραγματικότητα, ο Κρίστοφερ Πόρκο είχε πάρει ένα δάνειο 31.000 δολαρίων πλαστογραφώντας την υπογραφή του πατέρα του ως συνυπογράφου. Τα χρήματα αυτά τα χρησιμοποίησε για να πληρώσει τα δίδακτρα του και να αγοράσει ένα κίτρινο Jeep Wrangler.

Όταν ο πατέρας του Κρίστοφερ έμαθε για το δάνειο, ήταν εξοργισμένος. Έστειλε email στον γιο του στις αρχές Νοεμβρίου του 2004, γράφοντας: «Πλαστοποιήσες την υπογραφή μου ως συνυπογράφων;… Τι στο διάολο κάνεις;… Τηλεφωνώ στη Citibank σήμερα το πρωί για να μάθω τι έχετε κάνει».

Ο Κρίστοφερ Πόρκο αρνήθηκε να απαντήσει στις κλήσεις οποιουδήποτε από τους γονείς του, οπότε ο πατέρας του έστειλε email για άλλη μια φορά: «Θέλω να ξέρεις ότι αν κάνεις ξανά κατάχρηση της κάρτας μου, θα αναγκαστώ να κάνω καταγγελία». Συνέχισε: «Μπορεί να είμαστε απογοητευμένοι μαζί σου, αλλά η μητέρα σου και εγώ ακόμα σε αγαπάμε και νοιαζόμαστε για το μέλλον σου».

Σχεδόν δύο εβδομάδες αργότερα, ο πατέρας του Κρίστοφερ, Πίτερ Πόρκο δολοφονήθηκε βάναυσα.

Το φρικτό έγκλημα

Νωρίς το πρωί της 15ης Νοεμβρίου 2004, ο Κρίστοφερ Πόρκο απενεργοποίησε τον συναγερμό των γονιών του, έκοψε τη γραμμή τηλεφώνου τους και μπήκε στο σπίτι τους στα προάστια, ενώ κοιμόντουσαν. Μπήκε στην κρεβατοκάμαρά τους και άρχισε να χτυπάει με τσεκούρι τους γονείς του. Στη συνέχεια, ο Πόρκο μπήκε στο τζιπ του και ξεκίνησε για την επιστροφή του στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ.

Σύμφωνα με την Times Union, παρά τα καταστροφικά τραύματά του, ο Πίτερ Πόρκο δεν πέθανε αμέσως. Τα ίχνη αίματος στον τόπο του εγκλήματος έδειξαν ότι ο Πίτερ είχε περπατήσει προς τον νιπτήρα του μπάνιου, προσπάθησε να γεμίσει το πλυντήριο πιάτων, μάζεψε το γεύμα του και έγραψε μια επιταγή για να πληρώσει ένα από τα πρόσφατα εισιτήρια στάθμευσης του Κρίστοφερ.

Στη συνέχεια βγήκε έξω για να πάρει την εφημερίδα, συνειδητοποίησε ότι είχε κλειδωθεί έξω και με κάποιο τρόπο είχε τη διαύγεια να ανοίξει την πόρτα χρησιμοποιώντας ένα κρυφό εφεδρικό κλειδί πριν καταρρεύσει στο φουαγιέ του σπιτιού. Όταν αργότερα ο ιατροδικαστής τον εξέτασε, ανακάλυψαν ότι είχε χτυπηθεί στο κρανίο 16 φορές με το τσεκούρι και του έλειπε μέρος του σαγονιού του.

Όταν ο Πίτερ δεν εμφανίστηκε στη δουλειά ως δικηγόρος εκείνο το πρωί, ένας δικαστικός υπάλληλος στάλθηκε στο σπίτι του για να ελέγξει ότι όλα είναι καλά. Ο δικαστικός υπάλληλος αντίκρισε το φρικτό θέαμα και κάλεσε αμέσως την αστυνομία.

Οι αστυνομικοί έφτασαν για να βρουν την Τζόαν Πόρκο ακόμα στο κρεβάτι, παλεύοντας ακόμα για τη ζωή της. Έλειπε ένα τμήμα του κρανίου της, όπως και το αριστερό της μάτι. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο και πριν την υποβάλλουν σε τεχνητό κώμα, πρόλαβε να πει σε έναν από τους αστυνομικούς ότι ο γιος της ήταν ο δράστης.

Τα αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία ενοχής

Σύμφωνα με σχετικό άρθρο στην Times Union, ένας ντετέκτιβ του αστυνομικού τμήματος της Bethlehem, ανέκρινε την Τζόαν για τον δράστη της, την ώρα που οι νοσηλευτές προσπαθούσαν να την σταθεροποιήσουν.

Ο ντεντέκτιβ ισχυρίστηκε ότι κούνησε αρνητικά το κεφάλι της όταν την ρώτησε αν ο μεγαλύτερος γιος της, Τζόναθαν, ήταν πίσω από τις επιθέσεις. Αλλά όταν ρώτησε αν ο Κρίστοφερ ήταν ένοχος, εκείνη κούνησε το κεφάλι της καταφατικά. Ωστόσο, όταν η Τζόαν ξύπνησε αργότερα από το ιατρικό της κώμα, είπε ότι στην πραγματικότητα δεν μπορούσε να θυμηθεί τίποτα και ότι ο Κρίστοφερ ήταν αθώος.

Ωστόσο, η αστυνομία είχε ήδη αρχίσει να ερευνά τον Κρίστοφερ Πόρκο και διαπίστωσε ότι το άλλοθι του για εκείνο το βράδυ ήταν ψέμα.

Ο Πόρκο είπε ότι κοιμόταν στον καναπέ στον κοιτώνα του κολεγίου του όλη τη νύχτα, αλλά οι συγκάτοικοί του είπαν ότι είχαν παρακολουθήσει μια ταινία στον κοινόχρηστο χώρο και δεν τον είχαν δει εκεί. Επιπλέον, οι κάμερες ασφαλείας στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ κατέγραψαν το εύκολα αναγνωρίσιμο κίτρινο τζιπ του να φεύγει από την πανεπιστημιούπολη στις 10:30 μ.μ. στις 14 Νοεμβρίου και να επιστρέφει στις 8:30 π.μ. στις 15 Νοεμβρίου.

Οι συλλέκτες διοδίων κατά τη διάρκεια της διαδρομής από το Ρότσεστερ στη Bethlehem θυμήθηκαν επίσης ότι είδαν το κίτρινο Jeep. Και σύμφωνα με το Forensic Tales, το DNA του Porco βρέθηκε αργότερα σε ένα από τα εισιτήρια διοδίων, αποδεικνύοντας ότι ήταν πράγματι το άτομο που οδηγούσε το Jeep.

Ο Κρίστοφερ Πόρκο συνελήφθη για τη δολοφονία του πατέρα του, αλλά επέμενε για την αθωότητά του σε όλη τη διάρκεια της δίκης του. Επιπλέον, η μητέρα του άρχισε να υπερασπίζεται τον γιό της. Σε μια επιστολή προς την Times Union, έγραψε: «Παρακαλώ την αστυνομία της Bethlehem και την Εισαγγελία να αφήσουν ήσυχο τον γιο μου και να αναζητήσουν τον πραγματικό δολοφόνο ή τους δολοφόνους του Πίτερ, ώστε να αναπαυθεί εν ειρήνη, και οι γιοι μου και εγώ να μπορέσουμε να ζήσουμε με ασφάλεια».

Παρά τις παρακλήσεις της Τζόαν, ο Κρίστοφερ Πόρκο κρίθηκε ένοχος για φόνο δεύτερου βαθμού και απόπειρα φόνου και καταδικάστηκε σε τουλάχιστον 50 χρόνια φυλάκιση. Μετά την καταδίκη του, επέμεινε σε μια συνέντευξη ότι οι πραγματικοί δολοφόνοι του πατέρα του ήταν ακόμα εκεί έξω.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις